Ми знаємо ідеальну модель управління для України!

03 вересня 2018, 14:47
Власник сторінки
Управлінець та фінансист, голова Полтавської обласної організації політичної партії "ОСНОВА"
0
97
Ми знаємо ідеальну модель управління для України!

За основними ознаками і розподілом повноважень інститутів влади, сучасна Україна - держава з парламентсько-президентською формою правління.

А фактично ми маємо президентську з елементами президентсько-парламентської республіки.

Нам потрібно чітко розмежувати функції влади і зробити Україну традиційною парламентською республікою, як це характерно для європейських держав. Це позбавить країну від дуалізму влади, який роками створював умови для політичної кризи у протистоянні президента і прем’єра.

Партія «Основа» пропонує таку архітектуру системи влади, де Президент – це арбітр, який буде стояти над політичними течіями парламенту і гарант Конституції. І його має обирати народ на загальних виборах.

На превеликий жаль, за роки незалежності України, значна кількість громадян не відрізняє органи влади один від одного, при тому, що виборці, які платять у бюджет податки, і повинні вимагати звіт за виконану роботу. Більшість українців не сприймають чиновників, як сервіс, для них – це недоторканні істоти-напівбоги.

Якби в Україні була б парламентська республіка, то, щоб ми отримали у результаті?

-                   Парламентська республіка на відміну від президентсько-парламентської, чітко розділить повноваження між органами влади, зробить їх більше підзвітними виборцям.

Зараз, прем’єр-міністр формально контролює виконавчу гілку влади, а президент - керівник над міністерствами, особливо Міністерством оборони і МЗС, відповідає за призначення Генерального прокурора, призначає голів ОДА.

Парламентська республіка може зменшити конфлікти, які відбуваються у середині виконавчої влади, особливо між президентом і прем’єр - міністром.

-                   Парламентаризм міг би забезпечити якість політичної системи, зробивши її більше представницької і менш корумпованою.

Для того, щоб перехід до нової форми правління був ефективним та мав довготривалий результат необхідно побудувати міцне підґрунтя шляхом:

-       формування якісної кадрової системи виконавчої влади в інтересах уряду, а не президента, оскільки саме уряд, спільно з парламентом, несуть відповідальність за соціально-економічну діяльність влади;

-       реформа виборчої системи: зі змішаної (50% мажоритарна, 50% пропорційна з закритими списками) на пропорційну з відкритими списками»;

-       скоротити кількість депутатів до 250 осіб, оскільки склад ВР з 450 депутатів було актуальним для України 1990-х років;

-       у Конституції слід чітко виписати повноваження голови держави, зокрема, порядок формування Адміністрації президента. Зараз в Основному законі написано, що президент може створювати дорадчі та допоміжні органи, але це положення допускає занадто широке трактування.

Сергій Тарута разом з кращими експертами у сфері конституційного права вже розробили і зареєстрували у Раді законопроект №3781, який визначає процедуру підготовки проекту нової Конституції України. Розробляти її має Конституційні Збори з представниками від усіх територіальних громад і моральних авторитетів. Розроблений проект повинен пройти всенародне обговорення, після чого повинен бути прийнятий на Всеукраїнському референдумі.

Проведення загальнонаціональних референдумів - стала практика в демократичному суспільстві. Всі доленосні рішення внутрішньої і зовнішньої політики повинні вирішуватися тільки на загальнонаціональному референдумі.

Україна вже має досвід проведення таких референдумів:

1)                1991 рік - референдум щодо підтвердження Акту проголошення незалежності України, коли проголосувало «ЗА» незалежність 28,8 млн осіб (90% від всіх голосуючих);

2) 2000 рік - референдум про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, обмеження депутатської недоторканності, скорочення чисельності депутатів до 300 осіб, про створення двопалатного парламенту. На жаль, другий референдум не був реалізовувати, так як у Верховній Раді не знайшлося 300 голосів для затвердження результатів референдуму, хоча всі пункти отримали підтримку більшості.

Як свідчить стаття 5 чинної Конституції України: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. Ніхто не може узурпувати державну владу».

Партія «ОСНОВА» вважаємо, що на референдум повинні виноситися питання як про зміну Конституції України, так і про зміну форми правління. Адже тільки народ вирішує чи потрібна Україні Нова Конституція або парламентська республіка чи будь-яка інша. Народ, а не тимчасові політики! Ми повинні будувати міцну державу на роки, а не під кожного чергового управлінця.

У цьому і полягає КОМПРОМІС між владою та народом!

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.