Незабаром шукатимемо за кордоном не лише міністрів і радників, але й комбайнерів

29 серпня 2016, 13:57
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
5
206

1 вересня в Україні відкриють двері приблизно 790 навчальних закладів професійно-технічної освіти, в яких навчатимуться майже 300 тисяч учнів.


Втім, чи закінчать вони навчання, чи отримають дипломи і чи здобудуть робітничу професію – не відомо. Насамперед через те, що уряд змінив порядок фінансування професійно-технічної освіти. Цього року фінансування ПТУ і коледжів Кабмін переклав на місцеві бюджети. Тому в агросекторі, крім відсутності доступних кредитів, державної підтримки та обґрунтованих цін на продукцію, назріває ще одна серйозна проблема – відсутність кваліфікованих кадрів. Фінансування закладів профтехосвіти з місцевих бюджетів означає фактичне їхнє закриття, що призведе до зростання безробіття і відтоку робочої сили за кордон. Адже грошей у місцевих бюджетах на профтехосвіту немає.

Хто навчається в таких закладах? Це діти з малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти-інваліди, які хочуть здобути трудові професії. Більшість учнів ПТУ саме з сільської місцевості. У їх родин нема змоги відправити дитину на навчання у виші України чи лондонські коледжі. Не кожен може запхнути свого «обдарованого» синочка депутатом у Верховну Раду. Тому для них ПТУ, коледжі – єдиний шанс здобути освіту, професію, аби потім можна було прогодувати себе і свою сім’ю.

Після наших протестів і пікетування Кабміну освітянами уряд змушений був виділити субвенцію. Але вона покриває менше третини необхідних витрат. Я переконаний: без належного фінансування ПТУ закриються. Через 2-3 роки ми отримаємо тотальну відсутність спеціалістів. На жаль, чиновники не розуміють наслідків таких рішень. Крім того, недофінансування профтехосвіти спричинить і відтік педагогічних кадрів. Адже якщо викладачі ПТУ 3-4 місяці не отримуватимуть зарплати, то вимушені будуть їхати на заробітки за кордон або змінювати професію. Хто навчатиме робітничим професіям дітей завтра, і хто працювати на полях, фермах післязавтра?!

Зрозуміло, що для нинішньої влади підготовка спеціалістів для аграрного сектору і забезпечення роботою українців не є пріоритетом. Але Радикальна партія вимагає, щоб у бюджетній резолюції на 2017 рік, яку у вересні Кабмін повинен подати до парламенту, було відновлено стовідсоткове державне фінансування профтехосвіти. Інакше за 3-4 роки нам доведеться не лише міністрів і губернаторів запрошувати з-за кордону, але й шукати в Польщі комбайнера, механіка, тракториста, а в Китаї чи Туреччині слюсаря, будівельника, столяра.

 

Олег Ляшко,
Народний депутат України,
Лідер Радикальної партії

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: пту,Радикальна партія,Україна,Олег Ляшко,освіта,фракція РПЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.