Державне бюро розслідувань - чи є перспективи побачити ефективну діяльність?

07 грудня 2017, 11:40
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
62

Державне бюро розслідувань - чи є перспективи побачити ефективну діяльність?


Держава, яка не здатна змінюватися, не зможе і зберегтися.

НАБУ, САП, НАЗК, ДБР (державне бюро розслідувань) створено і починає працювати. Чи буде ця державна інституція аналогом федерального бюро розслідувань, яке діє у Сполучених Штатах Америки, і чому тільки нещодавно державні посадовці долучилися до активного обрання очільників цього нового відомства.

Розгін Євромайдану, розстріл Небесної сотні та злочини Віктора Януковича - саме ці справи має розглядати державне бюро розслідувань - новостворений орган, який стане українським прототипом ФБР.

Очільника нового бюро обрали 16 листопада. Ним став екс прокурор Роман Труба. Заступниками призначили працівників генеральної прокуратури Ольгу Варченко та Олександра Буряка.

Закон “Про державне бюро розслідувань” Верховна Рада ухвалила ще в листопаді 2015 року. У березні 2016 року Кабмін затвердив склад конкурсної комісії, яка мала обрати директора бюро. Спочатку кандидатів було 65, а після електронного тестування їх залишилось 19. А результати відбору викликали масу суперечок. Приміром, заяву Сергія Горбатюка відкинули ще на етапі реєстрації. Приводом стала відсутність стажу роботи на керівній посаді, проте сам Горбатюк запевняє в законі написано не стаж, а досвід,

На початку 2017 року комісія збиралася майже щотижня, проте після тестування відбір призупинився. Півроку члени комісії не могли визначити хто і як фінансуватиме тестування кандидатів на поліграфі. Лише на початку листопада справа зрушила з мертвої точки. Буквально за кілька днів всі претенденти пройшли поліграф. Було призначено фінальні співбесіди. І визначено переможця.

Проте, поки що бюро розслідування діяльнысть проводити не може. Генеральна прокуратура має передати 15 тисяч справ державному бюро розслідувань.

Для населення це дуже складна тема - що таке державне бюро розслідувань і для чого його створили?

Головна причина чому його створили - це те, що в нас довгі роки слідство і нагляд за слідством було в одному органі - Генеральній прокуратурі України. Насправді, ДБР було передбачено ще до часів Євромайдану в перехідних положеннях Конституції, але зазначено було не саме так. Чекали його 17 років. Нарешті це сталося. Чому його створено? Для того, щоб розділити функцію нагляду і слідство.

Що це означає? Це означає, що фактично створено орган, який буде займатися лише слідством. Всім слідством, окрім справ, які стосуються НАБУ, тобто корупційних справ вищого ешелону влади і тих справ, які стосуються тероризму тому, що це є підслідність Служби безпеки України. Всі інші справи має розглядати цей орган.

Структура державного бюро розслідувань. 

Це новий орган  в правоохоронній системі України. Основні завдання - це попередження та розкриття злочинів, вчинених топ чиновниками, суддями, детективами НАБУ, прокурорами та військовими. Державне бюро налічуватиме півтори тисячі працівників на чолі з директором та двома заступниками, яких обрали 16 листопада. На функціонування бюро у державному бюджеті на 2018 рік вже закладено понад 650 мільйонів гривень. Центральний апарат розташовуватиметься в Києві. Ще шість територіальних управлінь працюватимуть у Львові, Хмельницькому, Миколаєві, Мелітополі, Полтаві та Краматорську.

В нас багато органів: НАБУ, НАЗК, САП, ГПУ, МВС, СБУ, Національна поліція - тьма органів. Чи потрібно ще державне бюро розслідувань? Питання стоїть від простих громадян, які втомилися від постійних порушень і від того, що затягують розслідування, іноді взагалі не порушують справи. Це просто знущання над правовими нормами, юриспруденцією та нашими клієнтами. Чи потрібно ще навантаження?

