В Швеції пропонують створити власну "комісію Мюллера"

01 листопада 2018, 10:39
Власник сторінки
0

В останні роки світові ЗМІ рясніють заголовками про зовнішнє втручання в електоральні процеси різних країн.

В останні роки світові ЗМІ рясніють заголовками про зовнішнє втручання в електоральні процеси різних країн. І хоча держави прагнули вплинути на внутрішні процеси одна одної протягом всієї історії, саме зараз втручання у виборчі кампанії ззовні стало мало не головним інструментом у боротьбі за зони впливу та світове лідерство. Спроби вплинути на вибори робляться на всіх рівнях, починаючи з муніципального та закінчуючи обранням лідера країни, з використанням найрізноманітніших інструментів, від прихованої зовнішньополітичної підтримки за допомогою іноземних ЗМІ та дезінформаційних кампаній в Інтернеті до прихованого фінансування, кібератак, змов, тощо. Жертвами подібного втручання вже стали такі країни як США, Франція, Великобританія, Німеччина, Польща та інші.

Нещодавні парламентські вибори в Швеції також не стали винятком. Влада країни говорить про можливі спроби зовнішнього впливу на вибори в Риксдаг. Активне втручання ззовні призвело до сенсаційного успіху ультраправої партії "Шведські демократи", яка зміцнила свої позиції в парламенті, що радикально змінило розстановку політичних сил в Швеції та утруднило формування нового уряду. Таку думку висловив відомий шведський політик і дипломат Карл Більдт, який вважає, що вибори з такою кількістю порушень і такою нечесною грою не можуть бути визнані успішно проведеними...".

"Те, що Швеція стала ще однією жертвою зовнішнього впливу під час виборів, - незаперечний факт! Чи можна інакше пояснити такий приріст електорату партії Шведських демократів? Ні для кого не є секретом, з ким із давніх-давен співпрацюють ШД: із такими ж расистами і нацистами, як вони самі. Росіяни, знову наплювавши на всю світову громадськість, втручаються у внутрішні справи інших країн. Навіть для Сконе результати ШД занадто високі, бо в одній тільки комуні Шебу результат виявився вищим на 9,4%. Окессон і компанія зрадили свою країну, продались росіянам. Це не демократія. Вибори з такою кількістю порушень і з такою нечесною грою не можуть бути визнані успішно проведеними, риксдаг не зможе функціонувати ефективно в обставинах, які склалися. У громадськості падає рівень довіри до виборчої системи. Політики вже через місяць після виборів так і не змогли домовитися про коаліції, партії поспіхом пропонують одна одній співпрацювати, при цьому ніхто не э відкритим для діалогу. Складається таке враження, що ніхто в країні не розуміє, як буде функціонувати влада. Здається, в цьому безладі можна розібратися лише за допомогою створення комісії на кшталт комісії Мюллера в США. Бо порушення під час виборів вже зараз негативно впливають в обстановку в країні"

Крім того, політик закликав до створення спеціальної комісії щодо розслідування ймовірного втручання в шведські вибори і запропонував використати як зразок американську комісію Роберта Мюллера, яка займається вивчанням російського втручання в президентські вибори в США в 2016 році. Не можна не відзначити актуальність пропозиції Більдта. Дійсно, сьогодні майже жодні вибори не проходять без повідомлень про можливе іноземне втручання. Як справедливо підкреслив шведській політик, "у громадськості падає рівень довіри до виборчої системи". Багато хто вже не вірить в законність, справедливість і чистоту виборів. Мабуть, лише за допомогою створення спеціальних комісій на національному рівні чи якогось міжнародного органа, уповноваженого боротися з досі безкарними прагненнями деяких країн втрутитися в електоральні процеси інших держав, ми зможемо переломити цю тенденцію, яка стала справжньою чумою 21 століття.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Росія,вибори,втручання,Швеція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.