Головні загрози виборчому процесу в Україні

09 лютого 2019, 15:35
Власник сторінки
0
275

Захист демократичних виборів – справа всієї країни

Провести в Україні вибори, результат яких буде визнано самими виборцями і світовим співтовариством, - непросте завдання для всього суспільства. Україні доведеться протистояти кільком дуже серйозним загрозам.

Перше. Конкуренція в рамках президентської кампанії досить агресивна і веде до поляризації суспільства після президентських виборів. Кульмінація кампанії ще попереду, а моральні запобіжники у політиків уже горять. Весь інструментарій кампанії спрямований на нищівну критику опонентів, а отже – розшарування суспільства і формування свого електорату. Принцип голосування не «за», а «проти» когось у підсумку може дати піррову перемогу новому Президенту. Він буде змушений після виборів зшивати країну. Ця ситуація нам знайома з 2004 року.

Друге. Вибори стають краш-тестом для української поліції, яка зобов’язана незаангажовано реагувати на порушення з боку всіх штабів. Тим часом побутує інформація про певні домовленості Арсена Авакова з Юлією Тимошенко. Якщо вона підтвердиться або якщо МВС підіграє на виборах будь-якому іншому кандидатові, це означатиме спотворення волевиявлення громадян. Завдання громадянського суспільства, ЗМІ та експертів – прискіпливо стежити за робою правоохоронних органів у контексті виборів.

Третє. Є ознаки підготовки масового підкупу виборців, який в умовах знецінення зарплат і бідності може мати успіх. Підґрунтям для купівлі голосів є недосконале законодавство, яке недостатньо чітко врегульовує питання кваліфікації підкупу виборців. Станом на сьогодні в Україні винесено лише один (!) реальний вирок для організатора підкупу – суд на Одещині засудив порушницю до 5,5 років ув’язнення. Ситуацію може виправити Верховна Рада, ухваливши проект закону №8270, який посилює покарання за підкуп і розширює можливості його розслідування.

Четверте. Не можна виключати вплив на виборчий процес з боку інших держав чи транснаціональних корпорацій, чиї методи складно простежити. Сьогодні всі демократичні держави змушені задуматися про безпеку свого виборчого процесу. Чи готова Україна до відсічі кібер-втручанням, маніпуляціям соцмережами та іншим інформаційним атакам – питання риторичне. Але вже є успішний досвід об’єднань, які займаються викриттям фейків. І це обнадіює. 

П’яте. Багатьом виборцям, які звикли робити вибір в останній момент – уже в кабінці для голосування – буде складно зорієнтуватися і зробити цей вибір усвідомлено. Адже кількість кандидатів на президентських виборах цього року безпрецедентна – ЦВК зареєструвала 44 кандидати, включно з відверто «технічними».

З огляду на всі названі ризики, захист результатів виборів стає – без перебільшення – умовою виживання української держави і справою всього суспільства. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.