Найбрудніші вибори в історії України - прогноз

31 березня 2019, 19:39
Власник сторінки
0
114

З кожними наступними виборами методи та технології фальсифікацій лише збільшуються та стають витончиніші.

Існує безліч технологій фальсифікації виборчого процесу. Від  відсутності контрольних листів  у виборчих урнах до судових рішень, про визнання недійсними результатів виборів на певних дільницях. Розберемо деякі з них детально.

Контрольні листи.

Згідно частини 20 ст.78 ЗУ «Про вибори Президента України» , при початку голосування повинен у виборчій урні бути контрольний лист. Проте, якщо його не має в урні , то всі бюлетені, що знаходяться у даній урні не враховуються при підрахунку загальної кількості голосів.

Вкид.

У результаті змови між членами виборчих комісій може бути використана така технологія як «вкид». Її суть в тому, що у виборчу урну або на стіл під час підрахунку голосів вкидається заздалегідь заготовлена пачка бюлетенів з правильними відмітками. Чим більше виборців не прийде на голосування, тим більші можливості такої фальсифікації.

Каруселі.

Це одна з найпопулярніших та найвідоміших технологій, про яку найчастіше йде мова у ЗМІ під час виборів. У ній задіяно найбільша кількість чоловік, а сама вона привертає увагу, адже потребує передачі та приховування величезних бюлетенів, тому часто трапляються казуси, які потрапляють на очі населенню. Суть її в тому, що заздалегідь підготовлений бюлетень з правильною відміткою приховує людина, яка при реєстрації на дільниці отримує чистий бюлетень. Потім робить вигляд, ніби заповнює свій бюлетень, а насправді вкидає вже заповнений, передаючи чистий після виходу з дільниці своїм «кураторам», які повторюють цю процедуру знову і знову з новими людьми.

«Мертві душі»

Ця технологія можлива лише при умові, що більшість членів виборчих комісій у змові або підкуплені. Її суть у тому, що члени комісій отримують заздалегідь виборчі списки з людьми, які точно не прийдуть голосувати на виборах. А самим членам комісій залишиться лише проголосувати та розписатися за тих, хто не прийшов. На невеликих дільницях виборці самі можуть проконтролювати такі схеми. Адже у селех чи містечках населення знає своїх сусідів та місцевих жителів, хто ходить на вибори, а хто на заробітках. Якщо підпис під такими людьми стоїть підпис – викликайте поліцію. Перевірити чи дійсно приймала ця людина участь на виборах просто і не займе багато часу.

«Псування бюлетенів»

Такий метод також використовується, якщо члени виборчої комісії підкуплені або працюють на технічних кандидатів  одного з лідерів перегонів.  У цьому випадку просто під час підрахунку голосів в бюлетень діставляється ще декілька позначок і він визнається не дійсний.

Проте, ці методи  ніщо порівняно з тим, що може відбуватися після процесу волевиявлення та підрахунку голосів. Адже бюлетені з ДВК повинні транспортуватися в ОВК.  Разом з тим, мають бути правильно складені всі звітні документи кожного члена виборчої комісії та спостерігачів.  Та й підробка самих протоколів, їх підміна або заповнення з порушенням визначеної процедури – це найефективніший спосіб маніпуляції. Якщо допустити можливість таких маніпуляцій, то  найбільше можна викривити результати голосування, в той же час проконтролювати це найскладніше. В разі, якщо такі порушення будуть резонансні, то ЦВК може назначити процедуру повторного перерахунку голосів. Цього в жодному разі допускати не можна, адже тоді підрахунок відбувається без спостерігачів та членів комісій опонентів, а тоді «правильно» порахувати голоси ще простіше.

Як протистояти фальсифікаціям.

Єдина можливість зарадити великим викривленням результатів  голосування – це забезпечення порядку на виборчих дільницях, недопущення правоохоронними  органами  провокацій та безпорядків та постійний контроль спостерігачами виборчого процесу та правильності заповнення всіх протоколів на кожному етапі голосування.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: вибори,порушення
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.