МВФ поїхало: коли чекати безхмарне «завтра»?

23 травня 2016, 17:23
Власник сторінки
Заступник директора ГО «Публічний аудит»
0
149
МВФ поїхало: коли чекати безхмарне «завтра»?

18 травня місія МВФ завершила свою роботу в Україні.

У ЗМІ поширили повідомлення (начебто оптимістичне) про те, що за результатами роботи було досягнуто згоди за програмою розширеного фінансування.

«Ці домовленості повинні бути затверджені керівництвом МВФ і Радою виконавчих директорів Фонду», але, чомусь, засідання ради МВФ, на якому буде розглянуто питання стосовно продовження програми EFF, анонсується тільки в липні 2016 року.

При цьому в понеділок було поширено таке повідомлення заступника міністра фінансів Юрій Буца: «Засідання ради директорів прив'язане до виконання попередніх домовленостей. Ми зобов'язалися виконати домовленості в червні і сподіваємося, що відразу ж у червні буде засідання ради директорів, на якому буде прийнято позитивне рішення. У нас немає проблемних питань, які ми не обговорили».

Справді, проблемних питань для обговорення немає – є проста необхідність від розмов перейти до справ, а тут у політиків якраз проблемне питання.

Все банально просто: місія перебувала в Україні два тижні, і протягом цього часу саме тривали пленарні тижні у Верховній раді. Проте жоден із законопроектів, про які в тому числі йшла мова в попередньому тижневому огляді, не були прийняті в цілому. Поспостерігавши за цим, спеціалісти МВФ закономірно підвели підсумок: обговорювати нам нічого, працюйте і тоді отримаєте гроші.

Чому термін визначено липнем, а не червнем чи травнем? Тут теж усе просто: в липні закінчується чергова сесія ВРУ перед літніми канікулами. Як наслідок, у депутатів, коаліції, АП, Уряду є місяць для того, щоб перейти від слів до справи. Це вам не міста перейменовувати. Нагадаю, що від того, коли МВФ виділить наступний транш, залежить і пакет допомоги США у вигляді гарантій на 1 млрд дол. та від ЄС.

Економічні очікування на літо, осінь та світле і безхмарне «завтра».

Рейтингове агентство Fitch очікує економічне зростання в Україні на рівні близько 2 %, середньостроковий показник росту – 3–5 років. Це ж агентство висловило цього тижня сумніви в здатності влади провести необхідні реформи. Довгостроковий рейтинг ССС в іноземній та національній валютах, а також рейтинг суверенних облігацій підтверджено, про що зазначено в прес-релізі агентства. Основні прогнози – це можливість отримання чергового траншу МВФ в обсязі $ 1,7 млрд на початку ІІІ кварталу, а в подальшому – незначна парламентська більшість, низька партійна дисципліна у фракції президента робить малоймовірною та проблематичною можливість подальших перетворень для отримання додаткових позик від МВФ.

Група ICU в свою чергу скоригувала прогноз приросту реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2016 році з 2,6 % до 2,1 %.

Керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен зазначив, що економічне зростання за підсумками року буде вище, ніж його очікують на рівні уряду та НБУ. Одним із факторів прискорення зростання економіки України буде збільшення державних витрат.

У макроекономічному звіті групи ICU також зазначається, що слідом за державним почнеться пожвавлення і в приватному секторі економіки.

«Слідом за зниженням інфляції буде поступово пом'якшуватися і монетарна політика, кредити стануть доступніші».

На сьогодні укріплення гривні викликане дійсно об’єктивними факторами, зокрема зростанням цін на сталь на міжнародних ринках, а також надлишком пропозиції на міжбанку, яку вдало викуповує НБУ. Втім, ця динаміка залишатиметься такою виключно до ІІІ кварталу 2016 року, доки на неї не впливатиме енергетичний імпорт. Тому вкрай важливим є отримання траншу МВФ хоча б у середині літа, оскільки з ІІІ кварталу на гривню в тому числі буде тиснути такий «споживач» валюти, як НАК «Нафтогаз України». Останній цього тижня повідомив, що закладений у формулі ціни газу за контрактом НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» 9-місячний лаг і поточна ринкова ситуація надають можливість прогнозувати найнижчу ціну за нього в четвертому кварталі 2016 року.

«У нас дуже великий лаг у контракті. За тією формулою, швидше за все, в четвертому кварталі буде найдешевший газ, але почнемо закачувати вже в третьому», – сказав директор з розвитку НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко. З його слів, найдешевша ціна нафти була в першому кварталі цього року, а точніше – в січні.

Нагадаємо, що в четвертому кварталі 2015 року «Нафтогаз» придбав 3,03 млрд кубометрів газу (зокрема, в Росії – 2,39 млрд кубометрів), а в третьому кварталі 2015 року – 2,36 млрд кубометрів.

Голова НАКу Андрій Коболєв минулого тижня повідомив, що компанія накопичує кошти в державних банках для закупівлі імпортного природного газу за мінімальними цінами в третьому кварталі 2016 року.

Отже, період затишшя протягом травня, червня та частини липня депутати, міністри та Президент повинні використати для конструктивного планування та консолідованих голосувань і рішень, які допоможуть не допустити шоків девальвації та інфляції, притаманних осінньо-зимовим періодам останніх двох років. І знову завершуємо з вірою в «завтра».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.