Прокурорські війни або чому Луценко Холодницького з‘їв

02 серпня 2018, 00:37
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
56

Прокурорські війни або чому Луценко Холодницького з‘їв

Закони схожі на павутиння - слабкі в них заплутуються, а сильний прорве.

Українські антикорупційні органи. Пересварилися між собою НАБУ та САП. На їх роботу було витрачено понад 3 мільярди гривень з нашого бюджету. До чого призведе український міст шпигугів і хто дійсно платитиме за цю роботу?

У Брюселі вони потискають один одному руки і запевняють, жучки в кабінеті Холодницького не мають відношення до НАБУ, а інформація, що поширюють ЗМІ, неправдива. Уже 30 березня з’ясовується, слухали антикорупційного прокурора працівники НАБУ спільно з Генпрокуратурою. За підписами Генерального прокурора та директора НАБУ направлені дисциплінарні скарги про вчинення керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким дисциплінарних проступків. Після заяви Луценка заговорив Ситник. В інтерв’ю Дзеркало тижня директор НАБУ заявляє - Холодницький зливав інформацію про заплановані обшуки. Йдеться про справу мера Одеси Генадія Труханова, екс-очільниці НАЗК Наталії Корчак і так званої, квартири Супрун. “Є прокурори, які хочуть нормально працювати, але особи, які обіймають адміністративні посади в САП, не дають їм цього робити. Прокурор приносить на верх проекти підозр, але, замість розгляду, отримає наганяй і справа гальмується”, - зазначив Ситник.

Після подвійного удару від Луценка і Ситника заговорив і керівник САП. Холодницький запевняє, що антикорупціонерів хочуть розсварити. Йому особисто пропонували виступити проти НАБУ. “Коли негласно були пропозиції попрацювати проти НАБУ - я відмовлявся. Нажаль, детективи НАБУ такою пропозицією по САПу скористались”, - зазначає Холодницький.

В НАБУ ці закиди ігнорують, а Холодницький додає, що за посаду не тримається, але власне ім’я відстоювати буде. Відтак, 3 квітня Холодницький приходить на допит до прокуратури. На саме провадження реагує скептично. “Починали за здравіє, а закінчили за упокій. Брали негласні розшукові дії щоби побачити, як мені хабарі носять, а виявилось, що слухали-слухали і наслухали на легкий злочин. Не отримали фактів, що в мене в кабінеті якісь корупційні злочини. Давайте хоть по чомусь будемо його тягати”, - говорить Холодницький.

Війни між антикорупціонерами намає. Є тільки криміналне провадження. Таку заяву у стінах Верховної ради робить Артем Ситник. “Якщо хтось хоче сказати, що є якийсь певний конфлікт, то я вам повідомляю відповідально - ніякого конфлікту між антикорупційним бюро і САП немає!” - зазначив Ситник у стінах ВРУ.

У той час на сайті НАБУ з’являються фрагменти розмов Холодницького. Майже в кожному діалозі є нецензурна лексика. Приміром, справа екс-керівниці НАЗК Наталії Корчак. Прокурор каже, що детективи хочуть отримати тимчасовий доступ до її документів. Керівник САП відповдає - "пішли вони (ненормативна лексика)! В них немає справ, то вони з Корчак граються".

Повних записів розмов НАБУ так і не оприлюднило, а Холодницький особисто заявив, що особисто клопотатиме про своє відсторонення на час розслідування.

Прокурорські війни в Україні.

Україну розриває черговий антикорупційний скандал. Чому так відбулося, що НАБУ посварилося з антикорупційною прокуратурою?

Я не думаю, що її розриває антикорупційний скандал. Україну розривають корупційні скандали кожного дня. Розривають і, в даному випадку, згадуючи час, коли назначали прокурором Давіда Сакварелідзе, чи коли він приймав участь в конкурсі на голову НАБУ, один із гуманних членів комісії сказав, що в нього в очах були висельниці і він надто радикальний. І Давід не міг зрозуміти про їм методи боротьби. Річ йшла про те, що вони не приживуться в Україні.

Він хотів саджати корупціонерів?

Ні. Назара він знає, хоча давно з ним не зустрічався. Назар одночасно хотів бути і гнучким антикорупційним прокурором, напевне, і одночасно, і популярним. Популярність антикорупційного прокурора в Україні тільки може бути заслужена простим звичайним народом в результаті жорстик непримиримих дій і закритих дверей для політичних еліт. Нажаль, ось, напевне, тут він допустився помилки, коли в нього, наприклад, заходять різні люди політичних різних еліт, наприклад з різних регіонів, різних політичних і фінансових кланів. І він, напевне, веде з ними якісь обговорення. Тому, це звісно і використовують. До чого зараз направлена вся увага?

Ходили до нього представники політичних еліт?

Раз там записи і розмови, то, напевне, що швидше за все, ходили.

Він міг ненормативну лексику застосовувати? Це його промови, це його текст?

Ненормативна лексика тут це саме мале. Ненормативу лексику ми всі, чоловіки, в себе на роботі застосовуємо. Буває таке. Це самий малий злочин, який може вчинити антикорупційний прокурор в країні - обматюкати там в робочому режимі. Зараз вся увага перенесена не на реальну корупцію чи корупціонерів, якими повний парламентський зал, які там в’їжджали і кричали на них вчора. В тому числі там сиділи і живі фігуранти кримінальних справ, які замішані в реальних корупційних схемах і скандалах. І всю увагу перенесли на що? Конфлікт між НАБУ, між САП, що насправді дуже погано і це треба якнайшвидше закінчити. Перейти на новий етап і продовжити роботу.