Якщо говорити зі сторони простих громадян, то в їх більшості їм все рівно скільки тих органів, головне щоб органи працювали і їхні проблеми вирішувалися. Якщо говорити про те, чому затягувалось створення - тому, що є конфлікт в розслідуванні цих справ. Про-друге є нерозділення тих чи інших функцій, які в цивілізованому світі мають бути розділені. Тобто зрозуміло, що топ корупцію має розслідувати орган, який відокремлений від тих органів, які розслідують там якісь пересічні справи щодня. Тому, що навантаження дуже велике. Економічні злочини не може розглядати Національна поліція. Треба створювати ще один орган фінансових розслідувань, але на сьогоднішній день створення нових органів виправдано лише на половину тому, що ми бачимо що сталося з НАЗК. Бачимо які є проблеми в САП, бачимо як важко НАБУ і я не знаю що буде з ДБР.

ДБР - це орган, який матиме право розслідувати злочини і справи стосовно усіх інших правоохоронних органів. Тобто САП, і НАБУ в тому числі, Генеральна прокуратура і Національна поліція, і в тому числі службові особи Міністерства оборони.

Гостре питання - чи зможе на даний момент створений орган розслідувань в разі виявлення порушень вчинених Президентом, Прем'єром, спікером розслідувати, притягувати до відповідальності і саджати?

Повноваження такі в них будуть. Я думаю, що Петро Олексійович Порошенко зараз розуміє, що саме ДБР буде розглядати його злочини, якщо вони були, після того, як він піде у відставку.

ДБР буде розслідувати злочини високопосадовців і займатися тим, чим займається сьогодні слідство в прокуратурі. Які мають бути перші кроки новопризначених керівників цього органу?

Через 30 днів пан Труба, який зараз обраний головою ДБР, має представити стратегічний план розвитку ДБР на 5 років. Через 30 днів ми маємо в нього вимагати - маємо право. Друге, що має зробити пан Труба - це створення центрального апарату, тобто це набір співробітників (слідчий апарат і оперативників) і територіальних органів. Це загалом півтори тисячі людей, які мають призначатися за конкурсом. І там вже ми побачимо наскільки є він упередженим або неупередженим, наскільки професійно будуть добиратися ці кадри, наскільки професійного будуть складу ці конкурсні комісії,  як вони будуть призначатися, і кого саме він буде брати собі в команду. Тому, що знайти в країні зараз 1500 людей, серед яких левова частина слідчі, це буде дуже важко.

Луценко сказав, як Генеральний прокурор, що потрібно буде не менше одного року щоб професійно, фахово наповнити цей орган - так чи ні? Де буде опубліковуватися сьогодні все що робить новий керівник ДБР, для того щоб ми говорили про прозорість, публічність і транспарентність?

Відповіді на це питання немає. Цей орган створений зараз на папері. В нас немає ані сайту, в нас немає навіть будівлі, в нас немає де керівник ДБР буде сидіти, кабінету в нього немає тому, прогнози пана Луценка про рік - це дуже оптимістичні прогнози.

Чим взагалі простому громадянину буде корисним цей орган? Як сьогодні роз'яснити простим громадянам з паперу, от створили ДБР на папері, як з паперу буде йому наділено можливостями отримати будівлю, отримати автівки - як це відбудеться?

ДБР є центральним органом виконавчої влади. Це означає що всі матеріально-технічні питання будуть за урядом. Уряд має визначати штат, уряд має визначати конкретно де це буде розташовано. Виділили 65) млн. грн. на наступний рік. Доки ЦОВ не має 30% штату він не може розпоряжатись грошима. Це означає, що йому треба виділити додаткові гроші на те, щоб почати роботу. 

Чим може це допомогти громадянам? 

