Поліція: реформа чи найбільший провал?

22 лютого 2018, 00:58
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
67

Поліція: реформа чи найбільший провал?

Хоча за законом поліція служить народові, в реальному житті все з точністю до навпаки.

Реформована поліція. Керівництво Міністерства внутрішніх справ постійно звітує про успіхи. Створена величезна кількість нових відомств, але в реальному житті зростає кількість пограбувань, кількість вбивств, кількість автоугонів. Як насправді працює патрульна поліція і чи дійсно успіхи відповідають реаліям.

З 2000 патрульних на Софіївській площі в 2015 році до 12 тисяч по всій Україні в 2017 році. Такі результати реформування корумпованої міліції. Чи не вперше, коли українці відчули як це не давати хабар, коли твоє авто зупиняє патруль. Найкращим видом оцінки діяльності нової поліції є довіра громадян. І дуже важливо, що вони її зараз завоювали. Бо раніше довіра до міліції сягала 3-5%. На сьогоднішній день - далеко за 50%, - відзначив Порошенко.

За 2,5 років змінилось чимало. Автошляхи контролює дорожня поліція, порядок у селах групи швидкого реагування, а кіберполіція - інтернет. Проте, переатестація тих, хто сидить в кабінетах з тріском провалилась. Там почали відбуватись дуже дивні речі. Радники Міністра внутрішніх справ почали відбирати собі в районах зручних членів комісій ручних. Дійшло до того, що там ледве не кримінальні авторитети почали потрапляти в комісії.

Як результат, 90% колишніх міліціянтів пройшли атестацію успішно, а ті, хто зазнав невдачі зміг відновитись через суд. Приміром, Микола Піщанський переатестацію з тріском провалив. Проте, через рішення суду йому вдалось відновитись на посаді. Сьогодні Піщанський очолює міський відділок поліції в Подільську, що на одещині.  Більше того, їх відновлювали усіх з компенсацією заробітної плати, яку вони не отримували під час того, як були нібито звільнені. Через розчарування в реформі та напружений графік лави поліції залишають ті, хто ще 2 роки тому вірив у зміни. 24 години поліцейський знаходиться на службі. Сім’ю не бачить. Коли йшов працювати в поліцію Олександр сподівався, що зміниться  не тільки форма, а й уся система. Проте, очікування не виправдались. Закони не змінились. Поліцейський на даний момент зовсім не захищений законом, не захищений соціально.

Ще одна причина  звільнень маленька зарплатня. Якщо, скажімо, в Тернополі чи Луцьку 8-10 тис. гривень це ще більш-менш нормально, то в Києві самі зрозумійте. Як результат у 2016 році з патрульної поліції Києва звільнилось 109 осіб.

Національна поліція України. Чи вдалася реформа? Що відбувається сьогодні в Національній поліції України?

Хочеться звернути увагу з самого початку коли почалася реформа. Презентована - з міліції в поліцію. Всі державні службовці високого рангу, які прийшли після майдану, очолили міністерства, відомства. За допомогою закордонних партнерів і керівників прийняли рішення і сказали, що всі люди, які працювали в лавах міліції є корупціонерами і всі інші наслідки, визнали люди про те, що міліція  з низьким рівнем довіри і потребувала змін. Що нам запропонували? Нам запропонували на рівні Міністерства внутрішніх справ одну просту реформу про те, що Міністерства внутрішніх справ не буде, скорочений буде штат вдвічі, будуть інші функції. І що ми отримали? Ми отримали створення нового підрозділу Національної поліції України. З самого початку, коли  державні службовці на таких рівнях почали казати неправду, то це закінчується якоюсь кризою, якоюсь роботою національної поліції, вибірковим підходом, піар-компаніями і не більше.

Хто сьогодні каже неправду на рівні Міністерства внутрішніх справ?

