Маски-шоу стоп від Мін’юсту

16 січня 2018, 00:09
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
61

Маски-шоу стоп від Мін’юсту

Влада створює проблеми одним і дозволяє їх вирішувати іншим.

Український бізнес - основа стабільної економіки. Цю політичну мантру проговорюють щодня державні службовці, народні депутати, великі чиновники у великих кріслах. Натомість рейдерська хвиля захопила всю Україну. Правоохоронці займаються свавіллям. Чи стане стане запорукою успіху в боротьбі з правоохоронцями новий закон “маски-шоу стоп” будемо з’ясовувати сьогодні.

З одного боку ломаки та лопати, а з іншого постріли з травматичної зброї. Такий вітчизняний блокбастер розгорівся влітку 2017 року. Тоді невідомі в масках захопили підприємство в селі Бережинка на Кіровоградщині. На захист фермерів стали селяни та ветерани АТО. Вони самотужки затримали зловмисників. Проте, щасливого сценарію не вийшло. Поліція, яка прибула на місце подій, почала в’язати не рейдерів, а бійців батальйону “Донбас”. Отримали стусанів і самі селяни.

Житомирський фермер Сергій Рибалко впіймав крадіїв прямо на полі. Були вони і молодиків чоловік 15. Була з ними бійцівська собака. Косили його врожай. Чоловіки запевняли, що мають документи на оренду землі, а тому врожай належить саме їм. Проте в публічній карті Геокадастру підприємства ТОВ “Нива 2012 агро” в переліку орендарів немає. Подібні випадки фіксувались майже в усіх регіонах країни. Статистика клопотань про обшуки: 2014 рік - прийнято клопотань 67 тисяч. В 2015 році - 75 тисяч, в 2016 році майже 95 тисяч. Тільки за останні три місяці відкрито 17 кримінальних проваджень за фактом аграрного рейдерства.

Щоб призупинити атаки на малий та середній бізнес Верховна Рада ухвалила закон №7275, що в народі охрестили “маски-шоу стоп”. З першого дня набуття чинності цього закону суддя повинен фіксувати процес прийняття рішення щодо обшуку, інших слідчих дій під звуко-, відеозапис. Також новий закон забороняє проводити обшуки без адвоката, вилучати документи та техніку та двічі порушувати ті ж самі справи.

Чи змінився тиск на бізнес в 2017 році порівняно з 2016 роком?

В 2014 році ще при уряді Яценюка після Майдану одним з перших рішень було заборонити усі перевірки бізнесу до того, поки почалось фільтрування всього регуляторного навантаження, яке є на бізнес, і поступово скасовувати непотрібне. За цей період часу хоч перевірки і скасовані, але правоохоронні органи продовжували цей тиск і він навіть зростав. А кримінальних справ в економічній сфері і їх рівень розкриття такий самий.

Станом на зараз продовжує діяти мораторій на перевірки?

Так. Його було прибрано лише після випадків, які були пов’язані з пожежами в дитячому садку в Одесі лише з приводу пожежної безпеки для закладів громадського харчування або відпочинку. Лише в цьому аспекті.

Тобто в іншій частині продовжує діяти мораторій і ніхто не може перевіряти суб’єктів підприємницької діяльності?

Тут тиск якраз найгірший від правоохоронців, а не від перевіряючих органів тому, що приходять з обшуком, забирають іноді засоби виробництва, техніку, бухгалтерські документи і просто зупиняють таким чином діяльність підприємства і кажуть - йде розслідування. Рік, два, три воно триває. Навіть суб’єкт господарської діяльності не може нічого зробити - ні оскаржити, ніяким чином втрутитися в цей процес. І таким чином іноді просто конкуренти його таким чином намагаються вибити з ринку. Навіть не буде підозр, не буде судового розгляду, просто декілька років буде тривати така кримінальна справа, де вилучать половину матеріалів.

Простий підприємець, коли на нього здійснюється тиск, може звернутися до Міністерства юстиції з проханням врегулювати ситуацію або втрутитися шляхом подання відповідної скарги? Чи має такі повноваження сьогодні міністерство?

