Бідний інвестор "Нафтогазу"

22 квітня 2020, 09:30
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
88
Бідний інвестор  Нафтогазу

Румунська Expert Petroleum PEC із одним мільярдом гривень у кишені – сьогодні це рівень інвестицій у «Нафтогазі». Ну, не те, що зовсім мало. Як кажуть, в часи кризи – і маргарин піде за масло.

«Нафтогаз України» нарешті знайшов інвестора для виснажених родовищ Західної України. Румунська Expert Petroleum PEC із одним мільярдом гривень у кишені – сьогодні це рівень інвестицій у «Нафтогазі». Ну, не те, що зовсім мало. Як кажуть, в часи кризи – і маргарин піде за масло.

https://interfax.com.ua/news/economic/656501.html

Але тут мова не про рік. Це за 5 років. Тобто, по 6 млн. доларів щороку. Не багато, не багато… Якщо вже на то пішло, то це навіть менше, ніж знаменита 40-мільйона премія Коболева-Вітренка.

А ми думали, що інвестор – це Shell, Chevron, ExxonMobil, Total. Ну на крайній випадок – OMV чи EON.

Тепер же доводиться радіти і мільярду гривень.

Щоправда, і за цей мільярд у «Нафтогазі» виникла потасовка. Менеджери «Нафтогазу» б’ються за право називатися хресним батьком Expert Petroleum PEC. «Гнаний і голодний» Юрій Вітренко пустив сльозу і згадав часи «коли він був молодим», а точніше, коли його делегували просто поговорити із Expert Petroleum PEC. Поговорив. А вже переговори вели інші люди. Може Вітренко на премію розрахував іще одну. Хто його зна.

Водночас, «емодзі» чи «смайлики» «Нафтогазу» із презентації нового інвестора не мають відношення до земних справ «Львівгазвидобування», на територію якого має прийти Expert Petroleum PEC. За минулі п’ять років «Львівгазвидобування» розпочало своє падання у прірву зниження видобутку газу. Компанія раніше видобувала 1 млрд. куб. м, а зараз рівень становить 0,7 млрд. куб. м.

І дані «Львівгазвидобування» показують, що 1 млрд. грн для неї – це як мертвому припарка. Як пару літрів води у суху землю. За мільярд гривень можуть тимчасово зупинити процес зниження видобутку. Це я поїзд зупиняти «горбатим запорожцем», поставивши його не колію. І видимість роботи, і не жаль.

Майже два роки тому у липні 2018 року керівник «Львівгазвидобування» Олександр Сендега говорив, що компанія може через 3-4 роки додатково самостійно організувати видобуток близько 300 млн. кубометрів газу. Але для цього потрібно 5 млрд. грн, а не 1 млрд. грн. До того ж, у «Львівгазвидобуванні» стверджували, що самостійно (!) готові фінансувати роботи із збільшення видобутку. «Где деньги, Зін?» - це питання варто адресувати «Нафтогазу» і Коболеву.

«Ми готові вкласти в буріння нових свердловин на Західній Україні 5,2 млрд грн, щоб збільшити видобуток ще на 300 млн куб. м», - сказав у 2018 році Олександр Сендега.

Питання: для чого тоді в Україні з’явилася Expert Petroleum PEC? І чого цифри «не пляшуть»? Як можна одну і ту ж роботу робити за 1 млрд. грн і за 5 млрд. грн?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Румыния
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.