В основному, всі презентації проводить Міністр внутрішніх справ, керівник Національної поліції і горе радники, які, дійсно, оточили міністра і, замість того, щоб радити, вони висловлюють свої думки як радники, так і як звичайні громадяни. Є рекомендація казати їм як громадянам України - їм необхідно написати заяву про звільнення з посади радника і висловлюватися як громадянин України. Коли реформа розпочала свою дію було призначено керівника новоствореної Національної поліції України. Це Хатія Деканоїдзе, яка, прийшовши на посаду, не надала плану, яким чином вона бачить новостворений орган.

Тобто, в неї не було жодної концепції до реформування?

Жодної концепції, жодного плану щодо реформи чи створення, як ми, на даний час, розуміємо, що це було не реформування. Міністерство внутрішніх справ залишилось на місці з тим же штатом, який був раніше. А лише відбулось створення нового органу - Національної поліції. Маючи історичний шанс, маючи досвід, маючи компетентні наукові заклади з цього органу, дійсно, можна було зробити європейський підхід щодо його створення. Взяти все таки на озброєння новітні технології, нові погляди щодо документування і розслідування злочинів. Принципово підійти до новоствореного органу: зміни законодавства. Після чого розвиватися, але взяти на себе відповідальність. Якщо не було плану презентовано, прийшовшим новим керівником і не знаючи, хто буде за кожен пункт плану відповідати, що ми отримали? За рік вложили цей новий орган, не створивши його. Звільнилися, але не відповідаємо.

Чи довіряє новій поліції екс-заступник начальника ГСУ МВС України Григорій Мамка?

Не довіряє поліції. Чому? Відсутня безпека. От коли ти сидиш вдома, чуєш новини, що двічі чи тричі в день в Києві вбивають людину чи стріляють. Сідаєш за кермо автомобіля і тебе зупиняє поліцейський не за порушення правил дорожнього руху, а причину зупинки “як Ви себе почуваєте?” ти  приходиш просто в дикунство і розумієш, що поліцейський не може забезпечити в повному обсязі безпеку. Як показують останні події - це створення Національних дружи і всього іншого, презентація їх, прийняття присяги на вірність народу, то підхід прямий - проходить виділення коштів на Міністерство внутрішніх справ, Національну поліцію більше 90 мільярдів гривень на цей рік в бюджеті закладено і не виконує своїх обов’язків про забезпечення безпеки громадян, бізнесу, територій, юридичних осіб, фізичних осіб і всього іншого, то може  ми ці кошти віддамо національним дружинам, які під носом Національної поліції, не маючи повноважень ніяких, хочуть навести порядок.

Рівень довіри населення до патрульної поліції (грудень 2017 р.):

Зовсім не довіряю - 24,1 %;

Радше не довіряю - 29,4 %;

Радше довіряю - 31,8 %;

Повністю довіряю - 2,9 %%

Важко відповісти - 11,7 %.

Рівень довіри населення до поліції (грудень 2017 р.):

Зовсім не довіряю - 30,5 %;

Радше не довіряю - 37,0 %;

Радше довіряю - 20,0 %;

Повністю довіряю - 1,7 %%

Важко відповісти - 10,7 %

Національні дружини це воєнізоване бандформування?

Хочеться зазначити, що дуже багато спеціалістів, в тому числі, і радники  Міністра внутрішніх справ, презентують це, як допомогу поліції. Тому, я можу не погодитись категорично, що відсутнє законодавство щодо роботи Національних дружин. Є законодавство, це передбачено, а саме ст. 260 Кримінального кодексу України створення, не передбачених законом України, воєнізованих формувань. Що передбачає воєнізовані формування? Це наявність однострою, тобто форми, наявність підпорядкування, це командири відділень, рот, батальйонів і всього іншого. І необхідно, все таки, за це відповідати, а не рекламувати з боку радників Міністерства внутрішніх справ, що це є добре.

Думка громадян.

Чи довіряєте Ви нашій поліції?

