Як 1 млрд гривень для ГЕС підриває енергобезпеку

19 жовтня 2018, 10:33
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
188

НКРЕКП переглянула середній тариф для ГЕС «Укргідроенерго». Зокрема, за підсумками 2018 року очікується збільшення на 20% виробництва електроенергії - до 10,11 млрд кВт-год.

За рахунок перегляду тарифу у IV кварталі 2018 року відбудеться збільшення виробництва товарної продукції «Укргідроенерго» на суму 946 млн грн. На перший погляд, позитивні рішення щодо «Укргідроенерго» принесуть більше шкоди енергоринку в цілому, оскільки відбудеться зниження виручки теплових електростанцій. А це створює ризики під час проходження опалювального сезону, коли необхідно закупити та гарантувати поставки вугілля для ТЕС.

Раніше на початку жовтня я брав участь у відкритому обговорення проекту постанови НКРЕКП щодо внесення змін до постанови НКРЕКП від 28.12.2017 № 1486 стосовно перегляду тарифів на відпуск електричної енергії та внесення змін до Інвестиційної програми ПрАТ «Укргідроенерго» на 2018 рік. У ході слухань висловив незгоду із таким проектом і запропонував свої пропозиції. Зокрема, відомо, що інвестиційні програми «Укргідроенерго» не виконуються на регулярній основі, а рівень виконання планових інвестицій за фактом попередніх періодів 2015-2017 років становить близько 74%. Власне, моє звернення до НКРЕКП полягало у тому, шо ухвалення зазначеного рішення на початку опалювального періоду за рахунок теплової генерації є несвоєчасним та порушує баланс енергоринку. Адже ТЕС будуть позбавлені коштів для закупівлі та транспортування вугілля, здійснення аварійних ремонтів у разі виходу обладнання з ладу за погодних умов.

Яка ж ситуація сьогодні складається із запасами вугілля і роботою ТЕС? На 17 жовтня 2018 р. на складах ТЕС знаходиться 1,612 млн. тон, що на 14% або 270 тис тон нижче нормативу Міненерговугілля з накопичення вугілля на складах ТЕС для опалювального сезону 2018-2019 рр. Запаси антрациту - 182 тис тон, що на 270 тис тон нижче від запланованого рівня. Запаси по газовій групі вугілля – 1,43 млн. тон, що на 31 тис. тон нижче нормативу.

Тепер знову повернемося до суми 946 млн. грн, яку за рахунок ТЕС отримають ГЕС. При ціні вугілля 2535 грн за тонну, сума 946 млн грн еквівалентна 373 тис тонн вугілля. Саме такий обсяг вугілля ТЕС не зможуть закупити під час проходження опалювального сезону. Для прикладу, майже 400 тис. тон у середньому спалюють щомісяця всі (!) ТЕС «Центренерго» в 2018 р.

Ситуація із антрацитом найбільш критична. Тим паче на фоні абсолютного імпорту вугілля марки антрацит. Якщо не буде вистачати вугілля, то наступними, хто має гарантувати стабільність роботи енергосистеми є АЕС і ГЕС. Проте, ГЕС взимку не зможуть «закрити» потреби споживачів. Та й блоки АЕС постійно то працюють, то не працюють. От лишень за один день вийшли з ладу два блоки АЕС – Південно-Української та Запорізької. А якщо таке трапиться у піковий період?

Власне, рівень запасів на складах ТЕС, що несуть навантаження антрацитовими блоками критично знизився в порівнянні з 1 січня 2018 р.: Слов'янська ТЕС «Донбасенерго» - 10 тис тонн (зниження на 97% або 298 тис тонн), Криворізька ТЕС «ДТЕК Дніпроенерго» - 31 тис тонн (зниження на 83% або 149 тис тонн), Луганська ТЕС «ДТЕК Східенерго» - 44 тис тонн (зниження на 66% або 85 тис тонн).

Що це означає? Запаси вугілля на цих станціях знаходяться на критично низькому рівні. І очікуваний рівень повного спрацювання складів у середньому 10 днів (1,5 дня на Слов'янській ТЕС і 20 днів на Криворізькій ТЕС). Очікуваний прогноз, що при зменшенні виручки, станції банально змушені будуть зупинити роботу. І це в розпал опалювального періоду.

І купити вугілля – далеко не проста річ. Так, наприклад, з метою накопичення вугілля на складах для проходження осінньо-зимового періоду «ДТЕК Дніпроенерго» шість разів у серпні і вересні виходили на українську енергетичну біржу із пропозицією про закупівлю вугілля за ціною, яка передбачена у діючих тарифах для ТЕС. Проте, пропозицій так і не було отримано.

По вугіллю газової групи, то тут ситуація трохи краща, але також небезпечна. На складах ТЕС «Центренерго» знаходиться 184 тис тонн: Вуглегірська ТЕС - 103 тис тонн (у порівнянні із 1 січня 2018 р. зниження склало 203 тис тонн) – такого обсягу вугілля залишилося на 23 дня роботи; Зміївська ТЕС - 43 тис тонн (зниження на 142 тис тонн) - на 15 днів роботи; Трипільська ТЕС - 38 тис тонн (зниження на 81 тис тонн) - на 14 днів роботи.

Цікаво, що компанія «Центренерго» неодноразово озвучувала відсутність коштів на закупівлю вугілля. Після виплати дивідендів державі (1,1 млрд грн.) «Центренерго» залишилася біля розбитого корита: немає грошей на акредитиви для закупівлі вугілля, а через низьку рентабельність (в тариф ТЕС на 2018 р. закладена рентабельність на рівні 2%) відсутня можливість взяти гроші в кредит.

При відсутності запасів вугілля і неможливості закупівлі вугілля на ТЕС «Центренерго», усе навантаження по виробленню електроенергії в опалювальний сезон лягає на ТЕС компанії «ДТЕК». У такій ситуації ця група ТЕС буде єдиним стабільним виробником і постачальником електроенергії ТЕС у ході опалювального сезону 2018-2019 рр. Хоча, на склади ТЕС «ДТЕК» запаси вугілля також зменшилися і складають 1,247 млн. тонн, що на 250 тис тонн нижче рівня складів на 1 січня 2018 р. І це незважаючи на збільшення видобутку шахтами ДТЕК на 5% за підсумками 9 місяців 2018 р.

Отож, можна говорити про те, що скорочення виручки ТЕС на 946 млн грн (на користь ГЕС) призведе до додаткового дефіциту вугілля обсягом 373 тис. тонн, оскільки ТЕС його просто не зможуть купити. А це означає, що шахти не зможуть продати це вугілля, не отримують прибутку і, як наслідок, у шахтарів буде меншою зарплата. Для вугільного ринку проблема буде стояти також гостро. Оскільки українські шахти змушені будуть шукати нові ринки збуту для свого вугілля. Або ж гірше – видобуток вугілля буде скорочуватися, а за цим переважно в подальшому іде процес скорочення робочих місць, безробіття і погіршення соціально-демографічної ситуації.

Особливо все це буде критично відчуватися в умовах нижчих запасів вугілля на складах, неможливості імпортувати вугілля по високій ціні, а також перманентного виходу з ладу блоків АЕС. Таким чином 1 млрд. грн, який отримають ГЕС за рахунок ТЕС, вже створюють ризики для енергоринку та можуть підірвати енергобезпеку країни.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: тарифы,ГЭС,тэс,уголь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.