Вшанувати подвиг ліквідаторів трагедії на ЧАЕС – наше спільне завдання

24 лютого 2016, 17:11
Власник сторінки
депутат Вінницької обласної ради
0
42

Вшанувати подвиг ліквідаторів трагедії на ЧАЕС та посилити їхній соціальний захист – наше спільне завдання

Верховна Рада України має намір повернути ряд пільг особам, які постраждали при ліквідації Чорнобильської катастрофи, а також їх родичам. На початку місяця 246 народних обранців підтримали у першому читанні законопроект № 2093 «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (щодо соціального захисту постраждалих осіб)».

Даним законом пропонується відновити категорії зон радіоактивного забруднення та уточнити період і час проживання громадян в зонах гарантованого добровільного відселення.

Тим, хто там проживає, планують повернути право першочергового безоплатного надання санітарно-курортних путівок, або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

Законом передбачається, що неповнолітнім дітям і дружині померлого учасника ліквідації аварії 1 категорії, незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою, пропонують надати пільги, якими померлий користувався, а також одноразову компенсацію за втрату годувальника та щомісячну компенсацію в подальшому.

Варто згадати, що цього року Україна відзначатиме чергову річницю трагедії на ЧАЕС. 26 квітня виповниться 30 років з дня катастрофи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Також 2016 рік оголошено роком вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи.

Дуже прикро, що Кабмін, у своїй версії бюджету на 2016 рік, не виділив кошти на фінансування заходів, пов’язаних з 30-ю річницею Чорнобильської катастрофи. В той час, коли Верховна Рада прийняла відповідну постанову, якою зобов’язала Кабмін виконати важливі для соціального захисту пункти і в проекті Закону України про Державний  бюджет на 2016 рік закласти кошти на збільшення обсягу фінансування бюджетних програм, що стосуються медичного забезпечення постраждалих від Чорнобильської катастрофи;

збільшення витрат на пенсійне забезпечення інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, постраждалих дітей, евакуйованих у 1986 році із зони відчуження;

виплату пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в повному розмірі;

фінансування реконструкції реабілітаційного центру для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

обліку при визначенні показників обсягу медичної субвенції чисельності наявного населення міст обласного значення, районів, яке частково обслуговується СМСЧ Міністерства охорони здоров’я України;

відновлення фінансування бюджетної програми “Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Вшанувати подвиг  ліквідаторів трагедії на ЧАЕС, посилити їхній соціальний захист та привернути увагу суспільства до згаданих проблем - сьогодні наше спільне завдання.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.