Конституційний суд має бути незалежним

20 червня 2017, 17:24
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
1
47

Радикальна партія вимагає забезпечити незалежність та неупередженість при формуванні складу Конституційного Суду.


Судова реформа в Україні мала на меті встановити незалежний суд та повернути довірю людей до системи в цілому. Натомість, Адміністрація Президента зробила все, аби суд і надалі залишався абсолютно підконтрольним владі органом. Саме принципи залежності, кон’юнктурності та керованості закладені в новий проект закону про Конституційний Суд.

Засади відбору кандидатур на посади суддів КСУ носять формальний та суто декларативний характер. Критерії та основні принципи конкурсного відбору не визначені, а функцію конкурсної комісії пропонується покласти на профільний комітет Верховної ради, більшість якого складають представники БПП-Солідарність, що створює очевидну загрозу обрання виключно лояльних президенту кандидатів.

Законопроект також містить низку суперечливих статей та допускає подвійне трактування в питаннях припинення повноважень судді КСУ, його затримання, утримування під вартою чи арешту. Більше того, в проекті закону використовуються різні значення терміну «відставка».

Категорично неприйнятною є норма законопроекту, яка передбачає введення інституту спеціального радника – іноземця, який за кошти міжнародних донорських організацій отримує право направляти до Великої палати КСУ обовязкові до розгляду письмові висновки. Фактично ця норма несе пряму загрозу конституційній юрисдикції України і ставить Основний закон в пряму залежність до інтересів інших держав.

Окремо слід звернути увагу на шулерську спробу авторів законопроекту внести до прикінцевих положень документи зміни, які стосуються обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Радикальна партія Олега Ляшка заявляє про категоричну неприпустимість ухвалення законопроекту про Конституційний суд в чинній редакції.

Ми вимагаємо створення гарантій прозорого формування та діяльності Конституційного суду та забезпечення його повної незалежності від внутрішньої та зовнішньої політичної кон’юнктури.

Лише незалежний, чесний і справедливий Конституційний суд може відновити довіру людей до судової системи і забезпечити реалізацію прав і свобод громадян, закріплених Конституцією.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Ляшко,Радикальна партія,Україна,Конституційний суд,фракція РПЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.