Чи будуть і надалі виділяти гроші Україні?

16 квітня 2019, 17:19
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
77

За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, у 2018 році Україна отримала 6,6 млрд доларів для проектів міжнародної технічної допомоги, що на 1 млрд більше, ніж у 2017 році.

Реформи в Україні – це не лише структурні зміни економіки, а й водночас зобов’язання перед міжнародними фінансовими організаціями. Тобто, фінансову підтримку надають під чіткі і конкретні зобов’язання. За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, у 2018 році Україна отримала 6,6 млрд доларів для проектів міжнародної технічної допомоги, що на 1 млрд більше, ніж у 2017 році. Це означає, що західні партнери України сприймають реформи як такі, що знаходяться у стані реалізації. Власне, незважаючи на пробуксовку багатьох реформ, міжнародне співтовариство продовжує надавати матеріально-технічну та фінансову підтримку, - у тому числі на безповоротній основі, а не у вигляді кредитів.

П’ять найбільших інвесторів та донорів виглядає так: 1. США - більше $ 2 млрд (124 проекту); 2. ЄБРР - $ 759,7 млн (44 проекти); 3. Євросоюз - $ 522,3 млн. (235 проектів); 4. Німеччина - $ 386,9 млн. (39 проектів); 5. Канада - $ 152,3 млн. (18 проектів).


Показово, що однією із важливих сфер допомоги та інвестицій є енергетика та енергоефективність. У 2018 році на такі цілі було скеровано $ 262 млн.

На даному етапі у розподілі напрямків підтримки, яку отримує Україна, пріоритетною залишається реформа ринку електроенергії. У тому числі через те, що ця реформа знаходиться в найбільш «просунутій» і активній фазі з усіх реалізованих реформ. 

Сьогодні як про факт можна говорити про процес демонополізації ринку постачання електроенергії. За попередніми даними частка постачальників за вільними цінами в структурі продажу електроенергії перевищує 50%, а до початку реформи частка таких постачальників становила 10%. Також зростає кількість компаній на роздрібному ринку і становить більше 400.

Водночас, залишається багато робочих аспектів розвитку ринку електроенергії. Це і питання стабільного програмного обладнання для «Укренерго», навчання учасників ринку роботі в нових умовах, організація системи комерційного обліку та майданчиків для проведення торгів «добу наперед», пропозиції вирішення проблеми неплатоспроможних споживачів.

Тому не дивно, що впровадження ринку у запланований термін (з 1 липня 2019 року) буде визначати ставлення міжнародної спільноти в плані продовження підтримки в цілому України.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,реформы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.