Програно бій, але не війну

04 квітня 2019, 12:54
Власник сторінки
0

На пресс-конференції Юлія Володимирівна визнала поразку,але не впустила шансу звинуватити діючого президента у фальсифікації і підкупі, приділивши велику частину промови на розкриття його махінацій.

 Але її прихильників більше цікавило  питання "що далі?». Відповідь передбачувана - парламентські вибори. Головний аргумент для продовження політичної боротьби, це реалізація програми «Нового курсу», в якій вже були закладені відхідні шляхи в разі провалу на президентських перегонах. Отримавши більшість в Верховній раді Юлія Володимирівна сяде в уже знайоме крісло прем'єр-міністра і відповідно до сценарію ініціює референдум. Нова конституція забезпечить їй небувалі повноваження і відсуне президента на узбіччя політичної арени. На тлі вищесказаного, відмова від судового розгляду і протестів продиктована  скоріше недоліком ресурсів для ведення війни на двох фронтах, ніж небажанням розгойдувати обстановку в країні. Однак, випускати з-під контролю другий тур недалекоглядно, з цієї причини «Батьківщина» і збирається контролювати прозорість і чесність голосування, адже майбутній противник багато в чому визначить подальшу тактику Леді Ю.

Шоу триває

На даний момент майже 40% виборців, які віддали голос за кандидатів, що вибули, розгублені. Рівень довіри до чесності виборів завжди був невисокий, проте після результатів першого туру ситуація погіршилася. Очікується, що явка у другому турі буде значно нижче, та й мотив для голосування буде заснований швидше на антипатії до кандидатів. Основні вибули гравці звернули погляди на парламентські вибори, з цієї причини ніхто з них відкрито не підтримає будь-кого з кандидатів. Більш того, вони вдадуться до контрагітації. Прогнози на союз Тимошенко і Зеленського також зазнали краху, замість цього вона дискредитувала обох: "країна зараз знаходиться в такому кризовому стані, у війні, в економічній руїні, в крайній бідності, в руйнуванні інститутів управління країною - виклики перед Україною дуже великі. Біда в Україні дуже велика. І я вважаю, що жоден з кандидатів, який за рішенням ЦВК знаходиться у другому турі, не впораються з цими викликами і не припинить ні війну, ні біду ».

Грунтуючись на висновках соціологічного опитування, проведеного зусиллями трьох компаній КМІС, Центр Разумкова та Соціологічна група Рейтинг, Зеленський отримає перемогу в другому турі , набравши 39% проти 18% Петра Олексійовича.

Незважаючи на результати дослідження, опубліковані напередодні першого туру, передбачити підсумок виборів 21 квітня досить складно. Багато в чому шанси у кандидатів рівні. Імовірність переходу опозиційного електорату до Зеленського  врівноважена адміністративними ресурсами чинного президента.

Реакція світової громадськості

Результати першого туру президентських виборів в Україні були визнані світовою громадськістю. ПА НАТО, ПАРЄ і G7 відзначили, що в цілому Україна рухається шляхом демократичних змін. Однак, Март  ван де Вен, представник групи спостерігачів за виборами від Парламентської Асамблеї Ради Європи, зауважив присутність технічних кандидатів в списках.

Незважаючи на позитивні коментарі політиків, західна преса не була настільки лояльна до Володимира Зеленського та процедури голосування. The Washington Post, Politico, The Guardian, The Independent і інші авторитетні видання назвали його коміком і вискочкою, а також дорікали в нестачі політичного досвіду. Крім того, в деяких статтях значилося, що поліція отримала понад 1600 скарг на порушення, тільки в день голосування. Варто відзначити, що американські і Британські видання в значній мірі співчувають програшу Юлії Тимошенко.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.