Відмова від кредитів МВФ: шлях виходу з боргової ями чи крах економіки?

01 серпня 2018, 18:12
Власник сторінки
Управлінець та фінансист, голова Полтавської обласної організації політичної партії "ОСНОВА"
0
185
Відмова від кредитів МВФ: шлях виходу з боргової ями чи крах економіки?

Після підписання в 2014 р Угода про асоціацію з ЄС, Україна повинна була почати активно проводити реформи, оскільки це було головною умовою зближення з Європою.

І «реформи» проводилися не стільки для отримання, обіцяного «безвіз», а для отримання кредиту МВФ для проведення цих же реформ.

Реформи, що були проголошені владою як необхідні для залучення іноземних інвестицій, не дали ефекту. І навіть навпаки - призвели до відтоку інвестицій з України.

У свою чергу, самі ж європейці заявляють, що немає жодної країни, яка б здійснила таку кількість реформ за 4 роки, не кажучи вже про їхню успішність. Як ні? Є - Україна.

Якщо говорити про європейські країни, тільки економічна реформа впроваджувалася більше 30 років у чотири етапи. До того ж, варто взяти до уваги, що країни Європи перебували у, відносно, кращому становищі ніж Україна. Результати реалізації концепції «шокової терапії» не принесли очікуваних результатів, і концепція була «переглянута». Тому, згодом, Європа перейшла до довгострокової стратегії економічних перетворень, що передбачає структурну реорганізацію, розвиток фінансових ринків, вирішення проблеми зайнятості і соціального захисту прав людини. Власне, саме на це і було витрачено понад 30 років, а від України потрібні ефективні та оперативні реформи.

Так само, варто нагадати про результати «ходьби на поводу» у ЄС. Японія - друге «економічне диво», країна, яка піддалася на вмовляння європейських країн і прийняла невдале економічне рішення. Як результат -  «втрачене десятиліття» економіки. Країна на своєму досвіді дізналася, що прискорений розвиток, агресивний експорт і, у цілому, «швидкі» реформи можуть руйнівно позначитися на економіці. При цьому, швидка і раціональна реакція чиновників на економічний спад, не дала повністю «впасти» економіці країни. І сьогодні, Японія - входить в ТОП-країн, на яких потрібно орієнтуватися, а техніці і технологіям можна тільки позаздрити.

До того ж, ще в минулому столітті, фахівці Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і МВФ, не раз відзначали, що зовнішні кредити навряд чи вирішать внутрішні проблеми країни, якщо вона сама не знайде шляхи для зупинки спаду виробництва, його стабілізації і подальшого зростання.

В Україні повинні бути системні реформи. Згідно з якими, у ході реформування однієї сфери, не повинна страждати інша. Зараз чиновники орієнтовані на швидкість проведення реформ, а не на їх якість. Успішність і розвиток країни не побудувати за черговий транш. Ми повинні розвивати те, у чому ми сильні.

Сьогодні, все, що ми заробляємо, ми віддаємо МВФ за відсотки по кредитах, які набрала нинішня влада.

Як показує досвід Японії, «хотьба на поводу» у Європи заради кредиту МВФ не дасть позитивних результатів. Ми повинні відмовитися від кредитів, а натомість, залучати в економіку українських та іноземних інвесторів, які створять нові робочі місця.

У 2017 році прямі іноземні інвестиції склали всього 1,6 млрд.дол.США, а в порівнянні з 2013 роком їх накопичений обсяг зменшився на 14,5 млрд.дол.США.

Внутрішні капітальні інвестиції хоча і ростуть в останні 2 роки більше ніж на 20%, проте це зростання відбувається, в основному, за рахунок власних коштів українських підприємств і переважно у традиційних галузях.

Україна стала одним з найбільших боржників у світі, який не здатний обслуговувати і повертати борги.

Рівень державного боргу (разом з гарантованим) до ВВП залишається на рівні 70-80% в залежності від курсу валюти і термінів погашення.

За результатами досліджень ОЕСР, граничний розмір державного боргу для країн з ринками, що формуються становить 30-50% ВВП, а для розвинених країн 70-90%. В Україні фактичний розмір державного боргу по відношенню до ВВП перевищує ці граничні розміри на 18 відсоткових пункти.

З огляду на те, що в 2018-2019 рр. Україна, в особі уряду і Національного банку, повинна здійснити зовнішні виплати на загальну суму 16 млрд. дол. США, ризик нового дефолту є досить високим.

Тому, без зміни політики з боргової на інвестиційну - країна приречена на зовнішнє управління кредиторів, які будуть диктувати порядок денний реформ і підтримувати боргову залежність країни з метою отримання спекулятивного прибутку.

Я вважаю, для того, щоб залучити інвестиції в Україну і спрямувати їх на розвиток України, необхідно виконати декілька умов:

По-перше, оновити систему державного регулювання, яка б була більш лояльною до інвесторів;

По-друге, покращити інвестиційний клімат України, а, відповідно, подолати наслідки економічної та політичних криз, значне зменшення корупції, стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу;

По-третє, змінити правове законодавство у сфері іноземного інвестування, для того, щоб іноземні інвестори почували себе більш захищеними, а, відповідно, не боялися вкладати кошти в Україну;

По-четверте, підвищити показники суспільного благополуччя громадян України: чим краще соціальне забезпечення, державна допомога та рівень зайнятості, тим більше Україна буде приваблювати іноземних інвесторів.

Команда партії «Основа» розробила поетапний план виходу із економічної та політичної криз – Програма стрімкого розвитку. Реалізація запропонованих заходів дозволить підсилити інвестиційний потенціал української економіки не тільки у короткостроковому періоді, але і на перспективу, що є важливою умовою переходу української економіки до стадії стійкого росту.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.