Чи виживе парламент без уряду Яценюка?

16 лютого 2016, 17:06
Власник сторінки
Народный депутат Украины
0
234

Загалом вся проблема зводиться до того, чи можлива коаліція без участі «Народного фронту» в разі відставки уряду Яценюка, а також без залучення «Волі народу», «Відродження» та, зрозуміло, «ОБ".

З формально-юридичної точки зору, можлива. Без «НФ» і колишніх регіоналів фракції «БПП» (135 депутатів), «Батьківщина» (19), «Самопоміч» (26) та «Радикальна партія» (21) навіть разом не дотягують до конституційної більшості, але в парламенті є ще понад 50 позафракційних нардепів. А згідно з рішенням КСУ від 6 квітня 2010 року народні депутати, які не входять до складу жодної фракції, також можуть бути учасниками коаліційної більшості. Відтак суто теоретично об’єднати 226 мандатів у нову коаліцію цілком можливо і без Народного фронту, тому парламентські перевибори не є неминучими.

Однак політичний аспект проблеми значно ускладнює можливість продовження роботи Верховної Ради після відставки Кабміну. Адже для об’єднання названих сил необхідно досягти балансу їх інтересів і партійних амбіцій у виконавчій владі. Зважаючи на перипетії останнього часу, це завдання не з простих. Більше того, нині все виглядає так, ніби «Батьківщина» і «Самопоміч», яким вигідні дострокові парламентські вибори, просто використовують пропрезидентський блок у своїх цілях. Без БПП ці фракції не змогли б усунути Яценюка, тому й змушені на цьому етапі проявляти солідарність з партнерами по коаліції. Але цілком імовірно, що, як тільки уряд піде у відставку, малі коаліційні сили відверто бойкотуватимуть процес створення нової більшості та формування Кабміну, аби у такий спосіб наблизити бажані для себе дострокові вибори. Все буде залежати тільки від пріоритетів для соратників Тимошенко, Садового і Ляшка: взяти якомога більше міністерських портфелів у новому уряді, але зі старою Радою, чи спробувати збільшити кількість депутатських мандатів у новій Раді, а значить, і отримати більші можливості у виконавчій владі.  

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Верховная Рада,вибори,коаліція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.