В міністерстві є антирейдерська комісія, яка безпосередньо реагує на порушення в сфері реєстрації. І ті випадки, про які йшлося вище, якраз на цій комісії і вирішуються. І вдалося врятувати від захоплення житомирське підприємство. Після цього їхні експерти виїздили прямо на поля і допомогали правильно зареєструвати договори оренди землі. Хто не захищений і може стати жертвою рейдерства, наприклад, в аграрній сфері? Ті, хто не реєструє договори оренди і коли їх немає в електронній базі туди прийде рейдер і зробить це за вас - зареєструє і землю і цей врожай на себе. Зараз зробили цю систему онлайн. Це новий сервіс. Не треба для цього йти до реєстратора. Можна просто відкрити комп’ютер, відсканувати договір оренди, завантажити його туди. Електронним цифровим підписом підписати. І 100% себе захистити від рейдерства.

Наша мета роз’яснювати пересічним громадянам що все таки може конкретний державний орган для врегулювання тих чи інших питань. Що може Міністерство юстиції для того, щоб допомогти підприємцям протидіяти рейдерам (набір повноважень)?

Перша рекомендація. Міністерство юстиції України зробило такий онлайн сервіс як смс маяк. Ви можете його замовити і якщо відносно вашого майна (це стосується і будь-якого громадянина), нерухомості вашої або вашого бізнесу, підприємства вчиняються в реєстрі якісь дії, то вам відразу прийде смска і ви будете відразу знати чи це ви, чи це хтось інший намагається щось зробити. Цей онлайн сервіс спеціально зроблений. І той, хто слідкує за своїм майном, бізнесом розуміє, що можуть бути якісь атаки, замовляє цю послугу щоб відразу реагувати. Після цього, якщо вчиняється рейдерство, то першою рекомендацією є звернення до Нацполіції, щоб цих осіб притягнули до кримінальної відповідальності. Але тим часом звернутися до Міністерства юстиції, а саме до комісії в сфері розгляду скарг у сфері реєстрації, і подати скаргу на дії реєстратора, що він вчинив якісь незаконні дії. Комісія може протягом декількох тижнів розглянути цю заяву і це набагато швидше ніж суд. І таким чином вона не дасть рейдерам, наприклад, витратити ваші гроші, якщо вони тимчасово захопили ваше підприємтво, або щось продати, або взяти кредит - іноді вони люблять це робити. І на ваше майно, наприклад, накласти арешт.

Організація Transparency International зробила проміжний звіт хто як працює і хто як бореться з рейдерством і корупцією. За результатами опитування лише 10 % українців вважають, що уряд добре бореться з корупцією. 41 % населення стверджує, що погано, а 45 % переконані, що дуже погано.

Організація Transparency International робить роботу, в тому числі, на допомогу Міністерству юстиції - входить до різних комісій. Чому тоді Transparency International робить негативний гудвіл, негативну репутацію міністерству?

Уряд робить дуже багато в цій сфері і це стосується кожного міністерства окремо. Тому, що окрім загальнонаціональної боротьби з корупцією, яка проголошена як наш курс, створено багато антикорупційних органів. Багато грошей в це вкладається. Кожне міністерство може боротися в рамках своєї діяльності, прибираючи якісь такі регуляції, які дають можливість дискреції. Наприклад, були в мін’юсті реєстратори, які могли зареєструвати, а могли і не зареєструвати ваше майно. Чекав якогось стимулу, хабаря. Ці повноваження були децентралізовані - віддали нотаріусам, місцевим органам влади.

Зараз всі можуть реєструвати?

Зараз це можуть робити місцеві органи влади, акредитовані суб’єкти і нотаріуси. І це дуже добрий вибір для вас. Якщо хтось десь вимагає хабаря, то можна розвернутись і піти до нотаріуса - він заробить свої 30 % офіційно і ніхто з вас не буде вимагати хабаря. І ця децентралізація і демонополізація дала дуже позитивний результат. Це вирішено зробити і з виконавцями. Не тільки державні, а й приватні виконавці з цього року будуть працювати в Україні. Зараз вони проходять екзамени і допуск до професії. Це дає завжди можливість вибору і це найкращий спосіб боротися з корупцією тому, що в 2014 році в мін’юсті було 20 тисяч людей. І впіймати кожного за руку десь в регіонах, або десь в селі дуже важко. І треба просто робити такі регуляції, які не дозволять просто просити хабаря.

На сьогоднішній день хто перевіряє і найбільше “кошмарить” бізнес?