Думка 1:

Важко сказати. Люди молоді всі, мало професіоналів, але єдине питання моральна сторона. Якщо вони моральні, то можна довіряти. Досвід приходить з часом.

Думка 2:

Я ще з нею не стикався, але, я думаю, чуть більше, чим старі.

Думка 3:

Напевне, що так. Я недавно в Тернополі - тиждень. Я в Америці живу. І сьогодні їздив з братом. Нас зупинив поліцейський. Я кажу, що, напевне, 100 гривень треба дати. Брат каже ні, зараз в Тернополі не даси зараз грошей.

Ще трішки вірять, ще трішки довіряють і більш-менш не змінилася позиція. Чому така відбувається ситуація, чому така разюча зміна, в порівнянні з тим, коли Президент презентував цю історію?

Втрачений основний підхід і принцип, а саме, якщо ти руйнуєш, то ти повинен збудувати. І доки з часом зруйнування до часу, доки ти побудував, необхідно, взяти на себе відповідальність за цей період, що буде відбуватись. Ми зруйнували, нового не побудували. Та й людини, яка візьме на себе відповідальність за цей проміжок часу, немає в Україні. То при основному підході і принципі, про який йшлося вище, ми не можемо надіятись на те, що буде краще. Чому? Довіра людей ще трохи залишилась. На мою думку це люди, яких життя чи Бог відвів до звернення в поліцію. Чим більше зустрічаються знайомі - звернулись, дві години чекав і все інше. Засоби масової інформації вже кричать або за 5 хвилин хай приїжджають або затримуйте злочинця, або наведіть порядок в статистиці. Або розкрийте злочини, піймайте того бандита чи жуліка. Кількість людей невдоволених збільшується.  

Що зараз з розкриваємістю? Який процент розкриття тяжких, особливо тяжких злочинів?

Немає віри в статистику МВС. Чому не довіряю?

Вона дута? Вона штучна?

Вона є неофіційною. Вона для внутрішнього користування. І коли розказують з трибун керівники Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції про те, що є зріз розкриття, зменшення звернень, то фахівці в галузі права, маючи клієнтів з вимогою примусити зробити поліцію хоч щось по кримінальному провадженню, примусити їх внести до ЄРДР і вони ніяк не вносяться до ЄРДР.

Динаміа реєстрації та розкриття умисних вбивств:

2016 рік

Зареєстровано 1726;

Розкрито 1424.

2017 рік

Зареєстровано 1551;

Розкрито 1387.

Чи справжня ця статистика чи вона дута, штучна?

Вона є не вірною. Чому? Кваліфікація статті 115 “Умисне вбивство”. Кваліфікація дій на даний час в Україні в зоні АТО (Донецька, Луганська область) вона сюди врахована? Ні. Зниклі безвісти, викрадення людей і все інше кваліфікація по ст. 115 сюди не врахована. Яка цифра бралася за основу? І де інші кваліфікації поділися по ст. 115?

Хто несе відповідальність за такий хаос в роботі правоохоронних органів, якщо він дійсно є?

Хаос є і він відкритий. Відповідальність за ці цифри це пряма відповідальність Міністерства внутрішніх справ України і Національної поліції.

Оці дії патрульних поліцейських: побили, зламали руку, розбили око, розбили вікно - це безпрєдєл? Це безкарність?

Це безкарність. Слабке навчання і безкарність. Зверніть увагу з приводу розстрілу пасажира патрульним Олійником.

Не можу коментувати тому, що нещодавно прийняв захист патрульного Олійника. Але подивіться, я виправдовувати хочу патрульних зараз тому, що якщо ми говоримо про реформу багато зловживань і відвертого бєспрєдєлу і неповаги до правоохоронних органів зі сторони громадян. Вони плюють фактично в обличчя. Що робити?

Навчити їх застосовувати норми закону.

