Україна енергетична. Висока напруга - 2018 рік

12 лютого 2018, 22:34
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
62

Україна енергетична. Висока напруга - 2018 рік

З часом будь-яка влада втрачає енергію і замість рішень справжніх, вона приймає зручні.

Україна енергетична. Висока напруга. 2018 рік. Російська Федерація постачає вугілля Україні. Російська Федерація постачає газ в Україну. Енергетична криза вже незабаром. Як ми будемо виходити з цієї кризи і що для цього зробить влада?

Грудень 2016 року. Активісти розпочали блокаду Донбасу. Лише після хвилі всеукраїнських страйків Рада національної безпеки підтримала невдоволених. 15 березня Президент України підписав указ про припинення торгівлі з окупованими територіями. Він діятиме доти, поки окупанти не повернуть назад під юрисдикцію України вкрадені українські виробництва. Після блокади Донбасу Україна припинила купувати антрацитове вугілля з окупованих територій. В енергетиці запровадили надзвичайний стан. Адже швидко придбати це вугілля, крім Росії, було ніде. Лише в липні центренерго уклало угоду з американською компанією на постачання палива, яке має замінити вугілля, щодо якого зупинена поставка з окупованих територій у зв’язку з конфіскацією Російською Федерацією українських вугільних шахт.

На початку вересня до українського порту “Южний” прибула перша партія американського антрациту. З американською компанією підписано 700 тис. тон. Цього вугілля нам вистачить для того, щоб пройти осінньо-зимовий період по Трипільській ТЕЦ і частково на зимільській.

Та попри нових партнерів головним постачальником антрациту залишилася Росія. За даними Державної фіскальної служби імпорт цього вугілля із сусідньої країни складає 56 %. Сполучені Штати завезли 4 частину, а Канада лише 6,5 %. Тож компенсувати потреби України на 100 % не вийшло. І нам довелось шукати альтернативу.

Вугілля якраз антрацитової групи ми якраз замістили на вугілля марки “Г”, яке видобуває Україна тут. Проте, коштує воно як імпортне. Все через формулу Ротердам +, в якій завідомо закладена завищена вартість електроенергії. Схема формується наступним чином: беруть ціну на вугілля в порту міста Ротердам. До неї додають транспортні витрати - доставка за 6,5 тис кілометрів морем, портові та залізничні перевантаження і виходячи з цієї досить абстрактної цифри формують вартість електроенергії. Для споживачів придумали формулу Ротердам + навіть коли це вугілля купували в зоні АТО. Оскільки там вугілля дешеве на цій формулі робили велику корупцію. А споживач, вся країна, вся економіка, всі підприємства все одно платили по формулі Ротердам +.

Нині справу скандальної формули Ротердам+ розслідує НАБУ. У зловживанні службовим становищем підозрюють керівництво нац. комісії з регулювання електроенергетики. Адже, саме вони розробляли формулу.

Який стан енергетики в Україні сьогодні?

Він задовільний тому, що ми витримали такі піки морозів в попередньому році і поки що витримуємо в цьому. Але ми знаходимось на грані можливої катастрофи. Чому? Перше, це те, що 50 чи 100 чоловік зупинили роботу величезного комплексу тих підприємств, які давали в бюджет 50 млрд. Про це Національний Банк говорить. Ми втратили валютної виручки від 2 до 3 млрд. А це курс, який є. Ми втратили 150 тис. робочих місць. Це ті, що працювали там. Помножити на 3 - це 450 тис. людей, які жили з’єднані пуповиною з Україною. Ці підприємства працювали безпосередньо під українською юрисдикцією, як би там не розповідали радикали, які обманюють людей. Є офіційна статистика СБУ про те, що бюджет у нас отримав в 2016 році від підприємств, які працювали на тій території, але рахунки знаходились на нашій території і гроші і податки перераховувались на територію, яку ми контролюємо, 31 млрд. Це те, що ми втратили. Військовий збір, який платили ці підприємства,  772 млн.

