Звернення до нової Адміністрації Сполучених Штатів Америки

15 лютого 2017, 19:33
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
2
205

США відіграли надзвичайно важливу роль у сучасній історії України.


Візіонерська політика президента Рональда Рейгана щодо “імперії зла” – комуністичної російської імперії СРСР – підточила сили цього “колоса на глиняних ногах” і створила умови для його мирного розпаду. Остаточна перемога вільного світу на чолі з США у “холодній війні” при президенті Джорджі Буші-старшому створила сприятливі міжнародні умови та вікно можливостей для здобуття Українським народом державної незалежності. Водночас Україна, ліквідувавши СРСР, посприяла звільненню Європи і світу від загрози комуністичної імперії з центром у Москві.

З того часу Україна неодноразово доводила, що вона є надійним партнером США і західних демократій у зміцненні європейської і світової безпеки, забезпеченні нерозповсюдження зброї масового ураження, реалізації миротворчих зусиль та вирішенні багатьох гуманітарних проблем по всій земній кулі.

На початку 1990-х років, мирна проєвропейська Україна, зокрема йдучи на зустріч інтересам США, відмовилася від третього у світі за потужністю ядерного арсеналу, що був у її власності, та приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як без’ядерна держава. Тим самим, Україна зробила безпрецедентний історичний внесок у зменшення загрози ядерної війни у світі та глобальне ядерне роззброєння.

Відповідно до Будапештського Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї держави-підписанти – Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки – взяли на себе зобов’язання поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, а також утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи незалежності України. Вони зобов’язалися, що їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН.

Однак, одна з держав-гарантів – Російська Федерація – грубо порушила міжнародне право, Статут ООН та міжнародні зобов’язання за Будапештським меморандумом і розпочала збройну агресію проти України. Вона захопила та незаконно анексувала Крим – невід’ємну частину України. Незаконні збройні формування, що підтримуються, фінансуються і озброюються Російською Федерацією, разом з підрозділами її регулярних збройних сил окупували окремі райони Донецької та Луганської областей України, систематично ведуть відкриті бойові дії проти нашої країни.

Будучи ціллю неспровокованої військової, економічної та інформаційної агресії Російської Федерації, народ України справедливо очікує на підтримку з боку США та інших світових демократій у захисті свого права жити у вільній, демократичній і процвітаючій державі.

Ми глибоко шануємо прагнення американського народу до відновлення величі Америки, яке було яскраво засвідчене на президентських виборах минулого року. Водночас, ми віримо, що велич Америки на світовій арені нерозривно пов’язана із захистом ідеалів свободи і демократії, вірністю міжнародним домовленостям, надійністю у стосунках з союзниками і друзями та ефективним лідерством у вільному світі перед викликами світового хаосу та загроз і небезпек, породжених ревізіонізмом, експансіонізмом й імперіалізмом окремих світових потуг.

Україна у 1990-ті роки, по суті, уклала міжнародну угоду-контракт про обмін ядерної зброї на міжнародні гарантії своєї територіальної цілісності, суверенітету та незалежності. Віримо, що США як країна – взірець поваги до контрактного права і його всебічного дотримання, де навіть усна домовленість сторін вважається обов’язковою для виконання, глибоко шануватиме і зробить усе можливе для дотримання міжнародної домовленості щодо ядерного арсеналу України та її безпекових гарантій, закріпленої на найвищому рівні підписами президента США і лідерів провідних ядерних держав.

Звертаємо увагу США і всієї міжнародної спільноти, що недотримання безпекових гарантій ядерних держав за Будапештським меморандумом може мати вкрай небезпечні наслідки для міжнародного порядку, зокрема підрив глобального режиму нерозповсюдження ядерної зброї, дискредитації міжнародних безпекових гарантій з боку ядерних держав та спонукання вразливих до зовнішніх загроз держав до розгляду ядерної зброї як легітимного засобу стримування агресора.

Зовнішня політика України у сучасних умовах вимушено будується з урахуванням того, що нинішня влада Росії розглядає демократичну Україну своїм екзистенційним ворогом, фактично заперечує її право на існування як незалежної держави та переслідує остаточну мету – тотальне знищення України як нації, суб’єкта міжнародного права та геополітичної реальності.

Ми глибоко вдячні США за прийняття у 2014-2016 роках низки законів, спрямованих на підтримку України. Сподіваємося, що всебічне виконання цих законів новою Адміністрацією США, на відміну від попередньої, зокрема щодо надання Україні захисного озброєння, сприятиме стримуванню агресора та закладенню основи для майбутнього тривалого миру. Разом з тим, це не вирішує питання безпеки в Європі у довгостроковій перспективі.

Знаходження України у “сірій зоні” міжнародної безпеки, ревізіонізм і експансіонізм Російської Федерації та грубе порушення нею чинних безпекових міжнародних норм загрожують як Україні, так і усій Європі, а з огляду на ядерний шантаж Кремля – і глобальній безпеці. Така загроза залишатиметься до повного відновлення міжнародного права і порядку, що підтримуються волею народів і урядів вільного світу.

Адекватною відповіддю на цей виклик може стати суттєве поглиблення двостороннього безпекового партнерства між Україною і США. У міжнародній політиці існує успішний досвід такого партнерства – Основний союзник США поза НАТО. Цей статус надано як державам, які перебувають у стані миру, таким як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, так і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій, як Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль.

Звертаємося до США з проханням розглянути питання щодо включення України до двостороннього безпекового формату та укласти з Україною пряму військову угоду, враховуючи досвід статусу Особливого союзника США поза НАТО та імплементуючи безпекові гарантії і положення Будапештського меморандуму.

На відміну від довгострокового питання набуття Україною членства в НАТО, укладення такої прямої військової угоди не потребує консенсусної згоди усіх країн-членів Північноатлантичного Альянсу.

Це дозволить сумлінно виконати міжнародні зобов’язання – безпекові гарантії, надані Україні з боку США в рамках Будапештського меморандуму, інструменталізувавши їх у військовій угоді. Адже, римська формула “pacta sunt servanda” – “угоди повинні виконуватися” – є фундаментом міжнародного права і порядку та поширюється на усі легітимні міжнародні домовленості, якою, безсумнівно, є і Будапештський меморандум.

Укладення прямої військової угоди між США та Україною матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора та запобігання розпалюванню великої війни в Європі. Це є в інтересах України, США, Європи і усього світу.

Ми впевнені у тому, що безпека і успіх України, забезпечені непохитною підтримкою Сполучених Штатів Америки, відобразить велич тих цінностей, які є запорукою історичного успіху американського суспільства і сьогодні надихають мільйони українців.

 

Олег Ляшко,
Народний депутат України,
Лідер Радикальної партії

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: США,ООН,гарант,Ляшко,Будапешт,Радикальна партія,Донецька область,Луганська область,меморандум,Україна,війна,Крим,Російська Федерація,ядерна зброя,фракція РПЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.