У Львові відбувся круглий стіл "Польсько-українські відносини сьогодні"

09 липня 2016, 10:44
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
128
У Львові відбувся круглий стіл  Польсько-українські відносини сьогодні

Круглий стіл «Польсько-українські відносини сьогодні: провокації, виклики та пошук порозуміння»

7 липня у приміщенні Львівської обласної ради (вул. В.Винниченка, 18) відбувся круглий стіл «Польсько-українські відносини сьогодні: провокації, виклики та пошук порозуміння». Учасники заходу обговорили проблеми збереження української національної пам’яті на території Польщі, шляхи до порозуміння у питаннях спільного минулого, політику державної влади щодо захисту прав депортованих українців та українців на території Польщі.

У заході взяли участь: Андрій Козицький, доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн ЛНУ ім.І.Франка, дослідник історії геноцидів; Богдан Гудь, професор кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Львівського національного університету ім.ІФранка, завідувач Інституту європейської інтеграції; Віктор Козоглодюк, голова Суспільно-культурного товариства «Устрики»; Володимир Середа, голова Об’єднання товариств депортованих українців «Закерзоння»; Посівнич Микола, директор Благодійного фонду «Літопис УПА»; Михайло Романюк, директор Центру незалежних історичних студій; Олег Баган, директор Науково-ідеологічного центру імені Д.Донцова;
Остап Козак, працівник Меморіально-пошукового підприємства «Доля»; Роман Грицьків, історик; Святослав Шеремета, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій;
Тарас Радь, співкоординатор Громадського об’єднання «Вирій»; Юрій Чорнота (Черкашин), голова Всеукраїнської громадської організації «Сокіл» та інші.
Модератор заходу– Михайло Галущак, молодший науковий співробітник Науково-дослідного інституту українознавства, координатор проекту «Історичні діалоги».

Президентові України
Раді національної безпеки і оборони України
Верховній Раді України
Міністерству закордонних справ України
Українському інституту національної пам’яті
Сейму Республіки Польщі

ЗВЕРНЕННЯ
круглого столу українських істориків та громадських діячів «Польсько-українські відносини сьогодні: провокації, виклики та пошук порозуміння»

Практично кожного дня у новинах із Донбасу нам повідомляють, що своє життя за Україну віддав чийсь брат, сестра, батько, мати, дитина. Українці сьогодні захищають не лише свої східні кордони, але й всієї Європи.

Ми стурбовані подіями у Польщі, на території якої з кожним роком посилюються антиукраїнські настрої. Лише за перше півріччя цього року це проявилось у численних актах вандалізму над українськими могилами, перешкоджанню діяльності носіїв української культури, саботажем щодо намагань впорядкувати меморіали, нападом на молитовну ходу в Перемишлі, поширенням ксенофобських висловлювань.

Українці та поляки пережили різні історичні періоди. Однак, намагання деяких польських політичних кіл виривати лише окремі сторінки минулого, видавати бажане за дійсне, не бачити своєї провини – не спонукають до порозуміння і взаємного прощення між обома народами. Це стосується, зокрема, і польсько-українського протистояння в часи Другої світової війни. Значна частина польських політиків, розглядаючи ці події, не помічає історії руйнування на Волині українських православних церков у 1937-38 рр.; факту міжвоєнної польської окупації у всіх її проявах; терору над українцями Закерзоння, який почався з 1942 р.; спалення українських сіл у тому ж 1943 р.; депортацію українців у 1944-1951 рр.

Намагання ж сьогодні звести Другу польсько-українську війну 1942-1947 рр. до геноциду над поляками – це ніщо інше, як спекуляція настроями польських виборців. Не проектуймо минуле на сьогодення і майбутнє. Безперечно, що поляки та українці повинні пам’ятати свою історію і пробачити один одному.

Влада в Україні не повинна залишатися байдужою у питаннях захисту українців за кордоном, зокрема у Польщі. На міждержавному рівні польська та українська сторони повинні розпочати не декларативний, а реальний процес примирення обох народів.

ПРОПОЗИЦІЇ:
- Створити експертну групу з істориків та громадських діячів щодо пошуку польсько-українського порозуміння.
- Фінансувати з державного та місцевих бюджетів програми історичних та експертних досліджень українсько-польських відносин та збереження української національної пам’яті.
- Фінансувати з державного та місцевих бюджетів дослідження, пов’язані з польсько-українською історією.
- Належно реагувати на прояви ксенофобії до українців на території інших країн, зокрема в Польщі.
- Прийняти Закон України Про депортацію українців Закерзоння 1944-1951 рр.
- Визнати факти окупації українських земель у ХХ ст.
- Провадити належну інформаційну політику у питаннях висвітлення в інших країнах правдивої історії української національно-визвольної боротьби у ХХ ст.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,Польша,Польща,Україна,міжнародні відносини
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.