Грузія офіційно позбулася «безвізового баласту» - України

02 березня 2016, 14:58
Власник сторінки
Народный депутат Украины
0
402

Від сьогодні «безвізові» питання України і Грузії в Єврокомісії офіційно розділені.

Зі сторони виглядає так, ніби відповідальні за грузинський пакет особи в ЄС не натішаться з того, що Київ тепер не буде баластом для Тбілісі. Чітким підтвердженням цього є слова доповідача Європарламенту по Грузії Андреса Мамикінса: «Хочу привітати мій улюблений грузинський народ. Питання Грузії і України офіційно розділені, і тема візового режиму для вашої країни буде розглядатися окремо".  Як видно, Мамикінс вітає грузинів не з просуванням у справі надання безвізового режиму з ЄС, а саме з тим, що цьому просуванню віднині більше не заважатиме Україна.

 

Для нас це, безумовно, прямий і застережливий сигнал. Чутки про те, що Україні доведеться почекати візових рішень ЄК до оголошення результатів нідерландського референдуму 6 квітня – всього лиш намагання європейців неофіційно послатися на якийсь привід. Щоправда, представники ЄС не соромляться і прямо вказувати українській владі на реальні причини затягування у наданні безвізового режиму. Такими причинами є невідповідність окремих безвізових законів, зокрема про електронне декларування чиновників, вимогам Євросоюзу. І тут не може бути ніяких маніпуляцій, є конкретні недопрацювання з нашого боку, які треба усунути або залишатися з візами на невизначений час.

Якщо раніше ЄС надавала Україні чимало переваг в якості політичного авансу, своєрідного заохочення до змін, закриваючи очі на всі недоліки у виконанні домашніх завдань, то нинішня ситуація з політичною кризою і реформами в Україні суттєво змінила тактику Європейського Союзу щодо офіційного Києва. Відтепер європейці вирішили мотивувати нас не пряником, а батогом, видавати не аванси, а вимагати передплати за рішення на нашу користь. В Брюсселі зрозуміли, що по-іншому з Києвом працювати не можна. Якщо влада не виконає поставлені вимоги, то українці не отримають безвізовий режим, а якщо українці не отримають безвізовий режим, то для влади це може погано закінчитися. Словом, цього разу європейці, схоже, зробили правильний розрахунок. Відокремлення ж безвізових пакетів України і Грузії є не чим іншим, як попереджувальним жестом про те, що візи скасовують лише тим, хто виконує вимоги. В перспективі було б добре, якби відповідний прийом використовували також МВФ, Світовий банк, США та інші міжнародні партнери України. Тоді б вітчизняні популісти, які прикривають свої інтереси необґрунтованістю, невиправданістю чи неадекватністю європейських і світових стандартів українським реаліям, розповідали б свої байки мільйонам громадян, які справедливо прийдуть захищати свої інтереси на новий Майдан. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Україна,безвізовий режим,Євросоюз,Грузія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.