Зараз  треба слідкувати громадянам за тим, що буде відбуватись в територіальних органах, кого будуть набирати. Ставити питання. Якщо зараз по відношенню до вас щось не так зробив поліцейський - ви маєте звернутись до Генеральної прокуратури або до самої поліції. ДБР буде над усіма органами. Воно буде розслідувати зловживання і злочини правоохоронців, в тому числі вищого керівного складу. Тому, ви зможете до нього звертатися. Це трошки інший структурний орган. Ми можемо звертатися до цього щоб вони розслідували справи порушення закону поліцейським, прокурором, слідчим та іншими посадовими особами.

650 мільйонів гривень на діяльність ДБР на 2018 рік - звідки така цифра? 

В народного депутата зарплата сімнадцять тисяч, в мене, як в адвоката, приблизно 12-15 тисяч. 650 млн. грн. в мене не повернеться навіть для себе для офісу намалювати таку цифру. Не відомо звідки взята ця цифра. Зі стелі, напевне. Вони, напевне, мали виходити б з того, скільки зараз витрачається на роботу Генеральної прокуратуру на слідчий апарат і виходячи з цього якось екстраполювали це на півтори тисячі слідчих, які мають працювати в ДБР.

Директор ДБР зароблятиме 46 тисяч гривень на місяць, перший заступник і заступник по 43 тисячі, начальник управління кластиме до свого гаманця 40 тис. грн., а слідчі  та оперативники майже 31 тисячу гривень.

Чи це немало з огляду на зарплати керівників новостворених правоохоронних органів? 

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник отримує 135 тис. грн. в місяць, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький 164 тисячі, найбільша зарплата у голови Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак. Вона заробляє майже 212 тис. грн. в місяць.

По логіці директор ДБР мав би отримати більше, ніж 40 тисяч, більше, ніж навіть отримує зараз спеціалізований антикорупційний прокурор. По структурі це великий орган, який працює на території всієї країни і в нього корупційних ризиків дуже багато тому, що кримінальних справ буде в рази більше.

Чи потрібно державному бюро розслідувань контролювати детективів НАБУ і прокурорів САП з огляду на низку корупційних скандалів навколо цих органів? Прикладом стане нещодавне побиття одного з адвокатів одним з детективів. Але тим не менше чи є сьогодні підстави необхідності контролю?

Дійсно, НАБУ створено було як орган, який має розслідувати корупцію вищих ешелонів. Їм дуже важко і в мене немає ніяких ілюзій, що в цій системі можуть працювати ті чи інші люди. Дійсно, впала довіра. Причиною цьому є не тільки те, що робиться в НАБУ - там є теж проблеми - це об'єктивні речі. Вони тільки створені. Це не досвідчені хлопці. Це перший орган, який почав показувати, що можна брати за хабарі конкретного депутата і показувати відео. Голову ДФС. Цього ніхто до того не робив. В них є проблеми. Що стосується довіри до них - я не думаю, що від того що ми встановимо якийсь контроль над ними, то збільшиться довіра. Має бути орган, який має контролювати в тому числі детективів НАБУ, НАЗК або антикорупційну прокуратуру і ДБР це той орган, який має це робити.

Чи є довіра новообраним керівникам створеного державного бюро розслідувань?

Є велике розчарування тим, як відбувались конкурси. При тому, що є повага до багатьох членів комісії, було відомо про результат за два дні до того - це розчаровує.

По пану Трубі є питання фактологічні. Людина, яка працювала в прокуратурі до того, як вона була вигнана або є люстрованою - зараз з'ясовується це питання. Потім працювала в комерційному секторі -  повернувся зараз. Людина приїхала в Київ ще за прокурора Пшонки. Тоді це було важко. По-третє, є підозра, що він брав участь у розслідуванні справ проти майданівців. Є питання по тому, що він якраз був людиною, яка відповідала за санкційний список. Тих людей, проти яких є санкції в Європейському Союзі. Це підозра. Інформації стає все більше і більше.

Якщо невдоволення буде зростати що зможе зробити громадськість?

