Перемовини Трампа з Путіним. Останнє слово буде за президентом США

27 червня 2018, 11:39
Власник сторінки
0
22

США зараз пішли на ескалацію щодо Близького Сходу – відкрили в Єрусалимі посольство, вийшли з іранської ядерної угоди. США підвищують градус протистояння з Росією, щоб змусити її піти на компроміси, зокрема, на Донбасі. Трамп демонструє всім, що розмовлятиме з позицій сили.

Президент США Дональд Трамп допустив, що зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним може відбутися в липні.

У Білому домі підтвердили, що радник президента США з національної безпеки Джон Болтон збирається відвідати Москву наступного тижня. Там він обговорить майбутню зустріч очільника Білого дому з президентом РФ Володимиром Путіним. Раніше, 8 червня, президент США Дональд Трамп закликав знову прийняти Росію до складу "Великої вісімки", через чотири роки після того, як вона була вилучена звідти за анексію Криму.

Президент США Дональд Трамп веде з російським колегою Володимиром Путіним власну гру, і останнє слово буде за ним. Заяви Трампа про повернення Росії до G8 – не "зрада", а один з елементів контролю над Кремлем. Зокрема, Трамп свого часу заявив про можливий вивід військ США із Сирії, і це звучало дивно. Але потім США завдали ракетно-бомбових ударів по силах диктатора Сирії і союзника Росії Башара Асада. Наразі з Сирії виводять іранські збройні формування, чого б не відбулося без згоди Росії. Тобто Росія пішла на поступки США.

Таку ж багатоходівку Трамп розігрує і з заявами про повернення Росії до G8. Зауважу: Росія – великий геополітичний гравець, є процеси, які без згоди з Москвою вирішити неможливо. Сирія, іранська ядерна програма, війна на сході України, КНДР. 

Повернувши Путіна в лоно "рукопотиснутих" лідерів, Трамп обставить його червоними прапорцями. Це перехоплення ініціативи. Президент США показав, що теж непоганий геополітичний шахіст. Це несподіваний удар для Путіна – повернення в G8. Адже Путін зараз грає на темі самоізоляції Росії. А таким чином з’ясується, що нічого подібного немає. Це руйнує стратегію політики Росії, суть якої – створення штучної берлінської стіни. У свою чергу, Трамп говорить, що готовий до діалогу, а всі подальші кроки залежать від Росії.

На Заході розуміють, що представництво чи його відсутність Росії в G8 ніяк не стримає її від реалізації військових планів. Вже був досвід СРСР, який виключили з Ліги націй у 1939 році. Присутність Росії в G8 для Заходу - більше стримуючий елемент і запобіжник у моменті протистоянні російській агресії. 

Тим більше, що рано чи пізно Кремль ці питання вирішить через проросійське лобі в країнах Європи. Це питання, розповідає він, лобіюватиметься в Німеччині, Італії, Австрії – де є політичні сили, які опосередковано чи напряму фінансуються Кремлем.

Утім, від зустрічі Трампа і Путіна не варто очікувати багато. Це буде зустріч заради зустрічі з метою показати, що підтримується мінімальний переговорний рівень. Але домовленості між США і РФ є. Трамп і Путін говоритимуть не тільки про Україну, а, в першу чергу, про Іран, Сирію, КНДР. 

США зараз пішли на ескалацію щодо Близького Сходу – відкрили в Єрусалимі посольство, вийшли з іранської ядерної угоди. США підвищують градус протистояння з Росією, щоб змусити її піти на компроміси, зокрема, на Донбасі. Трамп демонструє всім, що розмовлятиме з позицій сили. 

Щодо України між США і РФ є певні домовленості. Волкер і Сурков півтора року зустрічалися і підготували певний майданчик для зустрічі Трампа і Путіна. Розмова йтиме про реалізацію політичної частини "Мінська-2". 

Глава МЗС РФ Лавров вже заявив, що треба дотримуватися "формули Штайнмайєра" про "необхідність фіксації порядку набуття чинності закону про особливий статус Донбасу". Далі заява Путіна, що Росія і надалі підтримуватиме ОРДЛО. 

Колишній радник президента США, співробітник Інституту світу Стівен Хедлі у свою чергу заявив, що ситуація на Донбасі, швидше за все, залишиться без змін, принаймні до весни наступного року. Він додавав, що ситуація, яка склалася на Донбасі, не вигідна Україні або Росії, тому є шанс, що її спробують не заморозити, а вирішити в інтересах суверенітету України.

Певна інтрига є. 

Зверну увагу на те, що зараз на Донбасі знизилася інтенсивність збройного протистояння. І це пов’язано не тільки з проведенням у Росії Чемпіонату світу з футболу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.