Ми бачимо відгуки від бізнесу. В першу чергу їх збирає омбудсмен, який безпосередньо був створений за підтримки донорів, який зараз є їх лобістом і захисником. Це, напевне, податкова. З іншого боку це правоохоронні органи, які відкривають кримінальні справи, роблять обшуки і таким чином намагаються призупинити діяльність окремих суб’єктів підприємницької діяльності.

Думка громадян.

Як часто до вас навідуються перевірки і чим вони закінчуються?

Думка 1:

Бог милував - перевірок не було тому, що ми все робимо офіційно і в нас всі прийняті на роботу.

Думка 2:

В мене, які підприємця, перевірок не було. Сподіваюсь що в подальшому перевірки до всього малого бізнесу будуть приходити згідно законодавству. Тобто, сподіваюсь що по графіку і з попередженнями.

Думка 3:

На даний момент ні. Справа не в перевірках, а справа в бідності наших людей. Все від влади і не інакше.

Дійсно, бачимо, що з 2014 року бізнес вже й забув, що раніше зранку приходили пожежники, ввечері санепідемстанція, а після цього ще й правоохоронці. Тому, це дало дуже позитивний результат. Бізнесу дали трохи вдихнути і почати працювати. І зараз цей закон “маски-шоу стоп”, який був прийнятий за ініціативи прем’єра, і Міністерством юстиції розробився - це ще один крок назустріч бізнесу.

Чому закон так назвали “маски-шоу стоп” і хто його розробляв?

Міністерство юстиції над цим працювало. В першу чергу бізнес звернувся до бізнес омбудсмена і поставив перелік найгостріших, найболючіших питань.

Хто такий бізнес омбудсмен, для чого він? А також основні тези закону “маски-шоу стоп”, які є корисними для простих громадян.

Безпосередньо таких підприємців це і стосується. Будь-який представник бізнесу може звернутися до бізнес омбудсмена  - ця інституція створена за підтримки наших іноземних партнерів, який розглядає скарги на державні органи, які можуть заважати бізнесу жити - якщо сказати по-простому. Найбільша кількість таких скарг стосується податкової, правоохоронців. Періодично Прем’єр-міністр проводить зустрічі де бізнес омбудсмен презентує і каже, що таких, таких бізнесменів найгірше кошмарили такі й такі органи. Прем’єр їх викликає і це відбувається публічно. Когось звільняють, приймаються рішучі заходи з цього приводу. Це реакція на конкретні ситуації. А оцей проект закону “маски-шоу стоп” - тому, його й так назвали - це реакція бізнесу, як захистити себе від недобросовісних правоохоронців. Тому, що є багато зловживань і потрібно їх розслідувати, але лише в рамках закону. Цей закон пропонує декілька ключових тез:

1. На сьогоднішній день після того, як закон вступив в силу, жоден обшук не буде законним, якщо він проведений без присутності адвоката.Це стосується будь-якої людини. Якщо не було адвоката, то обшук від самого початку і до самого кінця є незаконним. Докази зібрані в неналежний спосіб. Суд їх не прийме.

2. Всі обшуки повинні аудіо- і відео- зафіксовані - це повинно бути прикладено до протоколу обшуку і після цього передано в суд. Обов’язково. Примусово.

3. Також йде відеофіксація суду, на якому дається ухвала про дозвіл на такий обшук для того, щоб потім можна було побачити чи була обгрунтована позиція правоохоронців, чому треба йти з цим обшуком. У будь-якому випадку будь-яка сторона зможе це відео запросити, якщо до неї прийдуть з обшуком.

Підприємець, якщо сумнівається в порядності судді, який давав дозвіл, має звернутися до судді і побачити де суддя давала відповідні погодження на проведення обшуку?

Норма про відеофіксацію запрацює з наступного року тому, що дано період часу для того, щоб можна було придбати необхідні засоби відеофіксації і забезпечити ними весь процес. Але так - це буде так працювати. Тому, що ми бачимо цей ріст ухвал про обшук. Більшість з них необгрунтовані. Просто на думку такого то слідчого треба прийти щось подивитися.

А чи  не простіше було внести зміни і зробити обов’язковою участь адвоката у процесі коли просять обшук, ніж вводити відеофіксацію? Чи не дешевше?