Луценко відіграв тут якусь роль?

Луценко вигідна будь-яка нестабільність між НАБУ і САП, оскільки зараз вся увага, ще раз можна сказати, кинута на ці антикорупційні інститути. І зараз,  всі порохоботи у всіх ефірах і всі платні голови влади будуть розганяти і говорити "зрада". Ось, бачите. Навіщо нам ці антикорупційні органи?

Знаєтк як вийшло? Вони ж молоді хлопці, порівняно з Луценком, то він їх просто лускає як цуценят і все.

Ні. Не як цуценят. Інколи, в НАБУ були претензії. Ви знаєте, що діями прокуратури були якісь…

Нас з вами могли розвести як кошенят?

Не відомо. Ми з вами не працювали ніколи там. Про що можна сказати, коли між слідством і процесуальним керівництвом завжди є певні конфлікти або перепетії. Є таке тому, що слідчий намагається свої справи довести до кінця, прокурор рахує - інколи зверху дивиться на ту роботу, яку йому принесли, і фактично йому там щось подобається, а щось не подобається. Напевне, що такі моменти були. Можливо були зливи інформації і НАБУ це болісно сприймало. Просто система побудована таким чином, що тільки треба іти до свого ворога, яким являється Луценко, який являється партнером на сьогоднішній день і заручитись його підтримкою тому, що кримінальний процес вибудований таким чином. По іншому вони б його не могли взяти.

Коли Давіда Сакварелідзе зняли з посади?

Його зняли в 2016 році, начебто в квітні.

Топ-3 найгучніших корупційних справ 2017 року:

1. Затримання екс-голови ДФС Романа Насірова. Екс-фіскала підозрюють у розкраданні коштів під час видобутку та продажу газу за договорами з ПАТ “Укргазвидобування”. Збитки державі 3 мільярди гривень.

2. Справа екс-нардепа Миколи Мартиненка. Підозрюється у розкраданні коштів державного підприємства Східний гірничо-збагачувальний комбінат. Збитки державі 17,3 мільйона доларів.

3. Справа директора департаменту держзакупівень Міноборони України Володимира Гулевича. Посадовця підозрюють у корупційній схемі із закупівлею палива для армії. Збитки державі 150 млн. гривень.

Забули додати справу Охендовського.

Думка і підозра щодо цих справ - вони завжди були пов’язнані з витоком інформаці, наприклад, по Насірову. Насірова попередили декількома днями раніше і він знав, що за ним прийде НАБУ і він імітував інсульт чи понос, чи щось інше. Всі пам’ятають Феофанію, коли він звідти не виходив. Був скандал з депутатом. У випадку з Мартиненком - він також був гарно поінформований.

Як можна оцінити роботу НАБУ?

Дуже позитивно. Тому, що це єдиний на сьогоднішній день орган, який бореться за виконання своєї функції, за те, що він отримує кошти.

Сакварелідзе вигідно це говорити тому, що він підтримує антикорупціонерів, активістів реформаторів.

Ні, він взагалі не любить оцих антикорупціонерів. Всіх вже тошнить від цих слів.

Що він робив на суді по Насірову?

Він туди прийшов підтримати функцію суда - щоб суд виконував свою функцію тоді, коли суддя ховався. Фактично всі судді виключили телефони і поховались.

Хто були судді по цій справі?

Прізвища так не згадати. Але, це колективне лице сьогоднішньої системи. Про що мова? В даній ситуації, якби не було НАБУ, оцього всього не було би взагалі. Так, із за гнилого політичного контексту діяльність НАБУ сьогодні виглядає як спортивна риболовля - вони когось лювлять, а потім суд відпускає.

Ситник в цьому винен?

Ні, Ситник не винен в тому, що політична система в Україні вибудована по гнилому і нею керують неправильні люди. Якби у Ситника була б підтримка Адміністрації Президента, і вони їм навпаки допомагали в судах вершити правосуддя - не те, щоб судді когось саджали чи не саджали, а просто працювали суддями і виконували свої повноваження. То все було б інакше. Не тільки НАБУ, подивіться, ви професійний юрист, назвіть хоч один вирок корупціонеру хоча б середньої ланки в Україні.

Важко сказати.

Не чули ми про таке.

А яка роль Ситника в цій всій роботі?

Ситник бореться. НАБУ бореться, а не тільки Ситник, там мільйон гарних людей. Не мільйон, а всього 700 було вакансій на всю країну.

Але, зливають.

Напевне, що ці справи, де замішані різні корупційні інстанції, інші, які не до кінця синхронно працюють з НАБУ. Я прибічник правильної розстановки влади і при некорумпованих політичних елітах, консолідації влади і інститутів. Навіть, якщо завтра будь-який Генеральний прокурор захоче реально навести порядок в країні, в нього немає сьогодні інструментів тому, що люди настільки ненавидять і не довіряють прокуратурі, що політичний клас її розрубав на декілька частин. У прокуратури немає слідства, прокуратура не може сьогодні розслідувати справи високого рівня, оскільки ці функції перейшли в НАБУ. Генеральний прокурор не може навіть вести самостійно кадрову політику. Там створили якусь псевдораду самоуправління прокурорів і дисциплінарну кваліфкомісію.

Але, прокурорів карати треба. Вони чудять такі речі, виносять такі документи. Якість роботи тому, і створили.

В тюрмі можна створити самоуправління злочинців?

