Нові партійні реалії: яка ідея може стати платформою для політичного об’єднання

01 листопада 2016, 09:37
Власник сторінки
заместитель председателя политической партии "РАЗУМНАЯ СИЛА"
0
34

Історія партійного будівництва в незалежній Україні, співпраці та конкуренції переповнена перманентними розколами та зрадами.

Партії створюються та занепадають, трансформуються у партійні проекти лідерського типу, об’єднуються у блоки задля здобуття якомога більшої кількості голосів на чергових виборчих перегонах. 

Та чи багато ми знаємо справді ефективних партійних об’єднань, та ще й поза парламентом, і в період між виборами? Коли партії вирішують піти в політику не для збільшення шансів участі у поділі пирога владних повноважень, а для мобілізації зусиль щодо забезпечення формування та реалізації державної політики, підвищення ефективності та результативності в досягненні спільної мети?

Позапарламентські політичні партії «Розумна Сила» та «Україна Славетна» підписали Меморандум про співпрацю. Базовою ідеєю для об’єднання зусиль стало питання, винесене у пункт №7 Меморандуму. Це спільна ініціатива проведення Всеукраїнського референдуму щодо зовнішньополітичного статусу України.

Ми виходимо з того, що саме народ України як єдине джерело влади у нашій державі, має виключне право на волевиявлення і ухвалення такого доленосного для себе рішення. Партія «Розумна Сила» вважає, що в результаті проведення Всеукраїнського референдуму Україна має заявити про себе як самостійний суб’єкт міждержавних відносин і набути принципово нового зовнішньополітичного статусу - нейтралітету.

Воля народу, висловлена за такою демократичною процедурою, матиме обов’язковий характер і набуде юридичної сили, вищої за особисті позиції окремих політиків або інших впливових осіб. Закріплення волі народу у Конституції України означатиме те, що всі високопосадовці, кожен наступний Президент, Прем’єр і парламентарі не зможуть маніпулювати настроями українців і будуть зобов’язані рухатися у визначеному референдумом напрямку, а якщо захочуть його змінити, то будуть змушені знову звернутися до народного волевиявлення.

Всіх нас об’єднує бажання жити у мирній, процвітаючій країні із стабільною політикою і економікою, зберегти і укріпити суверенітет України, тобто владу українського народу над власною державою. Для цього ми повинні уважно вивчити позитивний досвід інших країн, що обрали зовнішньополітичний нейтралітет – наприклад, Австрії, Швеції, Швейцарії, Сінгапуру, щоб зрозуміти, який шлях ми маємо пройти, щоб зберегти незалежність і цілісність нашої держави.

Десятиліттями політики безкарно грали на патріотичних почуттях українців, використовували регіональні відмінності та протиставляли схід заходу задля реалізації власних політичних цілей. Саме наші можновладці одних українців налаштовували проти інших, і ми знаємо, до чого це призвело.

Ми, представники політичних партій «Розумна Сила» та «Україна Славетна», хочемо покласти цьому край. Ми вважаємо, що прагнення жити у заможній та самодостатній країні є тим, що повинно об’єднати всі політичні сили України і всіх наших співгромадян. Набуття нейтралітету шляхом висловлення волі українського народу на референдумі стане потужним сигналом всім нашим міжнародним партнерам, першим кроком на шляху відновлення української державності, суверенітету народу.

Меморандум партій «Розумна Сила» та «Україна Славетна» є відкритий для підписання іншими нашими потенційними партнерами. Ми впевнені у широкій громадській підтримці ідеї нейтралітету як майбутнього зовнішньополітичного статусу України, адже все більше українців переконуються в тому, що слово «нейтралітет» в нинішніх зовнішньополітичних умовах тотожне словам «мир», «державність» і «суверенітет».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: государство,Партия,меморандум
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.