Нажаль, нічого. Момент щодо участі громадськості в діяльності ДБР був прогавлений, оскільки всі займались НАБУ в той час. Громадськість в той момент приймала дуже малу участь. Були порушення в діяльності комісії тому, конкурсанти можуть звертатись до суду.

Чи має перестати політика втручатись в судовий процес, в правоохоронний процес?

Так.

Прізвища політиків, які втручаються в такий процес.

Називаємо по органам: що стосується Генеральної прокуратури - Юрій Луценко сам називає себе політиком і є близькою людиною до Президента. Президент є такою людиною. Конкретні підрозділи ГПУ так чи інакше пов'язані з конкретними депутатами Блоку Петра Порошенка. Що стосується НАБУ. НАБУ так чи інакше прив’язано до матеріально-технічної допомоги із-за кордону. Сказати, що вони контролюються кимось із-за кордону важко, але сумнівів немає, що цей орган хочуть контролювати політики, але контролю не видно. Якщо і є ознаки зовнішнього втручання, то вони політично не зацікавлені - не зацікавлені щось красти.

Які сьогодні наприклад посадовці поліції, фіскальної служби безпосередньо приймають участь в рейдерських схемах?

Ні для кого не секрет, що є 3 органи: служба безпеки, прокуратура і нац. поліція, в рамках яких діють три департаменти з економічних злочинів і там, і там, і там. Саме ці три органи так чи інакше причетні до тиску на бізнес. Саме вони домовляються, складають листи з бізнесменів, компаній, потім по яких починаються кримінальні справи або за тероризм, зрада або щось інше, і потім починається санкція, пакують людей, починаються обшуки. І є конкретні випадки, коли потім приходять до людей з конкретним прайсом скільки коштує від цього відмазати, скільки від іншого. Це така практика. вона існує дуже давно. Я вже не кажу про ті випадки, коли забороняють імпорт товарів і потім зупиняють, і просять. Це невеликі гроші - 5, 10, 80 тис. доларів. Деякі області навіть живуть з цих схем. Без взаємодії людей в національній поліції, генеральній прокуратурі і службі безпеки такі схеми не можливі.

Чи задоволені громадяни розслідуванням злочинів посадовців новоствореними органами?

Не дуже тому, що ніякого результату немає. Відкрито багато кримінальних справ, а результату ніякого немає. Дуже слабкі органи - без характеру.

Що є результатом для громадян?

Результатом для населення є конкретні чиновники за гратами.


П'ять доказів на підтвердження того, що реформа антикорупційна йде вдало і державне бюро розслідувань необхідно:

1. За три роки значно стала прозорішою структура власності людей, які займають ті чи інші посади;

2.  Ми нарешті отримали органи, які дуже важко, але можуть пред'являти підозри чиновникам вищого ешелону влади, порушуючи діюче законодавство. Але в них вистачає сміливості і їм не кажуть стоп.

3. Якщо зараз спитати людей, то рівень довіри до тих правоохоронних органів, які займаються безпекою громадського порядку, перш за все патрульної поліції, поліції -  вона підвищилася. Але кількість злочинів, терористичних атак зростає й об'єктивні є проблеми.

4. В нас нарешті з'явився інструмент призначення на керівні органи і середньої ланки представників правоохоронних органів через конкурс. Зараз це дискредитують цим ДБРом. Але до сьогоднішнього дня і в НАБУ, і в САП - це спрацювало частково.

5. П’яте буде нашою надією - можливо з цим очільником, можливо з іншим, це буде орган, який реально буде розслідувати кримінальні справи стосовно правоохоронних органів і службовців НАБУ в тому числі.

Справедливість завжди перемагає, але іноді запізнюється. Сподіваюсь, що це не буде новим кредо для державного бюро розслідувань.

По матеріалам програми ДокаZ з Олексієм Шевчуком: Гість - Мустафа Найем, народний депутат України на каналі ZІК (ефір від 26.11.2017 р.)Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.