Воно є. Ні, це не про злодіїв в законі. Я про що? Система повинна керуватись відповідальною особою, якого політична еліта висуває, щоб він виконував запити суспільства. В чому сьогодні заключається запит суспільства? В мінімальній толерантності до корупції, до злочинів. Виконує сьогодні прокуратура цю функцію? Ні, не виконує. При такій розстановці, навіть якщо би був дуже сильний мотивований Генеральний прокурор, він навіть свого заступника не може назначити по закону і не може розслідувати ні одні справу.

Думка громадян.

Чи задоволені ви роботою директора НАБУ Артема Ситника?

Думка 1:

Щоб дуже задоволений, я б не сказав. Безкінечні скандали в середині цієї системи йдуть. Треба щоб вони всі разом займались корупцією.

Думка 2:

Нормальний хлопчина, хай працює.

Думка 3:

Я б сказала, що ні. Тому, що я нічого не чула про його роботу.

Думка 4:

Він тільки заступив на посаду. Як можна бути задоволеним?

Думка 5:

Не задоволений. Такий молоденький, відразу генерала отримав.

Не зовсім люди розуміють, плутають. Артем Ситник генерала не отримував. Народ погано інформований і народ не цікавить, і це не їх вина, що вони не знають деталі та функціонал якихось антикорупційних органів. Вони дивляться - є результат загальний чи ні. Хоча, більша частина підтримує, все таки, зусилля та намагання когось посадити. Всі інструменти і ресурси були кинуті на НАБУ щоб дискредитувати.

Але, ж є про що говорити? Є старі кримінальні справи на Ситника - перевищення повноважень.

Якби були реальна кримінальна справа по корупції і в нього є можливість стати сьогодні мільйонером, то це б вилізло на поверхню. Артем Ситник  сьогодні не володіє центральними каналами. У нього немає артемоботів як у Порошенка.

Тобто Порошенко проти Ситника зараз?

Звісно. І в цій ситуації Артем Ситник чи там Гізо Углава - детектив не може примусити суддю буквально - вони можуть затримати особу і не можуть примусити суддю. Вони ж не будуть до скроні його приставляти пістолет, щоб вони вершили правосуддя, щоб справи не ступорились, по великому рахунку? Якщо згадати справу Мартиненка - це енергетичний крупний олігарх, який вже давно в елітах України і який, як вияснилось, сьогодні має вплив на четверту частину Верховної Ради. Під один його свист, як під козирьок, прибігло 17 нардепів і 4 міністра щоб взяти його на поруки - людину,  про яку всі знають, що його ім’я зв’язане було з енергетичними схемами, з крадіжками великими і т.д.

Давід Сакварелідзе зміг би це довести?

Він також не зміг, би напевне. Єдина зброя - просто не зіскакувати, не сходити з того шляху, на якому розпочинаєш вести ці справи до суду і чекати, поки політичний контекст зміниться, щоб  політична еліта поставила реальну задачу - довести справи до кінця. Хоча, у нього були епізоди по Мартиненку, із-за яких він склав мандат нардепа і Яценюк показав американцям, що вони такі відкриті і не корумповані, і примусив Мартиненка скласти мандат, і піти з парламенту із-за справи по ОПЗ.

Сус сказав, що була справа проти Ситника в ЄРДР, як Ситник вимагав мільйон доларів від одного з фігурантів. Дмитро Сус.

Дмитро Сус не до кінця нормальний хлопець. У нього зараз збився приціл і він не знає куди зараз діватись і хто його зараз захистить. Коли Сус допитував Сакварелідзе по заказу Шокіна і він, напевне, гарно пам’ятає його слова про те, що їх використовують, і їхня вся енергія і ресурс направлені не на те, чим вони повинні займатись. І люди їх сварять, ненавидять. Хоча вони б могли стати героями, якби вся енергія направлялась в правильне русло. Він йому сказав - запам’ятай мої слова. Тебе використовують. Через деякий час тебе викинуть і так воно і відбулось.

Замовні справи в ГПУ це міф чи реальність?

Це реальність, звісно. Був створений конкретний департамент.

Скільки ціна справи в ГПУ?

Не відомо. В сейфах прокурорів знаходив особисто Сакварелідзе 350 тисяч, 110 чи 50 тисяч доларів, наприклад. Справа діамантових прокурорів. Під кримінальну справу вони цим займались. Провели обшук і виявили десь півмільйона доларів в сейфах прокурорів. Значить так, є. Але ці справи вирішуються не тільки в Генеральній  прокуратурі. Є багато-багато офісів різних. І раніше було їх багато. Де сидять якісь друзі або куми генеральних прокурорів, які такі справи і вирішують. Псевдо юристи. Називаються юридичною конторою і туди приходить людина вирішувати цю справу. Про це всі знали і знають - так завжди вирішувались справи.

Кому на сьогоднішній день, якщо відверто, вигідний конфлікт НАБУ і САП? Всім, хто не працюють в НАБУ і САП, і не зацікавлені в реальних змінах. Всі політичні еліти - Порошенко, Аваков, Яценюк, Турчинов, Ахметов - всі, хто керують цією країною.

Але вони ж створювали це? Було сказано, що всі депутати під козирьок голосували.

Вони вимушені були тоді проголосувати. Це був постмайданівський парламент і міжнародною вимогою отримання міжнародної допомоги і, в тому числі, отримання безвізового режиму, було прийняття цих законів з умовою, що НАБУ не має повноваження реєструвати кримінальну справу проти Президента. Єдиний, хто може таку справу відкрити, це Генеральний прокурор.

Були кримінальні справи на Адміністрацію Президента за часів Сакварелідзе на посаді заступника прокурора?

