Кому потрібне "Центренерго"

17 серпня 2020, 09:47
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
79
Кому потрібне  Центренерго

Як не крути, а приватизація «Центренерго» таки відбудеться. Те, що не зміг зробити Порошенко протягом 5 років, тепер зробить Зеленський.

Аудит діяльності «Центренерго», який зробили у Baker Tilly, - це іще один крок до приватизації. 

http://www.centrenergo.com/upload/document/18a0d08183a9.pdf

Сказати, що негативні фінансові результати аудиту – це відкриття для всіх? Ні, звичайно. Або сказати, що це перешкода для приватизації? Навряд чи така відповідь знайде розуміння у МВФ. Уряд зобов’язався продати «Центренерго» до середини 2021 р. Тому процес формування фінансової картини навколо «Центренерго» почав кристалізуватися. І аудит є частиною підготовки до продажу.

Звичайно, найцікавіше – якою буде ціна «Центренерго». Можна сказати, що якби продали у період 2016-2017 рр, то ціна була би вищою. Але будуть продавати у 2021 році. Обвал на світових ринках і карантин поглибили фінансове дно у всіх. І тому 6 млрд. грн. – у кращому випадку такою буде стартова ціна. Звичайно, «Центренерго» в умовах ринку стало цікавішим і мало би бути дорожчим. Але це в економічній теорії. Так як і прихід іноземного інвестора. Хоча така ймовірність залишається.

Політичний бік справи. Можливо для когось він і найважливіший. Але це не так. Він робить фон, але не формує позицію щодо продажу. А фоном є постійна увага Зеленського до питання «Центренерго» - то борги, то схеми, то вугілля, то шахтарі. І якщо залишити «Центренерго» при державі і, відповідно, при Зеленському, то це питання буде також тягнути рейтинг президента донизу. З цією позиції Зеленський не буде відкладати приватизацію «Центренерго» як це робив Порошенко. При цьому механізм вже практично розроблений і буде передбачати об’єднання «Центренерго» і вугільних шахт. Наразі більше дискусій викликає питання, які шахти підуть на приватизацію з «Центренерго». Там багато питань – і економічна ефективність шахт, і їх технічна відповідність, і соціальний аспект. Скоріше за все буде вирішувати уряд.

Що буде з Коломойським, який обсів «Центренерго» з усіх боків? Ймовірно він виступить фронтом і буде брати участь у приватизації. У якому статусі? У статусі бажаючого сформувати свою вертикально-інтегровану вугільно-електрогенараційну компанію. Феросплави просять  ̶ї̶с̶т̶и̶  електроенергії, а тому дати її може лише «Центренерго».

Чи вдасться Коломойському купити «Центренерго»? Не факт. Його бажання – це його бажання. Плюс аудит Baker Tilly показав величезний «мінус» «Центренерго». Збитки – 2 млрд. грн. Кредиторська заборгованість – 4,5 млрд. грн. Хто винен? Хто фактично керував «Центренерго» останній рік? Ото ж бо й воно.

Навіть не варто сумніватись, що окрім Коломойського будуть бажаючі і в Україні, і міжнародні компанії із кінцями в Україні, і дійсно міжнародні трейдери прийдуть. Чи захоче ДТЕК купити «Центренерго»? Їм публічно президент Зеленський пропонував подумати над цим питанням. Але мало чи не в той день ДТЕК і відмовився. У них дійсно своїх ТЕС і шахт вистачає. Тому «Центренерго» – це не їх історія.

А потім, після приватизації «Центренерго», питання буде лише у незалежній НКРЕКП, яка буде контролювати діяльність на ринку «Центренерго». Ну, так, для профілактики, щоб не з’являлися нові схеми на ринку електроенергії. Хоча і з незалежним «регулятором» сьогодні ситуація проблематична. Але це сьогодні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: шахты,приватизация,Коломойский,Центрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.