Як "Нафтогаз" трейдерів газу рятує

15 квітня 2020, 16:00
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
86
Як  Нафтогаз  трейдерів газу рятує

Cкорочення видобутку у 2020 році може скласти із 14,6 млрд. куб. м до 13 млрд. куб. м. Песимістичний варіант - це зниження до 12,5 млрд. куб. м. Український споживач має підставити плече європейцям.

Заскучали за Коболевим? А він є. Йому ніякий коронавірус не страшний. Не бере його. Це лише Фаворова вірус може зламати.

Зате коронавірус підкосить видобуток газу «Укргазвидобування». Так каже Коболев. І пускає сльозу «непрофесіонала» як його назвав колишній товариш Юрій Вітренко.

От неправий Вітренко. Коболев ще той професіонал. Він навіть Януковича переплюнув. Професіонал з трьома буквами «ф».

Коли Коболев каже, що видобуток газу впаде, то слід відразу розуміти, що вірусний карантин у «Нафтогазі» використають із користю для себе, але із збитками для держави. Але саме для випадку демонстрації своєї ефективності і «Нафтогазу» у Коболева є залізний аргумент: а у нас в квартирі, ні не газ, а три мільярди доларів. Ну не в квартирі Коболева (хоча хто його зна), а на рахунках. Мовляв, ось які ми успішні. Але попроси Коболева із цих 3 млрд. доларів зняти хоча би пару мільйонів як тут таки виявиться, що це гроші таки не зовсім «Нафтогазу» і взагалі невідомо коли їх можна буде знімати (перераховувати).

Проблема зниження видобутку газу – це не проблема «Нафтогазу». Як і в 2019 році «Укргазвидобування» має видобути 14,6 млрд. куб. м газу (з них товарного 13,6 млрд. куб. м.). Більше того, вже екс-начальник «Укргазвидобування» Фаворов взагалі орієнтувався на приріст видобутку газу.

Практично увесь обсяг «Укргазвидобування» іде на потреби населення і ТКЕ. Тепла зима початку 2020 р. внесе незначні корективи у споживання. Тобто, у «Нафтогазу» є стабільні клієнти (населення і ТКЕ),на споживання яких коронавірус не впливає. Тому зниження видобутку газу «Укргазвидобування» - це буде штучний процес. Для чого? Коболеву і «Нафтогазу» необхідно вирішувати проблему збуту газу, який «застряг» в підземних сховищах – а це більше 5 млрд. куб. м. Більший обсяг цього газу належить трейдерам, які і так понесуть збитки від операцій в ЄС.

Звичайно, що всі 5 млрд. не «повісять» на українців. Але скорочення видобутку у 2020 році може скласти із 14,6 млрд. куб. м до 13 млрд. куб. м. Песимістичний варіант, нахабний, - це зниження до 12,5 млрд. куб. м. Тому український споживач має підставити своє плече європейцям. Плюс потрібно розпочинати наступний етап реформи ринку газу – скорочувати видобуток газу і збільшувати постачання імпортного газу для потреб населення і ТКЕ. Не українського, а саме імпортного.

І карантин та коронавірус – це дуже хороший привід для «Нафтогазу».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укргаздобыча,Андрей Коболев,Нафтогаз України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.