У нього не було фізично такого ресурсу. Він розслідував справи по самим прокурорам, але в Одесі були справи, які доходили до Адміністрації Президента. Так, звісно, крім Миколи Мартиненка там в справі знаходились люди, пов’язані з Ігорем Кононенком. Там були поділені фактично функції між вдома кланами - Народним фронтом і БПП.

Сакварелідзе зобов’язували закривати ці справи?

Ні, йому не говорили. Як тільки ці справи почались, його звільнили. І вони також зачепили інтереси клана Турчинова і Авакова по крадіжці нафтопродукців Курченко. Двічі, фактично, вкраденої нафти. І його звільнили і закрили справу.

Давайте збережемо партитет і скажемо, що бути справи, як було сказано, по Адміністрації Президента. По ним звинувачувались в розкраданні державного бюджету. “Клан Сакварелідзе”, назвемо це так, в Генеральній прокуратурі - департамент, відділ звинуватили в розкраданні коштів через донорські організації. 

Це придумав Шокін для того, щоб щось на них накопати, що вони, начебто , з послом США вкрали 2 мільйони доларів. Діючий заступник Луценка Столярчук, який курує сьогодні слідство, підписує сьогодні все підряд. Треба посадити Сакварелідзе, то він посадить і Сакварелідзе. Він тоді в інтерв’ю Українській правді сказав, що вони викличуть і будуть допитувати посла США, і був тоді великий скандал з цього приводу. Вони були в шоці, коли виявили, що напряму ніяких коштів прокуратурі ні одна організація не дає, і не буде давати. Є різні проекти, які фінансують самі організації і самі закуповують, наприклад, якусь послугу чи сервіс, і тому подібне. Вони копались і думали, що Сакварелідзе буде займатись тим, чим би вони зайнялись і самі - крадіжкою якихось грошей, яких ніколи й не існувало. І ніяких би 2 мільйонів американський уряд не дав би прокуратурі і Шокіну, навіть незважаючи на довіру до команди Сакварелідзе. Це не так, насправді, все легко відбувається.

Три прізвища, кому вигідна війна між НАБУ і САП.

Всім, хто керує сьогодні. Порошенко, Яценюк і його команда, Ахметов, Фірташ, Льовочкін - всі олігархічні. Навіть середньої ланки олігарху, аграрному якомусь, яких Айварас назвав мінігархи. Також Кононенко, наприклад, таким людям невигідно мати непідконтрольний собі орган, який їм створює дискомфорт. Насіров, справа Насірова, яку показали. Насіров на сьогоднішній день являється самим небезпечним свідом проти Порошенка в майбутньому. Чому його так оберігали? Тому, що чиновникам такого рангу вказівку дає особисто Петро Олексійович Порошенко в себе в кабінеті. І рано чи пізно, якби його прижали і він не витримав цей стрес - якби Романа би закрили, то він міг би і заговорити і дати покази на тих людей, які давали вказівки.

Думка населення.

Як ви гадаєте кому вигідні війни між НАБУ та САП?

Думка 1:

Ну, а кому вигідні? Нашому Президенту. Не в мене ж мільйони в карман капають, а й нього.

Думка 2:

Їм самим. Вони самі знають що вони там роблять.. Їм двом вигідно.

Думка 3:

У них там свої розбірки і їм, напевне, або обом вигідно, або вигідно тим, хто їх призначав.

Думка 4:

Скоріше за все, Луценку. Щоб цю систему, яка у них була і є зберегти, щоб ці олігархи були у владі. І вони розпочинають оці війни. Як тільки з’являється паросток, то вони його в корні знищують. Я так рахую.

Чим Сакварелідзе відрізняється зі своєю вомандою від цієї системи? Прийшов в прокуратуру. Це логічне питання. Всі хочуть почути відповіді. Прийшов зі своєю командою в прокуратуру. Поставили штати, сидить на грошах активістів. І він в цій системі працював, а чому він не збагатився? Чим він відрізняється? Це прості речі.

Люди, які дивились телевізор тоді, і слідкували за їхньою діяльністю, прекрасно пам’ятають ті справи і той конфлікт, з якого вони починали. І якщо би Давід хотів залишатись і бути частиною цією системи, то він був би там до сих пір тому, що у нього був прямий доступ до Президента, був його мобільний номер, міг в будь-який час зустрітись.

Давід набирав Порошенка?

Так, бувала така ситуація. Але, він на стороні цих людей, думки яких ми чули, і він цим гордиться. Він дорожить своєю репутацією. І ні за Порошенка, ні за Луценка, підставляти її не буде.

Порошенко пропонував Сакварелідзе бути в його команді?

Звісно, він його запрошував сюди. Він назначав Сакварелідзе.

Було розчарування в Президенті?

В кінці-кінціві, коли він зайняв сторону ретрократів і клептократів, то так.

Колись дзвонив Сакварелідзе Президенту, будучи на посаді заступника Генпрокурора?

Так, було таке.

Казав, що там на вас справи порушують?

Багато разів. І декілька разів він реагував і допомагав. Але, коли вже був, так сказати, фінальний конфлікт, то він зайняв вже іншу сторону, а не їхню.

Чи правда, що Холодницького зараз хочуть зняти через те, що він не давав руху окремим резонансним справам?

Не згоден.

Це правда, що реформа прокуратури не торкалась культури органу, ні кадрового наповнення, ні професійних якостей працівників - правда чи неправда?