Тільки від 1,5 до 1,7 млрд. втратили бюджети 2 областей: Луганської і Донецької. Якщо Донецька сама по собі доволі сильна промислова область на тій території, яку ми котролюємо, то Луганська область втратила від 500 до 700 млн. гривень. Для бюджету це катастрофічно. І сьогодні дефіцит Луганської області 177 млн. гривень.  Луганської області, яку ми контролюємо. Це означає, що зарплати вчителів, лікарів і всіх працівників соціальних служб находяться під великою загрозою. А із за чого? Із за того, що 100 чоловік взяли і заблокували. А на кого вони працювали? Від цього виграли лише терористи і росіяни. І статистика, яку ми зараз бачимо, що 52 % збільшення закупок вугілля із Росії. Виграла Росія. Підняли ціну вугілля і відразу збільшили об’єми тому, що росіяни стали зрівнювати з американцями і ми отримали величезну залежність від імпортного вугілля, якого недостатньо. Який давно був законтрактований. Ніхто не очікував, що буде блокада. І дуже багато “розумників” говорить, що потрібно переходити на газові турбіни, газові блоки. Це говорять дилетанти, які ніколи нічого спільного з енергетикою не мали.

І було дивним, коли навіть телеканали запрошували Семенченка, Соболєва і вони розповідали як треба змінити ці блоки. Люди, які зовсім ніякого відношення не мають ні до промисловості, ні до енергетики і в результаті ми маємо дійсно великі проблеми. Тому, залежність від вугілля залишається, ми втрачаємо шахти, оскільки шахта повинна постійно працювати і відкачувати потрібно з неї воду, оскільки вона приходить в непригодність. Ми втратили великий комплекс народного господарства України. Так, він тимчасово не контролюється Україною, але важлива була задача, щоб його не розграбували, не розвалили тому, що це десятки мільярдів вкладених грошей. Тільки в Алчевськ було вкладено 4 млрд. доларів.

Енергетика наша страждає. Звісно, що потрібна стратегія енергетична і слава Богу, що тут доволі непогана напрацьована стратегія.

Вона є?

Так. Вона була напрацьована ще у 2008 році. Непогана. ЇЇ потрібно було оновлювати з урахуванням того, що світ змінюється. Ми бачимо, що деякі країни зараз заявляють про те, що відмовляються від вуглеводнів. Переходять на повністю альтернативні джерела. Та ж сама Німеччина заявила, що до 50 року вона повністю відмовляється.

Чи можливо в Україні перейти на альтернативну енергетику хоча б на 40 %?

Можливо. Є програма, по якій ми повинні десь на 22 % перейти до 50 року. Але, якщо дивитись динаміку інших країн, то на сьогоднішній день навіть Китай має 20 % вже незалеженої енергетики з альтернативних джерел. Які альтернативні джерела? І ми тут маємо колосальний і колосальний ресурс. Я вже не кажу про метановий газ.

Прем’єр сказав, що ціна газу буде стабільною, а Президент в Давосі сказав, що підвищимо, все буде як треба. Будемо зростати обгрунтовано так само, які і зростають ціни усюди. По-перше, це не припустимо - ціни всюди не зростають. Чому такі суперечливі думки - їх абсолютна протилежність і полярність?

На підвищенны ціни жорстоко наполягав МВФ. Він хотів прив’язати її до ринкової вартості. Тільки не зрозуміло до якої саме - до європейської ринкової вартості? Чи це все-таки російська ринкова вартість? Чи ми всередині формуємо ціну на газ? Ціна на газ формувалась завжди виходячи із мазутного еквіваленту.

Щодо ціни. Україна має на сьогоднішній день колосальні ресурси по газу.

Власні?

Так. До 70х років у нас вся газова промисловість розвивалась в Україні.

Тобто ми зараз можемо бути абсолютно незалежними в газовому секторі?

