Ми не торгуємо Незалежністю і Конституцією

19 січня 2016, 16:37
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
6
383

Сьогодні вдень зустрівся з високими представниками федерального канцлера Німеччини А.Меркель і президента Франції Ф.Олланда


Сьогодні вдень на зустрічі з високими представниками федерального канцлера Німеччини А.Меркель і президента Франції Ф.Олланда обговорили питання змін до Конституції України в частині децентралізації та виконання «Мінських угод». Розмова була конструктивною, але засвідчила, що позиції у нас - категорично різні.

Представники Франції і Німеччини намагалися переконати мене та моїх колег по фракції Радикальної партії в тому, що «Мінські домовленості» – єдина безальтернативна дорожня карта для України. Натомість ми наголошували на тому, що вони не зупинять Путіна. Ми переконані, що внесення змін до Конституції України, як один з головних пунктів цих домовленостей, не призведе насправді до виведення російських військ з окупованих територій, перекриття кордону та роззброєння бойовиків. Це гра Путіна, який хоче отримати від України все, нічого не давши взамін. Нагадав, що Україна вже прийняла декілька законів на догоду Кремлю – про особливості самоврядування в окремих районах Донбасу, про амністію бойовикам, про зміни до Конституції у першому читанні, але від Путіна  взамін не отримала нічого.

Прийнявши зміни до Конституції з особливим статусом Донбасу в цілому, ми не матимемо жодних важелів впливу на Путіна, як нас переконують наші міжнародні партнери. Кроки, які ми зробили до цього, марні, бо з боку кремлівського диктатора немає виконання жодного пункту «Мінських домовленостей». Він і не збирається їх виконувати, хай ми хоч 5 разів змінимо Конституцію.

Чи є хоч одна людина у нашій країні, яка повірить, що Путін хоче добра для України? Щоб Україна стала сильною, незалежною та розвиненою державою? Ні. Всім очевидно, що Путін мріє про нашу слабкість і залежність. Він хоче інфікувати нас ВІЛ-СНІДом у вигляді сепаратистської зарази, яку розвели російські пропагандисти на Донбасі. Він хоче впхнути в Україну цю контрольовану Кремлем ракову пухлину, щоб її метастази поширилися на весь український організм, ослабили та вбили його зсередини. Він хоче розвалу і знищення нашої країни. Але якщо раніше Путін намагався зробити це силою зброї, то зараз хоче зробити шляхом змін до Конституції, відкриттям параду суверенітетів регіонів та фактичної подальшої федералізації України.

Вчора на зустрічі з німецько-французською делегацією Президент Порошенко, як нас повідомили шановні гості, обіцяв переконати нашу фракцію проголосувати за зазначені зміни до Конституції. Однак Порошенко видавав бажане за дійсне. Ми виступаємо послідовно проти них, бо Радикальна партія не торгує країною, її суверенітетом та незалежністю.

Ми, безумовно, цінуємо позицію європейських колег в частині санкцій та підтримки України у боротьбі з російською агресією. Однак переконані, що домовленості з Путіним не можуть базуватись на політиці умиротворення агресора, на спробі зупинити його за рахунок України, її конституційного устрою.

Насправді, намагання протягнути антиукраїнські зміни до Конституції завершаться розколом країни і громадянським протистоянням у суспільстві. А це і є план Кремля – дестабілізація ситуації в нашій державі, провокування справжнього громадянського конфлікту в країні, на додачу до інспірованого ззовні на Донбасі.

Фракція РПЛ вважає, що Конституція України – це не продажна дівка, яку можна міняти на замовлення зі сторони. Ми не братимемо участь у ґвалтуванні Конституції на догоду Кремлю та боязливим європейським «миротворцям». Ми готові підтримати положення про децентралізацію за умови, що з проекту змін до Основного закону буде вилучене будь-яке згадування про особливий статус для Донбасу. Але влада на це не йде.

Не можна обіцяти те, чого не можна виконати. Як казав один український політичний класик: «не слід пхати невпихуєме». Порошенко має вести чесний діалог і з українським суспільством, і з міжнародними партнерами. Він мав би сказати: так, я погоджував угоди у Мінську, але не врахував, що парламент і суспільство геть не сприймають їх. Тому ці угоди не можуть бути ратифіковані у парламенті та імплементовані у змінах до Конституції. Тому давайте досягати нових домовленостей.

Тим більше, що Україна вже зробила достатньо авансів Путіну – прийняли закон про особливий статус Донбасу, про амністію бойовикам, проголосувала у першому читанні зміни до Конституції. Якщо ви хочете, щоб українське суспільство сприйняло цей мирний план, то передусім змусьте Путіна виконати свою частину угоди - вивести свої війська, перекрити кордон, скласти зброю бойовиків. Тоді я матиму можливість переконувати суспільство у тому, що треба рухатися далі.

Ось, що я сказав би на місці Порошенка нашим міжнародним партнерам.

А взагалі, якби я був Президентом України, то ніколи б навіть не сів за стіл переговорів у Мінську. Тому що в України є абсолютно інший легітимний формат «Будапештського Меморандуму», який ми підписали з світовими лідерами в обмін на нашу ядерну зброю. І за столом переговорів щодо захисту України мали б сидіти гаранти нашого суверенітету – США, Великобританія, Франція та Китай. Ті, хто гарантував нашу незалежність і недоторканність наших кордонів. А нас посадили за стіл у Мінську і змусили вести переговори з терористами так званих ДНР і ЛНР, які видають себе за українських громадян, адже Путін нахабно видає російську агресію за громадянську війну в Україні.

Якщо сьогодні йти на поводу у Путіна і приймати зміни до Конституції під тиском зброї і терористів – це означає, що завтра будь-хто зі зброєю буде вимагати щось від України.

Тож, ми поважаємо міжнародних партнерів, але Конституція України – це внутрішня справа українського народу.

 

Поки що необхідних 300 голосів для голосування наступного тижня в парламенті немає. За моєю інформацією, збираються голосувати тільки президентська фракція та московський злодійський блок, що й не дивно. Сподіваюся, що відчуття відповідальності у депутатів інших фракцій та груп візьме гору і вони зрозуміють, що Батьківщиною не торгують.


Олег Ляшко,
Народний депутат України,
Лідер опозиційної фракції Радикальної партії

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Меркель,Ляшко,Олланд,Олег Ляшко,Петро Порошенко,Ляшко РПЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.