Дивлячись, яка реформа мається на увазі. Там було декілька направлень. Скорочення на 5 тис. працівників прокуратури за 1 рік було правильним кроком. Конкурс, який запущений прокуратурою, це вірний крок і це дало можливість багатьом молодим кадрам піднятись по кар’єрній ієрархії не дивлячись на те, що у них не було кумів. Зараз їх, до речі, душать. Конкурсантів. Їх ненавидить система. Створення генеральної інспекції - також вірний крок. Тому, що якщо би не ці хлопці, то не було би вибухів в самій системі прокуратури і все було би інакше.

Чи правда, що замість реальної боротьби в Україні зі злочинцями, є лише піар у фейсбуці в прокуратурі - правда?

В плані Луценка, є думка, що це правда тому, що розмова починалась з того, що ми не могли назвати ні одного корупціонера, який покараний і немає ні одного обвинувального акту - це означає, що це віртуально-реальна боротьба і віртуальний світ у фейсбуці Генерального прокурора.

Чи правда, що у 80 % прокурорів в Україні люксові автівки і люксові домівки?

Ні. Напевне, що у 25 %. Інші реально живуть дуже в таких не легких умовах буває. Рядові прокурори дуже страждали тому, що у них була низька зарплата і там багато порядних людей.

Чи правда, що сьогодні сфальшувати справу проти українця вартує 10 тисяч доларів?

Навіть менше. Дивлячись, якого рівня людина. І якого рівня справа і скільки можна на ньому заробити.

Скільки середня вартість справи в прокуратурі?

Зараз невідомо - важко сказати. Але, коли падає економіка, в тому числі і тіньова. Особисто ніхто не пропонував сфальшувати проти когось - не мало сенсу. На різних рівнях по-різному. Десь на рівні місцевої прокуратури можна, певно, і за 1 тисячу доларів замовити когось.

І буде справа, людину посадять?

Посадить не посадять, але дискомфорт створять однозначно. Нікому не подобається мати в себе вдома обшук чи там  ходити в якості підозрюваного, обвинуваченого в судах. По судам чи прокуратурам і так далі. Отримати арешти на майно чи на банківські рахунки.

Згадали за Луценко. Як можна оцінити роботу Генерального прокурора на сьогодні?

Це така квазіполитична діяльність, яка направлена на створення великого шуму і перескакування через прокуратуру на посаду вище, яку йому, напевне, обіцяв Президент. Він, напевне, запропонував йому Прем’єр-міністром, в міністерство і т.д. Шум, але без результатів. Створити вигляд бурної діяльності, так би мовити. І тим самим створити імідж грозного прокурора. Хоча прості люди відповідь дадуть кращу, ніж ми. Відповідає Юрій Луценко як Генеральний прокурор на запит суспільства? Виконав він цей запит чи не виконав? Вважаю, що, звичайно, ні. Він, напевне, на 2 майданах не боровся проти системи, а намагався попасти туди. І потрапив туди в кінці-кінців і очолив те, против чого він показав людям що він боровся. Він сьогодні такий же представник захисту переферійно-російського тоталітарного режиму Порошенка, такий, як і його попередник, який був до нього. Він молодше, володіє фейсбуком. Шокін не вмів володіти фейсбуком чи мейлом, на відміну від нього. Він витончений Шокін, так би мовити.

Чи готовий Сакварелідзе сказати все в обличчя Луценку те, що було озвучено?

Звісно, не питання. Він і так знає його думку. Слідкує за його виступами, напевне.

Не боїться Давід?

Ні, чого боятись.

Кримінальної справи.

Його й так судять. Судять його - йому інкримінують 4 статті. Його судить мостицький суд. 27-го судове засідання. Тому, нічого нового цим не скажете.

Посадять?

Побачим. Хотять, напевне, швидше за все.

Прості громадяни, українці, не розуміють як функціонує Генпрокуратура.

А їм і не потрібно знати. Вони платять податки.

Модельна ситуація.

Я, українець, який сьогодні знає про якийсь корупційний злочин. Про те, що там відбувається. Я можу потрапити до Генеральної прокуратури, а не поцілувати двері і решітки, які вони там собі повстановлювали і пройти ніхто не може, і написати заяву? Як українцям потрапити в Генеральну прокуратуру і написати заяву на те чи інше діяння? Чи вона буде розгянута?

Така заява буде циркулювати довгий-довгий час. Тобто, там є прийом громадян. Бюрократія. Там є канцелярія, можна здати туди заяву. Потім вона пройде довгий і виснажливий шлях резолюцій через департаменти, главки, замісників, яких безкінечна кількість. Потім дійде до прокуратури області. Якщо річ йде про регіон. Потім область перекине на місцеву прокуратуру, а місцева прокуратура перекине на якогось слідака чи рядового прокурора, який там працює. Тому, вони будуть це відписувати чи не відписувати. Чи реагувати чи не реагувати. Але, це довгий виснажливий шлях і вірогідність того, що там щось відбувається, напевне дорівнює 5-10 %. Хоча б там зареєструвати справу. Але, зареєструвати справу не означає його розслідувати.

Тобто, в українців шансів на справедливу прокуратуру нема?

Ні в українців, ні у мене, як громадянина України, також не буде жодного шансу змінити цю систему, поки ми не будемо голосувати правильно на виборах і не будемо вибирати правильних людей, які будуть потім виконувати всі ці задачі, які ми їм будемо ставити. Сьогодні 69 мільярдів гривень йде на забезпечення правоохоронної системи.

Звідки ця цифра?

В бюджеті забита вона. На 2017 рік. 69 мільярдів гривень ми витратили на поліцію, суд, прокуратуру і СБУ.

НАБУ?

НАБУ туди не входить. Гроші на НАБУ - смішно і юмористично виглядають в порівнянні з цими цифрами.

Думка населення.

