«Лихоманка» курсу зіграла на руку Уряду

26 січня 2016, 00:47
Власник сторінки
Заступник директора ГО «Публічний аудит»
0
171
«Лихоманка» курсу зіграла на руку Уряду

Голова НБУ Валерія Гонтарева пояснює девальвацію гривні на сезонний фактор та паніку на валютному ринку.

Разом з тим є об’єктивні фактори, які вказують на те, що «лихоманка» курсу зіграла на руку Уряду, оскільки дозволила покрити більшу дефіцитну дірку – Мінфін 19 січня на конвертації залученої валютної позики ситуативно додатково залучив 318 млн грн.

Відповідно до плану на січень 2016 року, 19 січня 2016 року здійснено випуск ОВДП в іноземній валюті на суму $ 486 млн. За рахунок конвертації Національним банком України залучених валютних коштів у гривню до бюджету залучено 11,97 млрд грн (курс конвертації 24,63 грн/$ 1), тоді як ще на початку січня курс гривні до долара становив 24 грн/$ 1 (загалом, як і прогнозний рік). Тобто, не вживаючи заходів до подолання девальваційних процесів, на кожному доларі Уряд ситуативно при цьому розміщенні залучив додаткових 68 копійок, а на загальному обсязі – це додаткові 318 млн грн.

Зважуйте самі: якщо 19.01.16 (у день розміщення ОВДП) міжбанк закрився доларом по 25,25 грн/$1, то вже 20.01.16 – 24,45 грн/$1. Тобто, девальвація на моменті потрібна була в першу чергу Уряду, оскільки дозволила конвертувати залучену валютну позику за вищим курсом, а відповідно покрити більшу дефіцитну дірку.

Крім того, також майже 84,5 млн грн Мінфін залучив ще 12 січня, а також понад 100 млн – 20 січня. А отже, лише за 20 днів 2016 року до бюджету залучено 12 млрд грн, або 1/8 від усього запланованого на рік обсягу ОВДП. При цьому попереду тільки в першому кварталі ще 16 аукціонів.Нагадаємо, що державним бюджетом на 2016 рік передбачено фінансування державного бюджету за рахунок запозичень на суму 217,9 млрд грн; із них внутрішні запозичення визначено в обсязі 98,4 млрд грн, зовнішні – на рівні 119,5 млрд грн (104,55 млрд – у загальний фонд та 15 млрд грн – у спеціальний).

Вимальовується така тенденція: плануючи власні витрати на перший квартал року (як цього, так і минулого), в Уряді розуміють, що коштів не вистачатиме, в тому числі в силу сезонного фактору, свят, низької ділової активності тощо, на цей період вони планують основний обсяг річних запозичень. НБУ запускає емісійні процеси, тим самим штовхаючи курс вниз. Потім його, мабуть, все-таки спробують  повернути в більш розумні межі, а протягом року скоротять обсяг грошової маси. Проте вже зараз, в умовах, коли економіка після новорічних свят ще не запрацювала; товари та послуги не вироблені в тому обсязі, який би забезпечив цю додаткову емісію грошових коштів, продукованих під державні цінні папери; податкові надходження ще не акумульовані на єдиному казначейському рахунку, Уряд залучає для фінансування власних понад потреб 12 млрд грн.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.