План МВС щодо звільнення окупованого Донбасу – це камінь у город Порошенка

15 травня 2018, 12:54
Власник сторінки
0
52

Сценарій звільнення окупованих територій Донеччини та Луганщини, запропонований Аваковим, можна вважати стартом президентських і парламентських перегонів. Аваков хотів показати Порошенку, що в Україні є два центри впливу – і попри низькі рейтинги "Народного фронту" БПП треба рахуватися з союзниками по коаліції. Зокрема, що "НФ" має власний план розвитку ситуації на сході України. Адже Аваков – один із силових міністрів, у якого реальні важелі впливу, йому підпорядковані мілітарні структури.

Нещодавно міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про початок роботи над планом заходів з деокупації Донецької та Луганської областей. За слвами міністра, він повинен бути готовим вже влітку цього року. План охоплюватиме дві частини: підготовчу та практичну. Основна мета плану – звільнення тимчасово окупованих територій, відновлення конституційного ладу України, захист прав і свобод наших громадян.

Раніше глава МВС України Арсен Аваков заявив, що звільнення окупованих територій Донбасу буде поліцейською операцією із залученням миротворчих сил.

Згідно з планом міністра МВС, на початку операції на непідконтрольних українському уряду територіях необхідно сформувати перехідну адміністрацію. Після цього в Україні має бути прийнятий закон про амністію, який повинен стосуватися всіх, крім тих людей, які вчинили тяжкі та військові злочини. А також повинен бути прийнятий закон про колаборацію.

Сценарій звільнення окупованих територій Донеччини та Луганщини, запропонований Аваковим, можна вважати стартом президентських і парламентських перегонів.

Аваков хотів показати Порошенку, що в Україні є два центри впливу – і попри низькі рейтинги "Народного фронту" БПП треба рахуватися з союзниками по коаліції. Зокрема, що "НФ" має власний план розвитку ситуації на сході України. Адже Аваков – один із силових міністрів, у якого реальні важелі впливу, йому підпорядковані мілітарні структури.

Звертає на себе увагу той факт, що Аваков озвучив місто Горлівку, з якого він пропонує почати поетапне звільнення ОРДЛО. Наразі, дислокація ЗСУ дозволяє говорити про те, що при наявності політичного рішення Горлівка буде звільнена.

Це прямий натяк Порошенку, що звільнення окупованих територій залежить не від командувача Об'єднаного оперативного штабу Наєва, а безпосередньо президента. До того ж, Горлівка – велике промислове місто, і його перехід під наш контроль означатиме зміну тактики і стратегії збройного протистояння з Росією.

Примітно, що у свою чергу Порошенко встиг заявити про розважливий, не авантюрний і відповідальний підхід до звільнення окупованих територій, який потребує більше часу.

"Ми обов'язково переможемо ... Іншою ціною, іншим способом, іншими засобами. Не тільки військовими, не тільки оборонними, але і політико-дипломатичними", -заявив він.

Озвучення Аваковим плану звільнення ОРДЛО – політична заява, яка, до речі, корегується з настроями суспільства. Хоча сам факт місії ООН не відкидається, основний акцент на Нацгвардії і МВС. Варто розглядати це і як сигнал Заходу, що є інші варіанти – хоч якісь альтернативи мінським угодам.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.