Проблема боргів на ринку газу

04 серпня 2020, 09:44
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
52
Проблема боргів на ринку газу

Проблема боргів стара як «Нафтогаз». І у «Нафтогазі» займають деструктивну позицію. Чим довше питання боргів «висить» у повітрі, тим менше підприємства мають грошей на підготовку до зими.

Ринок газу запрацював. «Нафтогаз» як на базарі буремних 90-х красиво крутить наперстки і кричить «Кручу, верчу, продать газ хочу». ̶П̶р̶е̶д̶с̶т̶а̶в̶н̶и̶к̶ ̶к̶а̶н̶а̶д̶с̶ь̶к̶о̶ї̶ ̶к̶о̶м̶п̶а̶н̶і̶ї̶ ̶  голова «Нафтогазу» Коболев під мікс музики із «Хресного батька» та «Мурки» розповідає про те як він довго йшов до успіху і оформлював заяву онлайн на зміну постачальника газу. Аплодисменти, що переходять у овації, не стихають.

Звичайно, монополіста «Нафтогазу» можна зрозуміти. Потрібно зберегти свою монополію і далі пилососити гроші уже з ринку газу для населення. Але тут виникає питання, а чи все зробив «Нафтогаз» на законодавчому рівні для того, щоб ринок газу дійсно почав працювати? Ні, не все.

Буквально минулого місяця нарешті вирішили проблему боргів на ринку електроенергії на суму 30 млрд. грн. Був ухвалений закон про реструктуризацію боргів. І це питання гостро стояло на порядку денному, бо формально ринок працював уже рік в умовах невирішених боргових питань.

Тепер історія із боргами може повторитися на ринку газу. За пару місяців до початку опалювального періоду сумарна заборгованість на ринку газу склала 110 млрд. грн. По великому рахунку – це крок до фізичного і фінансового банкротства галузі. Я вже мовчу, що ця сфера належить до життєвоважливої інфраструктури держави. 110 млрд. грн – це майже у чотири рази більше, ніж були борги на ринку електроенергії. Із цієї суми 70 млрд грн – це борги підприємства ТКЕ.

Попри пасивність «Нафтогазу України» у цьому питанні у Верховній Раді будуть розглядати законопроект №3800-1 «Про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу»

Такий закон потрібно було ухвалювати до повноцінного запровадження ринку газу. Але «Нафтогазу» було не до того – потрібно було терміново готувати договори про постачання газу населенню. Ну, зрозуміло, також важлива справа. Інакше за що буде жити «Нафтогаз»?

Проблема боргів стара як «Нафтогаз». І у «Нафтогазі» на жаль займають свідому деструктивну позицію. Адже чим довше питання боргів «висить» у повітрі, тим менше підприємства мають грошей на підготовку до роботи в опалюваний період. Звільнення працівників через низьку зарплату і затримку зарплати – це норма. А поламана техніка 80-90-х рр – це реальність. Спеціалісти пакують чемодани і «валять» за кордон. Подалі від монополії «Нафтогазу», яка від жадібності давить усе живе навколо.

Усе це приведе до того, що борги за газ (таких ніхто не пам’ятає) не дозволять підприємствам ТКЕ отримувати газ взимку. У гіршому випадку їх взагалі відключать від газу.

Решта заборгованості у 40 млрд. грн - це борги інших споживачів газу. У більшості випадків помилково вважають, що це винна таких компаній. Ні, це далеко не так. Вже зараз тривають розслідування і розгляд умисних і незаконних дій щодо учасників ринку з боку представників екс-влади президента Порошенка і прем'єра Гройсмана. Вони свідомо використовували прогалини та помилки державного регулювання ринку газу. Тобто, позиція «Нафтогазу» про умисне накопичення боргів і погану фінансову дисципліну споживачів газу – це міф.

Власне, у «Нафтогазу» все добре. Виключно у «Нафтогазу». Напевно це чи не єдина компанія, яка катається як сир в маслі. У всіх борги на газовому ринку, а монополіст почуває себе «сухо і комфортно». Десятки мільйонів доларів премій за втрату транзитного потенціалу України, десятки мільярдів гривень прибутків – це не заслуга талановитих (по термінології Байдена) менеджерів «Нафтогазу». Це «прибуток» «Нафтогазу» за рахунок створення штучних боргів, штрафів, пені. Тобто, прибутки «Нафтогазу» - це прибутки отримані за рахунок боргів кожного українця, інших учасників ринку газу, підприємств ТКЕ.

До чого усе це йде? Вже зараз лунають пропозиції, що ситуацію виправить… значне підвищення цін на газ і тарифів. «Хороша» і «добра» ідея, чи не так? Тобто, щоб вирішити питання боргів без застосування механізмів списання безнадійних боргів, необхідно напередодні опалювального періоду підняти тариф на тепло як мінімум у 3 рази. Це автоматично означатиме ріст інфляційних ризиків та зросте соціальне невдоволення сімей, які будуть більше витрачати на опалення. І точно будуть далі зростати борги.

І тут варто ще раз провести паралелі із ринком електроенергії. Ухвалений закон «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» № 719-ІХ» - це про списання боргів. Законопроект про вирішення проблеми боргів на ринку газу не потребуватиме виділення коштів з державного бюджету (випуск ОВДП). І ситуацію навколо ТКЕ буде вирішена без різкого зростання тарифів.

На даний момент списання заборгованості підприємствам ТКЕ – це єдиний шлях для ТКЕ підвищити рівень платежів цих підприємств до бюджету. Автоматично появляться гроші для ремонтів та модернізації і так зношених теплових мереж. Це ж стосується технічного стану газової інфраструктури, яка отримає кошти для зменшення технологічних втрат і зниження аварійності. У будь-якому випадку саме борги сьогодні гальмують можливість поступового початку інвестицій у газову галузь.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,теплоенергетика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.