Абсолютно незалежні та ще й експортувати. Якщо ми будемо використовувати сучасні технології, якщо ми будемо надавати нормальні умови для інвесторів, якщо ми не будемо відбивати ліцензіями, так як відбувається зараз, де “смотрящіє” - раніше були при Януковичі “смотрящіє”, зараз вже при новій владі “смотрящіє”, які не дають ліцензії, які рейдерують. Ми можемо добувати 28-30 млрд. кубів природного газу. Для цього знадобиться від 3 до 5 років. Ми вийдемо на абсолютну незалежність. При цьому ми повинні через енергоефективність кількісно зменшити споживання нашого газу. Україна повинна споживати не більше 26-28 млрд.

З точки зору енергетичних балансів. І щоб було зрозуміло в загальному, що таке Україна. Україна - це не лише чорноземи, в якій “умовно” 60 % від світових запасів. Україна також володіє 5 % всіх родовищ світу. Ми маємо на сьогоднішній день населення 0,4 %, а запасів багатства мінеральних ресурсів і вуглеводнів 5 % всіх світових запасів.

Ціни газу в різних країнах:

Франція - 855 доларів за 1000 кубометрів.;

Німеччина - 800 доларів;

Польща - 583 долари;

Румунія - 368 доларів;

Україна  - 243,2 долари.;

Найнижча ціна у Білорусії  - 145 доларів.

Це маніпуляція зі строни Нафтогазу. Вони показують статистику, яка сама по собі абстрактна як цифри. Протрібно розуміти, що Франція не добуває природний газ, Німеччина не добуває природний газ. Заробітна плата середня і в Німеччині і у Франції набагато вища, ніж у нас. Єдине коригування є по Румунії. Румунія добуває природний газ. У них є достатньо багато і в них купівельна спроможність набагато вища і тому, якщо дивитись витрати кожної родини на свої домогосподарства, то вони набагато менші в Європі, ніж у нас.

Видатки домогосподарств на природний газ в різних країнах:

Найменші витрати у Німеччині - при середній зарплаті у 3243 євро на тепло витрачають лише 6% прибутку;

Поляки заробляють 951 євро, а за опалення віддають четверту частину (24,82 %) зарплати.

Угорці заробляють 819 євро, але на тепло витрачають лише 13,69% прибутку;

Значно скрутніше живуть українці. При середньому заробітку 207 євро за тепло віддають 38,65 % прибутку.

Ще треба було навести статистику з Франції там біля 10 %. Це те, що приблизно повинно бути і в нас. Важливо, щоб кожна родина не сплачувала зі свого бюджету більше 20 % - це максимум, що вони повинні сплачувати за комунальні послуги, в тому числі і газ. Тоді було б справедливо. Це пов’язано з 2 складовими: всі будинки енергоефективні, витрачають набагато менше і там бережніше до цього ставляться, і зарплати набагато вищі. Але в них немає свого газу. Якби в Німеччині був свій газ, то мали би ціну ще нижчу. Треба робити статистику з приводу того, яка ціна на газ у газодобувних країн. Тоді буде зрозуміло, що вона там набагато вища, ніж в Україні.

Якщо добувати вугілля кожного року 50 млн. тон, то це повністю забезпечить наші  потреби. Можна сьогодні за допомогою нових технологій задіяти так, щоб не наносилась шкода навколишньому середовищу.

Приватизація шахт, шахтоуправлінь буде “ліками” від тієї “хвороби”, в якій знаходиться зараз ця галузь?

Звісно. Існує 3 групи, якщо розділити вугільну промисловість: є підприємства, які мають назву "глибоке падіння", які абсолютно не рентабельні. Їх собівартість 600-700 доларів і вони завжди були на дотації і їх легше було закрити, але закриваючи паралельно потрібно було забезпечити нове виробництво, щоб люди перейшли на інші роботи. Гроші виділялись і немалі. Від 3 до 5 мільярдів виділялись з бюджету для того, щоб підтримувати шахти. І на те, щоб частину шахт закривати і створювати нові виробництва. І ці гроші, нажаль, розкрадалися. 50-60% осідали в Києві, а інші на місцях.