Моделювання ситуації:

Ви патрульний, я громадянин. Ви зупинили автомобіль сьогодні. Ви кажете документи. Я кажу, що не буду Вам показувати ніякі документи. Не хочу, заборонено Конституцією і закрив вікно. А Ви бачите, що я на підпитку. Що Ви будете робити? Блокувати машину? Всі кричать зрада, заборонено, не можна.

Є відеофіксація всіма презентована: міністром, радниками, керівниками поліції. Для чого це робити? Включаєш камеру, свої дії фіксуєш на відео. Блокуєш транспортний засіб. Викликаєш евакуатор, Скільки у нас евакуаторів працює по місту Києву? Невірне паркування, якщо влада не надала можливості припаркуватись в місті Києві, ми паркуємось скрізь.

А якщо будуть кричати, що Ви перевищили свої владні повноваження?

Хай кричать. На евакуатор красивий, їдете в будь-який перший відділ поліції.

В машині з евакуатором?

Так. Ви ж не виходите. Ви ж не виконуєте законних вимог співробітника поліції.

А якщо моє авто не перешкоджає дорожньому руху?

А ми ж не кажемо, що Ви вже зупинились. Ви їдете як білий голуб до першого віддлу поліції. Співробітник поліції складає рапорт. І коли Ви знайдете можливість, в зв’язку з фізіологічними своїми потребами, вийти з автомобіля, то Вам складуть 3-4 протоколи і непокору і все інше. Підете в суд. Отримаєте  покарання. Сплатите штраф. І це зробити за кошти платників податків відкритим процесом. І повірте мені, що чим більше таких відкритих процесів буде, то люди зрозуміють:

Якщо є вимога співробітника поліції, який наділений повноваженнями законом і всім іншим.

Силу не застосовувати?

Застосовувати, але це повинна бути розумна сила. Силу потрібно використовувати вже як останній засіб для того, щоб поставити правопорушника на місце. Але, в цьому випадку, повинна бути невідворотність покарання. Зверніть увагу про ті випадки, про які Ви кажете, поліцейський зупиняє, його послали 3 рази, закрив вікно і поїхав. Де хоч одна притягнута особа за ці випадки? Та нема. Випадки є, як їх посилають. А як отримують покарання, немає. Тут слабке навчання і небажання доказати те, що ти служиш закону і людям. Але, просто здатися на пів шляху, от вам і результат.

Корупція залишилась?

Вона є відкритим текстом. Почніть з системи ПРОЗОРРО і закінчуючи якимось державним підприємством. Якщо кажуть, що в МВС корупція, то вона може бути і є тільки на рівні закупки рюкзаків, техніки і т.д.

Це відбувається не публічно, не прозоро?

Люба система підлягає і впливає до обману. Як ти в ПРОЗОРРО заб’єш туди дані, точно такі і отримаєш. І доки ми не будемо арештовувати людей, які завищували  ціни, які невірно зробили чи погано зробили, не якісно, не виконали норми системи тендерних підходів до системи ПРОЗОРРО - саждати в тюрму і оголошувати вірні конкурси і мати нормальну систему контролю за виконаною роботою, нічого не відбудеться.

Хтось контролює ПРОЗОРРО в частині закупівель?

Уже весь інтернет свистить про те, що ПРОЗОРРО керована система. Якщо  у нас є конкурси, які виграються на ПРОЗОРРО фірмами, які офшорні, які мають відношення до тих чи інших посадовців, а потім НАБУ їх арештовує, затримує, то виникає питання - а чого ми з ПРОЗОРРО не розбираємось?

Куди поділися жезли, якими керувались на дорозі?

Вони є ці жезли і сигнали спеціальні. Сьогодні стояв в місті Києві регулювальник і керував жезлом.

Куди поділись міліцейські “бобіки” - УАЗи були такі металевого кольору?

Все списано і питання до ліквідаційних комісій.

Куди діваються списані або відремонтовані Пріуси і Оутлендери?