На цьому етапі, зазвичай, взагалі не приймає участь сторона. Ніхто їх не запрошує - ні адвоката, нікого. Іноді приходять взагалі без ухвали на обшук і таким чином його не фіксують. Тому, було прийнято рішення, що все таки для того, щоб забезпечити потім прозорість, можна було почути і побачити завжди аргументи. Це зробить і більш відповідальними суддів, які будуть розуміти, Що потім і громадськість і юристи зможуть дати оцінку тому чи вони правомірно чи не правомірно підписали таку ухвалу.

4. Також обов’язковим в даному процесі вводиться не тільки участь адвоката, а й забороняється вилучення техніки, оригіналів бухгалтерських документів, а також мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності. Знаємо, для чого це робиться. Зазвичай, прийшли не знаємо по якій справі. Все забрали, загребли. Під приводом, що будуть ще щось цікаве шукати у вас в матеріалах, а можливо які у вас договори з контрагентами і якось це розвивати.Треба щось, то обгрунтовуйте. Якщо це буде обгрунтовано в ухвалі окремо, то зможуть вилучити. Просто так, де це не конкретизовано, не можуть прийти і все це забрати.

В першу чергу це все було зроблено через обшуки в ІТ компаній і вилучались сервери. Тому, це також є елементом цього закону.

Тобто СБУ вже так просто легко не прийде до ІТ компаній і не забере сервери?

Були незадоволені всі правоохоронні органи. Просили, щоб Президент його не підписував. але, Мін’юст вважає, що це обгрунтовані норми. Якщо вам треба щось вилучити, то будь ласка, наводьте аргументи і суддя їх підтримає. Якщо просто так приходити, то просто так не треба. І ще одна ключова норма є про те, що тепер заборонено двічі відкривати кримінальні справи з тих самих питань.

Тобто, якщо вже закрили, то не буде повторення цього епізоду новим відділом чи новим відомством, службою і т.д?

Так. Або новим слідчим, який прийде і скаже, що тут я ще не дивився. Є термін досудового розслідування. Вчиняти дії потрібно в межах цього строку. Якщо закривається провадження, то приймати рішення і закривати. Не можна йти до бізнесу щороку нібито по одній і тій самій справі і знову відкривати. 3-4 роки триває ця справа. Також була введена така обставина, що тепер сторона може самостійно скаржитися і оскаржувати дії слідчого на те, що він не вчиняє жодних дій по його справі. Що він її відкрив і нічого не робить. І вона роками є таким як би інструментом-гачком, який залишається для того, щоб зіпсувати публічно репутацію в його сфері діяльності або подоїти на новий рік до свят і т.д.

Сьогодні служба фінансового розслідування, податкова міліція поза законом?

Це таке неоднозначне питання. Рік тому вносились ці зміни до законодавства в бюджетну ніч і не зрозуміло чи залишилася чи випала ця норма. І багато йде дискусій з цього приводу. Але найголовніше те, що зараз створюється новий проект закону Міністерством фінансів про службу фінансових розслідувань. Ось це і буде ефективним інструментом, який зможе злочини в сфері економіки розслідувати по новим стандартам. Є багато сподівань на те, що він буде прийнятий. І поданий, взагалі, до парламенту найближчим часом.

У 2018 році Державна служба України з надзвичайних ситуацій запланувала перевірити щонайменше 7917 підприємтсв. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів проведе 5324 перевірки. Управління державної служби з питань праці планує навідатись до 5211 підприємств. Державна екологічна інспекція України здійснить 4118 ревізій. А Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання навідається до 1690 підприємств.

Мораторій, стало легше… Понад 20 тисяч перевірок. Чи це може планові перевірки?

Це планові перевірки. Вони оприлюднені. Бізнес до них готується. Звичайно, що це найключовіші сфери де вони повинні відбуватись. Сюрпризів якихось для бізнесу не очікується. В країні, де більше 40 млн. громадян, і дуже багато корпорацій і різного бізнесу 20 тис. перевірок на рік це нічого. Особлива увага до безпечності харчових продуктів, в сфері надзвичайних ситуацій. Вони відповідають закону, вони систематичні і для бізнесу не завершуються якимись там несподіванками негативними. Так, вони відбуваються, але мораторій на сюрпризи продовжений і бізнес не буде очікувати в 2018 році якихось негативних дій.

Думка громадян.

Чи важко вести легальний бізнес в Україні?

Думка 1:

Ситуація значно покращилась після подій на майдані в плані зменшення перевірок, в плані більшої свободи для підприємницької діяльності. Хоча негативним є той фактор, що в країні йде війна.