Думка населення щодо довіри Гройсману щодо підняття ціни на газ.

В січні Гройсман пообіцяв, що ціни на газ підніматись не будуть. Чи вірите Ви цьому?

Думка 1:

Звісно ні. Тому, що вони тільки брешуть і все.

Думка 2:

Звісно ні. Тому, що вже не раз казали, що або того або іншого не буде, і завжди щось нове придумують. Ціни зростають. Пенсії малі.

Думка 3:

Ні, звичайно, не вірю. Тому, що жодна обіцянка не виконана, а навпаки людям стає все гірше й гірше.

Міжнародний валютний фонд постійно вимагає щоб ми переглядали ціну, але тим самим тримає нас на цій “наркотичній голці”. Постійні дотації нічого гарного не мають. Ми тільки беремо, не віддаємо, нічого не оновлюємо. Чи можемо ми позбавитися постійної вимоги МВФ щодо підвищення ціни на газ?

Гройсман розуміє, що подальше підвищення ціни на газ може в подальшому перетворитись в соціальні протести. І в кінці-кінців розвалити довіру до цієї влади і народ  може її знести, і бояться. З іншої сторони розуміє, що вже не можливо людині платити за газ. Чому Президент зараз сказав? Коли були перемовини, скоріше за все Лагард і Порошенка, відносно поновлення, то там були жорстко поставлені умови. Порошенко торгується, а ось давайте антикорупційний суд зробимо коли вже не я буду, будемо відтягувати, відтягувати. І що він говорить заходу? Говорить, що він подав проект закону, але це Верховна Рада не хоче приймати закон, депутати погані. Вони популісти, а він хороший. І скоріше за все, що до цього була жорстка позиція МВФ по підвищенню ціни на газ,по приватизації, і ми це знаємо. По ринку землі. Було 3 дуже важливих питання. І надалі домовимось, що ціна на газ поки буде стабільною, поки ми балансуємо бюджет.  

І зараз, напевне, Порошенко в Давосі розторговував, що антикорупційний суд давайте трохи пізніше, а ціни на газ піднімемо вже зараз. Це був такий бартер.

Чи можемо ми жити без валютного фонду?

Що таке взагалі валютний фонд і банк? Це швидка допомога. Коли людині погано, температура 41, сам не може справитись чи аварія, то йому треба допомогти. Це означає, що взяли хворого від місця, де виникла проблема, до лікарні і там вже терапії і далі лікують. Так само і валютний фонд. Це політична інституція, яка допомогає тоді, коли вже інші кредитори не  допомагають. Коли інші банки не дають. Тому, що в нормальній країні черга стоїть бажаючих  проінвестувати. І, природньо, вони ставлять вимоги. Якщо ви не можете навести порядок, а політики наші говорять, що ми не можемо, люди не розуміють. Тоді, кажуть, ви скажіть. І наші політики включають в порядок денний ті питання, які, в принципі, раніше валютний фонд не виставляв. У валютного фонду одна вимога, щоб дефіцит бюджету був не більше 2,6-2,8 %. Це те, що з ними можливо домовитись. Це єдине. Коли наші говорять, що ми не можемо і не відповідають, що ми не можемо відмовитись далі красти і грабувати. Вони кажуть ні, це ціни такі. Підвищуйте ціни. Ми не можемо. А чому? Ви знаєте, тут люди нас не зрозуміють. А можна виключити цю позицію? Ми зобов’язані жити без цієї наркотичної залежності.

Це можливо?

Звичайно.

Вугілля є багатьох типів: “д”, “г”, “дг” та інші. Російське вугілля постачається в Україну. Це прийнятно в нинішніх умовах? Чи треба від цього відходити чи продовжувати співпрацювати з Російською Федерацією в частині енергоносіїв?

