Слон Коболева. Або Слони «Нафтогазу» ідуть на північ

12 серпня 2020, 09:18
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
63
Слон Коболева. Або Слони «Нафтогазу» ідуть на північ

«Нафтогаз» настільки захопився грою у вільного і ліберального учасника ринку газу, що впритул не бачить збереження своєї монополії за видобутком газу державною компанією «Укргазвидобування».

«Дайте води напитися, бо так їсти хочеться, що немає де переночувати». Такими словами сьогодні можна описати газову стратегію «Нафтогазу». Якщо звичайно можна назвати стратегією банальний адміністративний тиск та використання державних ресурсів «Нафтогазом» з метою перекроїти ринок газу під себе.

Адже забери у «Нафтогазу» компанію «Укргазвидобування» (видобуток газу) і той таки офіс на Хмельницького – і все. Поминай як звали. Ніхто і не згадає такого трейдера чи постачальника газу як «Нафтогаз».

Але зараз все виглядає по іншому. Зовсім немонополіст і  ̶к̶о̶р̶у̶п̶ц̶і̶й̶н̶а̶  порядна газова компанія «Нафтогаз» обіцяє завоювати газовий ринок поставок газу для населення. Малює «газового» слона та обіцяє його з’їсти по шматочку. Галюциногенна творчість під впливом одорантів.

Я вже мовчу про те, як Коболев публічно змінив постачальника газу. Демонстративно - вказуючи від кого перейшов («Київгазенерджі») і до якої компанії (ГПК «Нафтогаз України»). Юристи однозначно дали оцінку таким діям Коболева - неконкурентні дії. Порушення як мінімум закону «Про захист економічної конкуренції» і «Про захист від недобросовісної конкуренції». Спробував би так Коболев у ЄС чи США такий фінт відчебучити – його би уже звільнили, оштрафували і заборонили займати посади.

Але Україна – не США. І Коболев далі не просто дає оцінку ринку газу, а дає установку споживачам, що великий трейдер – це добре, а маленький – не вартий довіри: «На ринку України досить багато трейдерів. Це непростий бізнес. Він вимагає якісної поставки газу, портфеля поставок, клієнтського сервісу, грошей і капіталу. Тому зміни, які відбудуться найближчим часом, - маленькі трейдери, які не приносять ніякої цінності споживачеві і не можуть запропонувати йому хоча б гідний рівень інтернет-сервісу, стануть неконкурентними».

До того ж, у пошуках аргументів для вибору кращого трейдера Коболев нічого кращого не придумав як вивести лише йому відомий маркер «гідний рівень інтернет-сервісу» та «цінність споживачеві». Словом, навіть у таких дрібних і незначних оцінках ринку газу «вилазить» монополістичне нутро «Нафтогазу». У яких правилах і законах виписаний «інтернет» і «цінність» - це ще та загадка. Дійсно, що ціна, сервіс і гроші компанії є важливими. Але не більше.

Нарешті дійшли до слоника, якого так старанно і творчо намалювали у «Нафтогазі». Хочеться, звичайно, процитувати анекдот про Штірліца і слонів… Але, не буду. По-перше, у любій для Коболева Європі і США зоозахисні організації вже давно би подали до суду на «Нафтогаз» за обіцянку їсти слоника шматочками. Ну, правда, що за вульгарні порівняння? Несмак. По-друге, що за цинізм і зневага до символу партії «республіканців» США? Трампу не сподобається. Могли ж намалювати віслюка «демократів»? Могли. Не намалювали.

Я, звичайно, розумію, що Коболев та, чого приховувати, увесь творчий склад «Нафтогазу» є фан-клубом творчості Юрка Позаяка та його знаного вірша про слоника, якого хтось там замучив. Тому навіть зовсім скоро у «Нафтогазі» продовжать творчі експерименти і визнають Україну батьківщиною слонів.

Нарешті, по-третє, «Нафтогаз» не може позбутися імперського чи монополістичного мислення, а тому і далі вдається до маніпуляцій. До відкриття ринку «Нафтогаз» продавав 73% усього газу. То може у «Нафтогазі» просто переплутали і скромно промовчали про свою монопольну позицію на ринку? Скоріше за все так. І на додачу до цього тепер «Нафтогаз» настільки захопився грою у вільного і ліберального учасника ринку газу, що впритул не бачить збереження своєї монополії за видобутком газу державною компанією «Укргазвидобування». А це, на хвилинку, 14,5 млрд. куб. м газу. Хто буде ним розпоряджатися? Звичайно, «Нафтогаз». Незважаючи на ринок і пафосні виступи керівників компанії «Нафтогаз» вже тихенько уклав угоду про купівлю майже 9 млрд. куб. м газу на суму 30 млрд. грн в «Укргазвидобування». «Нафтогаз» не продає ці обсяги газу на вільному ринку. Не виставляє їх на біржу. Не сприяє конкуренції. «Нафтогаз» все гребе під себе. Тому ось саме тут і «порився» слон Коболева.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: газ,Нафтогаз,Андрей Коболев
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.