Чи задоволені ви роботою Генерального прокурора Юрія Луценка?

Думка 1:

Ні, звичайно. Виходить, тільки заяви. Результатів, по моєму, ніхто реальних не бачить.

Думка 2:

Ну тут трохи так, задоволений частково. Ну якщо б на місцях виконували ще розпорядження Генеральної прокуратури, було б ще краще.

Думка 3:

Ні, не задоволений. Багато мови, а ніяких дій.

Думка 4:

Задоволена. Тому, що він мій земляк, він справедливий і бореться за справедливість і я його поважаю і ціную.

Думка 5:

Звичайно, що ні. Тому, що це не Генеральний прокурор - без освіти.

Питання щодо професійної підготовки. Питання до професійної підготовки Давіда Сакварелідзе - хто готував його до роботи в Генеральній прокуратурі України?

Ніхто не готував.

А як з’явився Сакварелідзе в Генеральній прокуратурі? Є грузинський прокурор. Він там в Грузії працює, саджає. До речі він був побачений на тих розгонах мітингів, якими керували. Міф?

Це фейковий матеріал. Він в цей час знаходився в США.

Керує прокуратурою в Грузії і тут, бац, в Україні. Наприклад, мені, як адвокату, не зрозуміло. Я ж не з’явився в Грузії.

Адвокат може з’явитись в Грузії, якщо мін’юст допустить на захист клієнта в Грузії. Що стосується самого Сакварелідзе - його запросили сюди працювати над створенням тоді антикорупційного бюро з його командою.

Хто запросив?

Петро Олексійович і його команда - Адміністрація Президента: Ложкін, Порошенко і його заступники і так. далі.

Щось гарантували, обіцяли?

Нічого не обіцяли. Вони приїхали і працювали над проектом.

Каже, Давід привіт. Тримай зарплату, на працюй. Так?

Там була інша ситуація. Після майдану вони приїжджали і підтримували. Сакварелідзе особисто відкрив і заснував офіс з розвитку. Офіс Михайла Саакашвілі.

Уявіть, що вам хтось розповідає, що я, адвокат Шевчук, поїхав в Грузію, відкрив офіс реформ і т.д.

Це аболютно нормально. Оскільки в Україні в той час був інший фон. Україна розвивалась. В неї з’явилась надія на реформи і вони рахували, що досвід їхньої команди, не тільки в правоохоронній, а й в податковій, митній системі, в тому числі й в мін’юсті, в сфері  адмінпослуг може знадобитись Україні. Був запит.

Подзвонив Порошенко і запропонував?

Не дзвонив поки що Порошенко. Давід працював, зустрічався з людьми. Він потім закрив цей офіс тому, що там взагалі не було зацікавленості. Тоді всі після майдану переключились на вибори президентські і парламентські. Потім пролунав дзвінок і прозвучало, що ми їм потрібні, вони думають з нашої команди призначити Генерального прокурора України. Грузина. Це не ідея і затія Сакварелідзе.

А Углава сидить зараз в НАБУ - його можна призначити. Бояться його?

Углаву бояться дуже сильно на сьогоднішній день.

Углаву знає Сакварелідзе?

Звісно. Це його товариш. Вони разом працювали в Грузії і вони разом в той час приїхали. Вони й потім порекомендували Гізо щоб він також приїхав і підключився в работу антикорупційного бюро.

Кажуть, що Углава стоїть за тим, що управляється і робиться в НАБУ. Не Ситник.

Що це все значить? Це вкид, щоб нас зтравити. Зтравити їх обох.

Я, як адвокат, бачив як Углава підписав документи, які дозволяли детективам вибігти на злітну смугу в справі Розенблата. А зараз є рішення суду.

Він замісник. Він має право підписувати документи так, як і будь-який працівник НАБУ. Зрозуміло, він керує слідством. Якщо я не помиляюсь, то він перший заступник. Це зараз проходить вкид щоб стравити Углаву і Ситника. Углава достойна людина і він ніколи не буде перепригувати через Артема.

Один єдиний грузин залишився.

Так, він можна так сказати, останній могіканин.

Ще Гія Гецадзе в Мін’юсті.

Ні, він вже пішов давно.

І вони підключились до роботи НАБУ. Потім до Давіда поступає пропозиція - вони хочуть, щоб Сакварелідзе очолив НАБУ. Як це очолити? Він же ж громадянин Грузії. Він депутат парламенту Грузії.

Зараз Сакварелідзе громадянин України. Від Президента сказали, що це їм дуже потрібно тому, що це і для Грузії велика слава. В великій країні досягти успіху. Так, для грузинської політики опозиційної це був великий плюс, цього заперечити не можна. І до сих пір їхній успіх в Україні сприймається як великий бонус до їхнього успіху. І потім.сказали, що ви знаєте, все таки, не українець не прохідний через парламент тому, що Порошенко не став довіряти людям тим, яких він особисто не знав. Іншого складу психології людина. І йому запропонували - давайте зайдіть в прокуратуру. Вони довго думали. Раз ми вже 4 місяці знаходились в Києві і, так сказати психологічно, переключились на це все. Думали, що так. Давайте в прокуратуру. Можуть змінити разом з ними. Попрацюємо і так далі. Так він там і опинився.

На сьогоднішній день, якщо говорити про ефективність цих органів. Яка оцінка роботі Генеральної прокуратури?