Росія завжди використовувала ресурси як засіб боротьби з іншими країнами - зовнішня політика. І газ і все інше. В серпні місяці був прийнятий американцями дуже важливий закон, який пройшов переважною більшістю, про те, щоб протистояти цій політиці енергоресурсів Росії у відношенні і України і Європи в цілому. І там прописаний цілий ряд позицій, що потрібно розробити. Розробити стратегію і в рамках, звісно ж, що ми можемо бути незалежними по всім енергоресурсам. І по газу і по вугіллю. Але це повинна бути стратегія. В рамках стратегії програма дій. Хто відповідальний за це, за які засоби і захід спокійно дав би нам гроші, якщо би вони не розкрадались, а йшли на модернізацію наших всіх енергетичних потужностей.

Що ми маємо? Ми маємо те, що, наприклад, в Кам’янському, є в старій частині міста Дніпроенерго ТЕЦ. Котли 40-50 років. Не модернізувались. І природньо, що витрати на кожну квартиру в 2 рази більш, ніж на лівому березі, де більш сучасна. І це реальні цифри. Це означає, що потрібно модернізувати. Але, нажаль, на сьогоднішній день ніхто не має чіткої державної стратегії по енергетиці, по енергоефективності та енергобезпеці і в рамках цього ми можемо відмовитись і повинні від вугілля, від газу і бути незалежними ні від Росії, ні від інших постачальників. Більше того, ми можемо, якщо сьогодні приміняти сучасні технології, повністю відмовитись від нафти. А нафта це бензин. Звідки ми отримуємо? Наші заводи практично зупинені. Якісний бензин не випускають. Ми купуємо сьогодні і з Білорусії і з Прибалтики. А звідки там нафта? Російська. Мажек’ю і Мозель. І це все те ж саме російське. Ми можемо це все самі забезпечити. З іншої сторони, якщо дивитись як змінюється світ, то ми бачимо, що сонячна, вітрова енергія, біоресурси, геотермальна, біонасоси стають домінуючими технологіями для зменшення залежності від вуглеводнів.

Думка населення щодо вугілля з Російської Федераці.

Чи варто Україні купувати російське вугілля?

Думка 1:

Я думаю, що ні. У нас достатньо своїх ресурсів для того, щоб себе обігріти зимою холодною.

Думка2:

Нам вугілля потрібне для виробництва електроенергії. В нас зараз поки немає заміни. Тому, ми нікуди від цього не подінемось.

Думка 3:

Звичайно, що ні. Тому, що в нас є свої запаси і нам самим треба продавати, а не купувати, тим більше, коли війна.

Думка 4:

Я з Донецька. Купуйте донецьке вугілля.

Думка 5:

Краще своїми силами обходитись і бути незалежними від Росії.


Люди знають більше. Вони відчувають обстановку, яка є в країні.

При добуванні 500 млн. тон в рік нам вистачить на 500 років. Наших запасів вугілля.

5 доказів - перші 5 кроків на посаді Міністра палива та енергетики, які вчинив би Сергій Тарута, якби обіймав цю посаду:

1. Прибрати корупційну складову з тарифа. Це вплине на НКРЄКП, щоб ціна була справедливою.

2. Підготувати нову команду тому, що ця команда, нажаль, на сьогоднішній день ефективно не управляє в міністерстві.

3. Розробити стратегію. Разом з нашими західними партнерами розробити стратегію.

4. Залучити кошти терміново на модернізацію наших теплових і генеруючих джерел.

5. Розпочати інтенсивно добувати газ.

Як енергетика впливає на українську політику ми побачимо вже навесні цього року.

Як адвокат можу сказати лише одне - незнання економічних законів не звільняє від відповідальності перед суспільством.

По матеріалам програми ДокаZ з Олексієм Шевчуком: Сергій Тарута, народний депутат України на каналі ZІК (ефір від 11.02.2018 р.)Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.