Поразка на референдумі: чому не варто засмучуватись?

07 квітня 2016, 14:00
Власник сторінки
Народный депутат Украины
3
300

Попередні підсумки голландського референдуму виявилися несподіваними як для прибічників асоціації ЄС з Україною, так і для її противників.

 Більше 60% громадян, що взяли участь в голосуванні, висловилися проти асоціації, тоді як лише 38% підтримали її. Такого розриву не передбачали жодні соціологічні компанії, що проводили опитування напередодні. Причини вказаного результату вже були всебічно з’ясовані і детально обговорені, тому вкотре повертатися до цієї теми немає сенсу. Наразі значно важливіше питання – це наслідки волевиявлення нідерландців.

І треба сказати, що, яким би сенсаційним не був результат референдуму, його реальні юридичні і політичні наслідки не слід перебільшувати. Апокаліптична хвиля розчарування сьогодні зрозуміла, але це тільки емоції. Справа в тому, що на даний момент Європарламент вже ратифікував Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, а позиція чи рішення одного члена Євросоюзу не може зупинити дію угод, які знаходяться у компетенції наддержавних європейських інституцій. Тому та частина асоціації, яка вже діє сьогодні, продовжить діяти і надалі. Інша справа – проблема руху вперед. З одного боку, є висока ймовірність того, що нідерландський парламент буде змушений відмовитися від ратифікації Угоди, аби не втратити підтримку виборців. Але, з іншої сторони, Європейський Союз як цілісне утворення в жодному разі не допустить розростання наслідків такого небезпечного прецеденту, як євроскептичний референдум. Адже якщо одна країна-член ЄС отримає змогу бойкотувати рішення керівних європейських установ, це означатиме крах договороздатності всього ЄС. До того ж такий бойкот, як показує свіжий досвід, можна легко влаштувати шляхом мобілізації населення популістськими гаслами. Очевидно, це добре розуміють в Брюсселі, і, швидше за все, буде знайдене паліативне рішення, внаслідок якого Нідерланди в індивідуальному порядку зможуть не виконувати окремі положення Угоди про асоціацію з Україною. Однак ті норми (передусім, торгові), які ухвалюють наднаціональні органи ЄС, голландцям таки доведеться виконувати. Такий варіант найбільш вірогідний, та з ним доведеться почекати. Через кілька місяців, у червні, на референдумі за вихід Британії з ЄС голосуватимуть вже британці. Тому, якщо зараз керівництво ЄС проігнорує волю нідерландських громадян, це автоматично стане мотивацією для британців голосувати за вихід з Європейського Союзу. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: угода про асоціацію,референдум в Нидерландах
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.