Вони стоять в автогосподарствах і питання до  страхових компаній, в яких застраховані були, що конфлікти були в ЗМІ і до сих пір не вирішені.

За чиї кошти шиють форму?

Відсотків 30 за кошти МВС, а люди, які потребують нової форми, шиють її за власні кошти.

Куди ділися кашкети - “аеродромні” фурашки?

Лежать, напевне, в шафах там де й жезли. Але, жезли ще використовують, а от фурашки вже ні тому, що однострій зовсім інший по кольоровій гаммі в Національної поліції. Але, коли звернуть люди увагу на те, що звичайної форми фурашка, то вже почались великі, але чорного кольору  - уже почали виходити на екран посадовці Національної поліції керівного рангу в областях.

Є довіра поліції і правоохоронним органам, але є і за що критикувати. І критикувати логічно. Бо, треба робити певні корективи в процесі еволюції. Які б корективи можна було зробити?

Прийняти рішення і заборонити радникам виходити на екрани. По-друге, прийняти розвитку і створення нових підрозділів і повноважень забезпечення їх діяльності. Прийняти для себе моральне рішення, саме основне, зконтактуватися з місцевими органами влади. Що мається на увазі? Іде процес децентралізації. Всіма він прийнятий як вірний. Так, він не до кінця гарний. Так, він не до кінця допрацьований. Тому, що вводяться територіальні громади, а інші старі органи залишаються. Це і адміністрації, і голова обладміністрації, але повноваження територіальної громади, і за цим майбутнє. Необхідно керівникам поліції іти туди до них і казати, що наша задача забезпечити безпеку. Для того, щоб дорожня поліція працювала, необхідно забезпечити відеонаглядом. Це вправі зробити місцеві органи влади. Вони в цьому перші зацікавлені. В якості дорожнього покриття, у відеофіксації, всього іншого. Але, ця робота повинна проводитися разом, щоб у нас не було, що ми забезпечимо відеонаглядом, а коли кинулися, то у нас немає - є у КМДА міста Києва. Ті не дають доступу, а тільки інформативно маємо відношення, а системи, яка б в автоматичному режимі б керувала б всіма процесами, відсутня. І доки ми будемо тягнути - керівники поліції на себе ковдру, міські громади на себе і все інше, не буде конструктивної розмови.

Думка населення.

Щоб Ви змінили в роботі нової поліції?

Думка 1:

Зауважень до нової поліції є достатньо. Взагалі, патрульна поліція молодці, але, скажімо так, часто їм бракує юридичної підкованості тому,  потрібно краще організовувати підготовку поліцейських.

Думка 2:

Багато що. Щоб більше їздили, більше дивились, краще відношення до людей щоб було.

Думка 3:

Є таке враження, що вони постійно побоюються бути тими, хто вони є. Тобто, вони приїжджають і не вирішують питання. Хотілось би, щоб поліція вирішувала питання.

Думка 4:

Я вважаю, що треба міняти все з самого верху, бо зміна самих патрульних нічого не змінить, нічого не дасть.

5 доказів - 5 перших кроків на посаді Міністра внутрішніх справ України Григорія Миколайовича Мамки:

1. Зміна Кримінально-процесуального кодексу;

2. Введення нових підрозділів, а саме патрульної поліції, яка повинна ходити по вулицях.

3. Забезпечення разом з територіальноми громадами відеофіксації.

4. Прийняття і врегулювання закону про відеофіксацію, про яку ми кажемо і прийняття рішення, а саме щодо рішення Конституційного суду від 2010 року.

5. Легалізація закону про зброю.

Чи захищає Вас реформована поліція вирішувати кожному особисто.

Жодна поліція не встоїть проти розгніваного натовпу. Фокус лише в тому, щоб натовп про це не дізнався.

По матеріалам програми ДокаZ з Олексієм Шевчуком: Гість - Григорій Мамка, екс заступник начальника Головного слідчого управління МВС України на каналі ZІК (ефір від 18.02.2018 р.)Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.