Чесно сказати, коли наприклад, кажуть в Луценка немає юридичної освіти, це зрозуміло. Але, і у Шокіна його фактично не було тому, що Шокін отримав юридичну освіту 40 років тому в радянські часи. Шокін чи Пшонка, чи хто небуть інший з їх розряду навряд чи кожного дня сидів з КПК в руках чи з новими змінами і ними керувався. Генеральний прокурор це менеджер, який повинен керувати великою громіздкою системою. У якого 7 заступників. У якого мільйон департаментів і управлінь і т.д. Головне, щоб ти розумів задачу, яку ти повинен виконати. І робити все максимально для цієї задачі. Тому, він ще тоді говорив, коли Луценка назначали, що добре було б якби особа мала юридичну освіту. Відповідали, що він сильний менеджер. Який виведе прокуратуру на новий рівень і збільшить рівень довіри до системи. Тоді можна цим пожертвувати було. Сакварелідзе був тією особою, хто про це говорив. Але, Юрій Луценко вирішив продовжити політику і залишитися політиком як Генеральний прокурор і займатись фейсбук політикою, і будувати віртуальну прокуратуру у фейсбуці. Ви не зможете назвати ні одну реформу. В наш час хоча б там був якийсь шорох. Запускали якийсь конкурс, Шокін противився. Когось звільняли, на когось справи порушувались.

Сакварелідзе з юристом Курченка Денисом Бугаєм сиділи поряд.

Він в той час тільки приїхав в Україну. Він на той час ще не мав уявлення хто такий взагалі Курченко чи Бугай. Його запросила АПУ - Асоціація правників України на презентацію, що вони збирались робити в прокуратурі і як адвокати бачили це і потім підняли шум, що він сидів з Бугайом. Бугай сидів в президії адвокатів АПУ. Так, була така ситуація. Але, зараз нічого не відбувається. Зараз повний штиль. Чи чули ви про якусь реформу прокуратури за останній час?

Оцінка роботи по 5 бальній шкалі.

Ніякої 5-бальної. Назвіть хоч одну реформу.

Нуль?

Так.

А НАБУ оцінка?

НАБУ можна оцінити на… Воно робить все, що воно повинно робити. В чому заключається його функція? Давайте поговоримо як юристи. Його функція по законодавству розслідувати кримінальні справи великого рангу і передавати їх в суди і підтримувати держобвинувачення в суді, як наприклад САП це робить. Цю функцію вони виконують?

Передати можна будь-що. Якість.

І по всім нашим справам говорили, що вони неякісні. І вони розвалюються. Звісно, що Мартиненко буде говорити, що вони неякісні. Насіров буде захищати себе і говорити, що неякісно. Охендовський буде говорити, що він янгол, що він нічого не порушував в своєму житті. Всі будуть говорити.

Як, до речі, справа Охендовського? Адвокати кажуть, що попрацювала прокуратура там на нуль. Бо вони там все розвалили. Генеральна прокуратура.

Не Генеральна прокуратура, а НАБУ вела цю справу. Люди ж забувають. Колишні прокурори як Сакварелідзе, або адвокати, які постійно спостерігають, а вони думають - ще одна справа. Передали до суду. Потім в суді це все спускається на тормозах. Воно там валяється. Проходить рік, два, три і все забувається, а Охендовський залишається на посаді. І він буде фальсифікувати далі вибори. Неможливо кристалізувати тільки одну частину озера. Неможливо мати кристальний острівець НАБУ, а інше все щоб залишалось гнилим. Коли НАБУ порушує справу по корупції сина МВС і там починається істерика, і міністр МВС виводить нацгвардію там, і весь силовий блок, і блокує вулиці для того, щоб вони не провели обшук. Коли суди підпорядковуються тим же клептократам і в судах велика частина таких суддів - неможливо щоб Ситник створив чудо, але качати їх постійно вони можуть.

Солом’янський суд Ситнику підпорядковується. Ви кажете суди підпорядковуються.

Що значить підпорядковується?

Солом’янський суд робить все як каже НАБУ.

Ні. Значить, що суддя Солом’янського суду працює суддею. Слава Богу, що такий десь є. Це не означає, що він йому підпорядковується.

Державне бюро розслідувань нещодавно створили. І призначили там головою Трубу. Романа Трубу. А подейкують, кажуть що Сакварелідзе сприяв тому, що він пройшов люстраційну перевірку і його не викинули з прокуратури. А мали б викинути.

По іншому була історія. Сакварелідзе виявив в прокуратурі крадіжку 20 млн. доларів Пшонкою і його командою на програму ЄРДР і ЄССА. Це 2 програми. ЄРДР - це електронний реєстр кримінальних справ. Це не повноцінна електронна програма, а просто реєстр кримінальних справ. ЄССА це аналітична програма, яка генерує всю цю аналітику, статистику і т.д. Підставна, фальшива компанія, офшорна.

На кого зареєстрована?

Прізвище не пам’ятаю. Були якісь там люди. Завела в прокуратуру України компанію Яндекс російську, яка вже ЄРДР розробила для Казахстана і продала казахам цю програму. Потім цю програму модифікували, переробили її на українську модель і витратили 10 млн. доларів на закупівлю цієї програми.

Яндексу заплатили 10 млн.?