Думка 2:

Можна вести бізнес легально. Податок треба трохи знизити і все. Для людей, щоб могли всі відкрито працювати.

Думка 3:

Якщо є якийсь бізнес, то дуже великі податки, місця дорого коштують.

Наскільки Міністерство юстиції може контролювати легальність ведення бізнесу?

Міністерство юстиції зробило все від них залежне для того, щоб полегшити життя бізнесу. В першу чергу зробили реєстрацію нового бізнесу безкоштовною, онлайн і це можна зробити за 24 години. Не виходячи з дому відкрити бізнес. І це відразу підняло нас в рейтингу Doing business на 30 позицій вгору по цій категорії. В деяких країнах можна швидко, але це 100-200 доларів коштує - серйозні платежі. В нас це сьогодні безкоштовно і Мін’юст всіляко відкритий щоб допомогати новому бізнесу створюватись. Вони зробили весь цей обмін інформацією між Пенсійним фондом, відкриття нового рахунку - все відбувається одночасно і вам не треба взагалі нікуди виходити. З приводу легальності - Мін’юст не правоохоронний орган і тому не є контролюючим по відношенню до бізнесу. Вони зі свого боку співпрацюють з колегами з Мінекономіки, Регуляторної служби для того, щоб прибирати нові і нові перепони, які можуть виникати в законах або існують роками для бізнесу. Але відсутність перевірок таких спонтанних з 2014 року дійсно дала позитивний результат.

У 2013 році найбільшими перешкодами для ведення бізнесу були:

нестабільна державна політика - 10%;

податкове регулювання - 12%;

неефективна урядова бюрократія - 13%;

корупція - 15%;

доступ до фінансування - 16%.

У 2016 році все кардинально змінилося і ТОП-5 перешкод для ведення бізнесу вигладають наступним чином:

корупція - 14%;

нестабільна державна політика - 13%;

інфляція - 12%;

неефективна урядова бюрократія - 11%;

доступ до фінансування - 11%.

Може корупція це взагалі міф і її не існує, її штучно придумали для того, щоб решту проблем цим вірусом прикрити?

Корупція є не тільки в Україні, а й в багатьох європейських країнах. Це не панацея, що ми скажемо, що ми створимо ефективні органи і вона зникне. Це треба роками виховувати людей не тільки не брати хабарі, а й не пропонувати. Не шукати легких шляхів вирішення своїх побутових проблем. І для цього інколи необхідно виховати декілька нових поколінь за новими стандартами і підходами. Для бізнесу є найбільшою перешкодою на сьогоднішній день військова агресія Росії на сході, через яку ми втратили шматок території і втратили доступ до багатьох підприємств. У деяких навіть мережа була втрачена через те, що частина виробництва знаходилась на окупованих територіях, а інша на контрольованій. Це і інфляція. І будь-яка нестабільність в політичній ситуації не залучає інвестиції до України тому, що вони дають нову кров, доступ до фінансування бізнесу. Бюрократію Мін’юст спрощує як може. І всередині уряду, щоб швидше приймати рішення - це електронний документообіг, присорене прийняття рішень, спрощене погодження між органами. Так і для бізнесу. Дуже багато сервісів перейшло в онлайн в Міністерстві юстиції - від реєстрації шлюбу (подачі документів), народження дитини і до онлайн реєстрації договорів оренди землі для того, щоб максимально спростити з одного боку, а з іншого захистити. Тому, що коли у вас все документально оформлено і ви є в реєстрі, а не тільки на папірці, тоді ви є захищені від будь-яких атак.


5 доказів - 5 перспективних кроків, які хоче зробити Міністерство юстиції у 2018 році:

1. Побудувати ефективну систему пробації;

2. Більше розгалуження мережі центрів надання безоплатної правової допомоги;

3. Працювати над вдосконаленням законодавства, особливо у сфері полегшення ведення бізнесу;

4. Повністю запустити мережу приватних виконавців;

5. Підвищувати рівень показника виконання рішень суду.

Чи стане новий закон “маски-шоу стоп” запорукою розвитку бізнесу у 2018 році ми вже дізнаємося досить скоро.

Діалог бізнесу та влади завжди закінчується монологом судді чи прокурора.

По матеріалам програми ДокаZ з Олексієм Шевчуком: Наталія Бернацька, перший заступник Міністра юстиції на каналі ZІК (ефір від 14.01.2018 р.)Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.