Результати засідання Соціальної Ради України

08 вересня 2016, 13:46
Власник сторінки
Брендмейкер, релайтер, политбрендолог
0
52
Результати засідання Соціальної Ради України

Осінній політичний сезон фактично розпочато. Яким він буде і до чого призведе політична турбулентність можемо прогнозувати.

І, навіть якщо футурологія не є власним хобі, а прості методи екстраполяції – лише термін, можна без сумніву стверджувати, що місця для оптимізму залишається все менше. Разом із численними учасниками засідання Соціальної Ради України, що відбулося за ініціативи «Інституту соціального захисту громадян» під головним куполом країни, не тільки обговорювали топ-теми сьогодення, а і шукали конкретні шляхи вирішення негайних проблем, бо, схоже, що останнім часом норма статті 1 Конституції України «Україна є соціальною державою» стала фікцією. Так само як і Стаття 46 Основного Закону держави, в якій визначено, що громадяни мають право на соціальний захист. крім того, відповідно до положень статті 48, кожен з них має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї. Що маємо? Усупереч нормам Конституції України система соціального захисту населення фактично демонтується, найбільш соціального вразливі категорії громадян безпідставно позбавляються законних соціальних гарантій і пільг, соціальні видатки державного та місцевих бюджетів постійно скорочуються, а держава відмовляється від усе більшої кількості своїх соціальних зобов’язань.

Такий антисоціальний державний алгоритм поряд з іншими чинниками призвели до розгортання глибокої соціальної кризи в Україні, стрімкого падіння рівня та якості життя людей, зростання масштабів бідності, а також погіршення показників соціального розвитку нашої держави.

Ми все частіше апелюємо до міжнародної спільноти, малюємо якісь райдужні перспективи, та саме міжнародними рейтингами Україна визнана однією із найбідніших країн Європи та світу. За оцінками експертів ООН, за межею бідності перебуває понад 80% населення України.

Протягом 2014-2015 років, за даними Держстату України, реальні доходи населення скоротилися на 28,8%, а реальна заробітна плата – більш, ніж на чверть. Розмір мінімальних зарплат і пенсій у валютному еквіваленті скоротився більш, ніж у 2,5 рази. А фактичний прожитковий мінімум, за розрахунками Мінсоцполітики, на сьогодні вже удвічі перевищує його офіційно встановлений розмір.

При зростанні споживчих цін за період 2014-2015 рр. на 80% уряд проіндексував державні соціальні стандарти лише на 13%, що у 6 разів менше від необхідного.

Зубожіння населення України супроводжується кризовим станом соціально-трудової сфери та значним зростанням рівня безробіття, який вже 10,3%. Водночас, заборгованість з виплати заробітної плати за останні два з половиною роки зросла майже у 3 рази і сягнула 2 млрд. 46,2 млн. гривень.

У порушення норм статті 22 Конституції України протягом 2014-2016 років значної частини законних соціальних гарантій і пільг були позбавлені 14 категорій найбільш соціально вразливих громадян.

Все більш реальною стає загроза значного загострення соціальних ризиків і зростання соціальної напруги в українському суспільстві.

І останнє, дуже хочеться, щоб кожний відірвався від ФБ і ознайомився з законопроектами, які Кабінет Міністрів пропонує розглянути на першому сесійному тижні, а він почнеться вже завтра. Так ось, з 24-х жоден не можна вважати соціальним, тих, що направлені на вирішення найбільш болючих проблем. Значна частина проектів є технічними та пропонують лише «точкові» зміни.

І ще, хочу подякувати «Інституту соціального захисту громадян», особисто співзасновнику Інституту Наталії Королевькій, директору Світлані Науменко, за те, що зуміли элімінувати політичний фльор і запросили експертів, фахівців, представників громадського суспільства, політиків, голів парламентських фракцій без урахування приналежності до тих чи інших політичних брендів. Бо коли соціальний колапс вже найшов своє місце на мапі буття і «летальный исход» держави пророкують все більше і більше, ранжуватися по політичним ознакам – повне безглуздя. І ще, адептам групи "Першого грудня", які волають про те що, популізм став реальною загрозою українській державності, хочеться теж одразу відповісти (бо передбачаю, що знайдуться ті, хто буде дії Інституту чи окремих, причетних до роботи персоналій, кваліфікувати як «чистої води популізм»), так ось, їм для роздумів: дані дослідження КМІС в травні 2016-го року показують, що проблема "Політична ситуація" в Україні по ступеню занепокоєння знаходиться на п'ятому місці після проблем "Війни на Сході", "Рівень життя", "Економічна ситуація в Україні", "Безпека України". І впевнена, що пересічному українцю куди важливіше, щоб у парламенті найближчим часом розглянули 40 законопроектів, орієнтованих на досягнення соціальної справедливості, серед яких 30 підготовлено та зареєстровано «Інститутом соціального захисту громадян» у співавторстві із народними депутатами і 10 тих, що зареєстровано іншими нардепами з інших парламентських фракцій.

Сьогодні кожен має покинути зону комфорту і «зареєструватися» у зоні власної відповідальності, усвідомлюючи себе членом української громади. Бо саме громада, а не правлячий клас, здійснювала всі важливі перетворення в країні, була реалізатором трансформацій. Громада боронила свою країну в той час, коли більша частина правлячого класу діяла щодо держави деструктивно, корумпувала країну і знищувала її обороноздатність.

Українська громада поставила крапку, а зараз має ще більше тиснути на владу задля відновлення саботованих уже майже рік справжніх реформ. Тиснути задля підготовки та своєчасного прийняття Соціально орієнтованого Державного бюджету України на 2017 рік задля припинення катастрофічного скорочення реальних доходів населення та шокуючого зростання цін та тарифів на житлово – комунальні послуги, задля припинення деградації соціальної, освітньої, молодіжної та сімейної політики, задля недопущення розвалу сфери зайнятості та виправлення кризових деформацій вітчизняного ринку праці.


P.S…. Сьогодні за межами України перебуває близько 7 мільйонів мігрантів, а дані соціальних опитувань свідчать, що близько 70% нашої молоді мріють жити за кордоном. А ще зовсім нещодавно нас запевняли, що вони мріють про безвізовий режим…
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: события,социальные проблемы,политика,Новости
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.