Тарифи для ТЕС: то зростають, то знижуються

04 квітня 2019, 12:14
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
137
Тарифи для ТЕС: то зростають, то знижуються

Тарифи для ТЕС у березні суттєво знизилися. У березні ДП «Енергоринок» купувало електроенергію у теплових електростанцій на 19% дешевше, ніж у лютому.

Середня ціна продажу електроенергії в Оптовий ринок електроенергії виробниками ТЕС з 1 по 10 березня становила 1760 грн / МВт-год. У лютому купували електроенергію у ТЕС за ціною 2167 грн / МВт-год. Такими є офіційні дані ДП «Енергоринок».

У цьому контексті навіть можна погодитися із тими, хто назвав таке зниження рекордним. Тільки от проблема, що на жаль така радісна новина не припала до смаку більшості медіа. Хе-хе. Хоча іще зовсім пару тижнів тому всі активно писали, що ТЕС Ахметова (хоча не лише його, а й «Донбасенерго») отримали найвищий тариф за свою електроенергію на рівні 2167 грн. Хоча про вже згадувану «Донбасенерго» тоді також «забули» написати, що їхній тариф становив 2562 грн.

Звичайно все можна зараз списати на вибори. Шок. Вибір між Зеленським і Порошенком. Однозначно, що було важко помітити таку не дуже важливу новину про зниження тарифів для ТЕС. Нічого страшного – скажуть, наприклад, у якомусь ЗМІ, яке пильно або не дуже досліджує питання наших грошей. Все пучком, скажуть, напишемо наступного разу. Коли тарифи для ТЕС зростуть і можна буде голосно прокричати, що народ обдирають до останньої нитки. Однозначно, що так цікавіше. Тривожніше. Людям страшно стає. Готовий сюжет хоррор-фільму у Голівуді.

Але в контексті підвищення-зниження тарифів для ТЕС дивує відсутність бажання і хоча би спроб пояснити своїм читачам причини таких тарифних «американських гірок». Насправді все просто як зареєструвати в інтернеті сторінку про справедливі тарифи на електроенергію.

Теплова генерація є заручницею замикаючого принципу визначення ціни на вироблену електроенергію. На практиці це означає, що ТЕС перераховується залишок тарифних грошей після розподілу усім компаніям на фіксованому тарифі.

Іще більшою проблемою, яка закономірно не має цікавити населення, але має цікавити журналістів-розслідувачів – «викривлений» енергобаланс на 2019 рік (оптово-ринкова ціна та структура генерації). Заниження у прогнозі виробництва електроенергії відносно дорогої теплової генерації та завищення відносно дешевої гідро- та атомної генерації призвело до заниження ОРЦ. Тобто зі споживачів зібрали менше грошей, аніж потрібно для реального фактичного виробітку електроенергії.

Власне отакий «замикаючий» принцип створює проблеми для теплової генерації (ТЕС). А віднедавна вона залежить ще й від дисциплінованості та фаховості учасників роздрібного ринку, який розпочав свою активну роботу.

Тому «розводняки» у стилі «ой, у когось дуже високий тариф» або «ой, у когось занижений тариф» не повинні бентежити і хвилювати народ. Тим паче, що до ціни на електроенерегію для населення це взагалі немає стосунку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: тарифы,тэс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.