Частково так. Звісно не Яндексу напряму, а там були компанії прокладки, які займались паралельно цим бізнесом, які розподілили між собою, але програма була яндексова. І 10 млн. на програму ЄССА. Коли ми прийшли, то в прокуратурі не знайшлось грошей щоб постійно підтримувати цю програму ЄССА, щоб постійно купувати ключі і т.д. Щоб вона функціонувала. Вона декілька разів затормозилась і намагались її завести нашими силами і т.д. Сакварелідзе попросив Шокіна тоді, оскільки йому не підпорядковувася ні один слідчий і він не мав можливості розслідувати справи чи керувати слідством. Він його попросив підпорядкувати йому якусь групу, щоб розслідувати цю справу тому, що він був в шоці - 20 млн. доларів просто випарувались. І Шокін дав йому декілька слідчих. Групу очолював Труба. Він тоді працював під головним слідчим управлінням і підпорядковувався Столярчуку, сьогоднішньому заступнику. Ми попрацювали зі слідчими. Направили, дали там їм якісь направлення на роботу - з чого починати, по фінансам, по справам. Попросив ФБР підключитись до цього розлідування - може кудись вивели в закордонні банки гроші фігуранти справи, щоб вони допомогли. На наступну нараду, коли він викликав слідчих, то сказали, що Трубу звільнили. Запитав чому? Сказали, що там був великий скандал і начальник слідчого управління його звільнив з тріском. Не знає із-за чого, але літали справи в кабінеті. Коротше, його звільнили. Так закінчилось знайомство з Трубою Сакварелідзе. І ось він дізнався, що його назначили через конкурс на ДБР. Там інша ситуація. Там є дуже активна нагла дама на прізвище Варченко, його заступниця, яка підпорядковується напрямку Адміністрації Президента і вона реально виконує функцію голови ДБР. Труба, так би мовити, маскування для цієї дами Варченко, яка веде багато цікавих для Адміністрації Президента справ. Хочя, ДБР не є таким впливовим як НАБУ - вони не можуть розслідувати, наприклад, справи крупного калібру по чиновникам і т.д., але це додатковий інструмент.

Хвалили НАБУ, а зараз спробуємо спіймати на цьому.

Червень 2016-го НАБУ і поліція затримують головного санітарного лікаря країни Святослава Протаса. Йому закидають організацію злочинної схеми - вимагання у підлеглих коштів та їх розкрадання. Сума збитків 400 тисяч гривень. 2 липня. Суд арештовує Протаса на 60 діб з правом внесення застави. За 2 тижні Кабінет Міністрів приймає рішення звільнити санітарного лікаря з посади. А вже за рік 6 березня справу закривають. Причина - відсутність складу злочину.

І ось тут цікавий момент. Починається піар, починається гучний піар, гучний піар НАБУ, вони затримують. Кримінальне провадження за підозрою Протаса у вчиненні кримінального правопорушення та Чепурного його заступника закрити на підставі п.2 ч.1. ст.284. Вони гучно затримують, витрачають на це понад 3 мільйони гривень, їдуть по всім областям і потім справа закривається за підписом Василя Кричуна - одного з начальників САП.

Треба тоді задати це питання Холодницькому.

Так от. Закрили тому, що в постанові вказано, що абсолютно нічого не знайшли і не напрацювали детективи НАБУ.

Зрозуміло. Це позиція САП, у відношенні якої зараз виник цей скандал. Це питання нам юристам треба їм задати. Зараз ми дізнатись про одну ситуацію. Ми ж не знайомі з самою справою.

Цікавий інший документ. А сьогодні Святослав Вікторович сприяє вже в розслідуванні справи за перевищення повноважень відносно детективів НАБУ, яке під час здійснення досудового розслідування було вчинено і вони незаконно вчинили дії: насильство, погрози, застосування насильства до працівників Держсанепідемслужби України. Сьогодні є підозра, що посадять детективів. Хотів би спитати - як можна оцінити ситуацію, коли піар йде поперед НАБУ?

Оцінити це так, що якби в НАБУ не було хоча б якоїсь публічної комунікації з людьми, то їх би взагалі не існувало зараз тому, що їх спасає єдине, дуже низької якості так називаємий пір, комунікація з суспільством. Низької якості. На їхньому місці я більше часу би приділяв комунікації з людьми і поясненню того, чим вони займаються тому, що це важливо для існування НАБУ. Для того, щоб люди їх захистили. Тому, що крім людей їх ніхто не захистить. Еліти точно не захистять. Парламент точно не захистить і т.д. Тому, правильна комунікація це не злочин органу, який виживає, займається виживанням, постіними атаками і т.д. Тому, не можна сказати, не знаючи матеріалів цієї справи - ніхто не дасть можливість ознайомитись, але можна Назара запитати наприклад, запросити його і запитати що відбулось в цій справі.

У Сакварелідзе є телефон Назара і Ситника?

Холодницького немає, а Артема Ситника є, якщо він користується ним.

5 прізвищ осіб, проти яких би відкрив кримінальні справи в Україні протягом 2-х місяців на посаді міністра МВС Давід Сакварелідзе:

Всіх людей, на яких будуть матеріали з крупними махінаціями з олігархами.

1. Когось з близького кола Президента.

2. Іншого з кола Яценюка і наближених до нього людей з Народного Фронту.

3. Обов’язково близьких людей до Аметова і йому подібних, які сьогодні заробляють на гаманці кожного українця.

4. Обов’язково когось з воєнної промисловості, які займаються сьогодні крадіжками в армії.

5. Обов’язково когось з охорони здоров’я, які крадуть в тендерах і на здоров’ї людей.

6. І банки забули. Нацбанк. Як мінімум по так званій краматорській справі допитали би Гонтарєву. Чому вона не допитана в грандіозній справі, яку засекретив суд?

Прокурорські ігри знищать Україну.

Якщо кодекс щось забороняє, то український прокурор змінює кодекс.

По матеріалам програми ДокаZ з Олексієм Шевчуком: Давід Сакварелідзе, екс-заступник Генерального прокурора України на каналі ZІК (ефір від 12.04.2018 р.)Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.