Про модернізацію мереж для енергетики можна забути ще на два роки

15 січня 2016, 15:59
Власник сторінки
Заступник директора ГО «Публічний аудит»
0
153
Про модернізацію мереж для енергетики можна забути ще на два роки

Люди вже не можуть платити за тарифами, а вони будуть і ще кілька разів підвищуватися.

А головне, навіть враховуючи значне здорожчання тарифу на електроенергію, про державну політику направлену на  енергозбереження говорити не доводиться. 

Цього року буде два етапи підвищення тарифів на електроенергію для населення, і ще два етапи буде наступного. Це поетапне підвищення покликане ліквідувати таке поняття як перехресне субсидіювання, коли за рахунок високого тарифу для промислових споживачів ніби-то покривається якийсь тариф для населення. Тобто підвищення — це тільки питання вирівнювання ситуації, тут не йдеться про енергозбереження, нові технології, модернізацію мереж і так далі. 

У структурі кожного тарифу є складова, яка якраз і пов'язана з мережами, модернізацією і ремонтом. Її розпорядником є ​​державні компанії, зокрема «Укренерго». Але що стосується самого виробництва електроенергії та зниження її собівартості, то як мінімум до останнього етапу підвищення тарифів всі виробники, а основними у нас все-таки залишаються підприємства теплової генерації, будуть на весь голос кричати про те, що навіть з урахуванням підвищення тариф не покриває собівартість. Спланований графік підвищення не враховував девальвацію гривні, імпортну складову вугілля. 

Цілком імовірно, що у 2017 році, коли звершиться фінальний етап підвищення, виникне питання про додаткове підвищення тарифу на електроенергію. Вже не в силу подолання перехресного субсидування, а через те, що гривня знецінилася, а сировина для виробництва (вугілля) у нас вже не внутрішнього видобутку, а імпортна складова. Природно, імпортна складова залежить від курсу національної валюти і вартості на сировинних міжнародних ринках. Тому підкреслю, що сьогоднішній план підвищення тарифу, за яким залишилося ще чотири етапи до кінця 2017 року, це не останнє підвищення на електроенергію. 

Якщо ж говорити про модернізацію, то вона в кращому випадку якісно буде відбуватися тоді, коли можна буде говорити про зниження собівартості виробництва, тобто тільки після 2017 року. Це 2018, 2019 рік.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.