Як не стати Україні аграрним придатком?

28 серпня 2018, 17:06
Власник сторінки
Управлінець та фінансист, голова Полтавської обласної організації політичної партії "ОСНОВА"
0
33
Як не стати Україні аграрним придатком?

За останні роки українська промисловість почала всерйоз турбувати місцевих економістів.

Лише за останні 4 роки ми фактично втратили більшу частину тяжкої промисловості, котра годувала країну і давала роботу мільйонам українцям і тепер ризикуємо повністю стати сировинною або аграрною країною, що обіцяє падіння доходів населення. Як показує досвід африканських країн і країн Латинської Америки - це означає, у тривалій перспективі, бідність населення і невисокий рівень соціальних стандартів.

За даними Держстату, у 2017 р. ми продали товарів на 39 млрд. дол. США, а купили на 44,6 млрд. Така ситуація склалась через високу імпортозалежність економіки.

ТОП-10 товарів, які Україна експортує до Великобританії - дерев’яні вироби українських столярів і теслярів, чоловічий одяг, і ці ж категорії товарів ми імпортуємо з Китаю для українського  населення. У переважній більшості ми експортуємо сировину за безцінь, а імпортуємо готову продукції з української ж сировини. Лише на цьому Україна недоотримує доходу від експорту до 40 %!

Нечисленні держінвестиції йдуть повз вітчизняних виробників. З останніх прикладів надання пріоритету у закупівлях західним постачальникам є отримання кредиту на 475 млн євро на придбання 55 вертольотів виробництва компанії Airbus Helicopters і закупівля на 1 млрд доларів локомотивів General Electric. Тоді як «Мотор Січ» має свій проект вертольота «Надія», який зараз проходить сертифікацію. Цей вертоліт можна використовувати для різних цілей, в тому числі для потреб МВС і МНС. В результаті значна частина з 40 млрд грн піде з країни, а з ними - нові робочі місця і податки.

Сьогодні, у нас фактично простоюють суднобудівні підприємства і авіазаводи. І навіть одне велике держзамовлення зможе оживити виробництво в одній галузі, наприклад, суднобудуванні (хоча б той же проект будівництва військових кораблів класу «корвет»), і дати поштовх суміжним - машинобудуванню, металургії і т.д. Те ж саме відноситься до авіабудування (держзамовлення на нові літаки АН), вагонобудування - пасажирському і вантажному (чого вкрай потребує «Укрзалізниця») і т.д.

Програма політичної партії «ОСНОВА» має на меті поновити державні замовлення на українські заводи та підприємства, разом з ними і робочі місця для українців.

Державні і приватні заводи отримають замовлення на 150 млрд грн. на рік на виробництво власних кораблів, літаків, вертольотів, автомобілів, локомотивів, зброї для армії. Розгорнеться масштабне будівництво доріг і мостів. Наука отримає замовлення на нові розробки. Все, що країна купує за кордоном, ми замінимо власним, українським виробництвом.

Сума замовлення у розмірі 150 млрд грн. є цілком реальною. Бюджет тільки Міністерства оборони на 2018 рік становить 86 млрд грн. Це на 25% більше, ніж в 2017-му. На закупівлю озброєння і військової техніки планується направити 18,1 млрд грн. (+34%). На дорожнє будівництво виділяється понад 40 млрд грн. При цьому весь обсяг держзакупівель, укладених у 2017 р. через ProZorro, склав 245 млрд грн. Це в 2,6 рази перевищує показник 2016 р.

Ми повинні використовувати наявні можливості та потенціал якомога більше, а відтак, відновити державне замовлення на українські заводи та підприємства тим самим мінімізуючи рівень імпортозалежності держави.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.