«Розпил» електричної підстанції у Луганській області

29 липня 2019, 09:07
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
200
«Розпил» електричної підстанції у Луганській області

Керівництво «Укренерго» завжди відзначалось близькістю до Кононенка, а тому у подібні мільярдні тендери такого масштабу потрапити з вулиці було просто не можливо. Таким було життя по-новому.

Кот из дома – мыши в пляс. Такою приказкою можна охарактеризувати політичні і економічні процеси, які супроводжують системну зміну влади в країні. Як завжди у таких ситуаціях свою вигоду намагаються отримати аферисти. Нині до аферистів додається іще одна категорія, яка вже давно процвітає в Україні – це різного роду «розпилювачі» бюджетів та проектів. На практиці це означає спершу формування цілком реалістичного та необхідного проекту для держави, області, району, міста. Наприклад, будівництво школи чи лікарні, моста чи іншого інфраструктурного проекту.

Особливо такі «розпильні» проекти помітні на регіональному рівні. Адже у нас пройшла так звана децентралізація.

Не минула така доля «розпилу» і окремих регіональних енергетичних проектах. З початку літа вже збився з ліку рахувати скільки журналістів телефонували щодо питання будівництва підстанції 500 кВ «Кремінська» в Луганській області. Навіть телефонували представники різних організацій та учасників цього проекту із намаганням «прозондувати» грунт, що ж таке змінилося у даному проекті.

Насправді події в проекті «Кремінська 500 кВ», яку уряд затвердив у вересні 2018 року, розвивалися доволі стрімко. У 2008 р. Кабмін Гройсмана затвердив проект будівництва підстанції 500 кВ «Кремінська» з заходами повітряних ліній 500 кВ «Донбаська-Донська», 220 кВ «Кремінська-Ювілейна» в Луганській області. Замовником будівництва було «Укренерго». Загальний бюджет будівництва склав 1,67 млрд. грн. Завершення будівництва було заплановано у 2019 році. Реальною метою будівництва є забезпечення стабільного електропостачання споживачів північної частини Луганської області. Практично про все це і йшлося у розпорядженні уряду №678.

Тут варто відразу згадати уже екс-народного депутата та багаторічного «тіньового» друга і партнера екс-президента Порошенка – Ігоря Кононенка. Керівництво «Укренерго» завжди відзначалось близькістю до Кононенка, а тому у подібні мільярдні тендери такого масштабу потрапити з вулиці було просто не можливо. Таким було життя по-новому.

Буквально пару тижнів тому новопризначений голова Луганської обласної державної адміністрації - керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький окреслював перші кроки своєї роботи на посаді. Логічно, що пріоритетними були названі відновлення доріг, будівництво залізничної гілки, ситуацію з підтопленням шахт, підвищення якості соціальних послуг. І безумовно першочерговим завданням була названа підстанція у Кремінній.

Водночас, щодо побудови електропідстанції в Кремінній, то Комарницький повідомив, що днями вирішено кілька важливих питань з цього напрямку, що дозволить йти за графіком виконання робіт або навіть відкоригувати його.

Це було заявлено на фоні слів Комарницького, що з президентом Зеленським це питання (підстанції 500 кВ «Кремінська») іще буде обговорюватися: «Нам не вдалося поспілкуватися в Станично-Луганському районі в неділю відразу після призначення. Але зрозумійте правильно, що графік приїзду президента України Володимира Зеленського залежав ще і від можливостей і часу президента Європейської ради Дональда Туска і узгоджувався з багатьма інстанціями. Втім, підкреслю, ця поїздка мала дуже важливе для Луганщини значення. Коли президент особисто бачить існуючі проблеми, вирішувати їх набагато зручніше».

І тут потрібно повернутися у 2017 рік, коли стало відомо, що «Укренерго» синхронізувало роботу Луганської ТЕС з Об’єднаною енергетичною системою України без будівництва нової підстанції. Тобто, формально «Укренерго» не повинно було проводити тендер на 1,3 млрд грн. Сума все таки не маленька.

А далі розпочалися традиційні для різноманітних схем «викрутаси». Так, у конкурсі брали участь Будівельний холдинг «Шевченківський», «Корпорація виробничих та комерційних підприємств «Союз» і «Київська енергетична будівельна компанія». Як традиційно для українських реалій вибрали компанію, яка була «правильною». Хоча перша компанія Будівельний холдинг «Шевченківський» запропонувала на третину меншу суму - 887 млн гривень.

«Київська енергетична будівельна компанія» знизила пропозицію буквально на пару відсотків і сторони погодилися на 1,27 млрд. грн.

Водночас, подальші порушення і зловживання при організації всіх робіт навколо підстанції 500 кВ «Кремінська» дали підстави Національній поліції порушити справу за ч.5 ст.191 кримінального кодексу. Фактично, мова йде про змову і намагання «Укренерго» використати проект будівництва підстанції «Кремінська» у власних корисливих цілях. Та й інформація про те, що «переможець» тендеру «Київська енергетична будівельна компанія» закупила обладнання на 800 млн. грн. і завищила ціну на 200 млн. грн – це вже публікували у ЗМІ. Чи знав про це т.в.о директора «Укренерго» Всеволод Ковальчук і чому не зупинив відверто ? Це питання до правоохоронних органів.

Іще одним питанням, яке би мало зацікавити правоохоронні органи – це вибір траси прокладки ліній електропередач для проекту будівництва підстанції «Кремінська». Дивний «збіг обставин» дозволяє забудовникам здійснити вирубку 75 гектарів лісів навколо Кремінної. Мало того, що ці регіони традиційно є малолісистими і потрібно зберігати існуючі насадження, а тут фактично мова йде про масштабну вирубку і порушення екологічних стандартів. Так до цього ще треба додати, що цей ліс буде проданий і на цьому добряче зароблять.

Водночас, зважаючи на те, що Ігор Кононенко, якого пов’язують із «Укренерго», втрачає свій вплив, то можна очікувати і перегляду проекту будівництва підстанції «Кремінська». Ймовірно навіть справа дійде до більш серйозного розслідування зловживань представників попередньої влади (як сказав би Янукович «папєрєдніков»), перегляду умов будівництва та нового тендеру. Можна сподіватись, що Зеленський не розміняє справу підстанції «Кремінська» на обіцянки «виправитися» з боку Ковальчука чи навіть Кононенка.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,Ковальчук,Игорь Кононенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.