Чому уряду вигідно заганяти громадян оформляти субсидії?

14 січня 2016, 17:01
Власник сторінки
Заступник директора ГО «Публічний аудит»
1
365
Чому уряду вигідно заганяти громадян оформляти субсидії?

Система субсидій просто фінансує монополії, тому тарифи на комунальні послуги не вигідно зменшувати.

Український уряд не поспішає створювати умови, за яких заробітної плати було б достатньо, щоб людина могла заплатити за комунальні послуги і не просила допомоги у держави. Система субсидій просто фінансує монополії, тому тарифи на комунальні послуги не вигідно зменшувати.

З особливою гордістю прем'єр-міністр говорить про те, що 5, 4 млн українських сімей отримують субсидії, хоча насправді особливо пишатися нічим. 5, 4 млн сімей — це майже третина населення. У середньому по Україні склад сім'ї — це три людини. Тобто кожен третій українець зі своїми доходами не може в цій країні оплатити навіть комунальні послуги, він загнаний за межу виживання.

На будь-яку інформацію можна дивитися по-різному в залежності від того, як її подати. Яценюк подає субсидії як досягнення уряду, який зміг забезпечити малозабезпеченим сім'ям можливість оплачувати комунальні послуги. Якщо ж подивитися очима звичайного споживача, то вже третій рік уряд не створює умов, при яких заробітної плати було б достатньо, щоб людина могла самостійно заплатити за комунальні послуги і не просити допомоги у держави. Це питання бідності. Люди не здатні платити за комунальні послуги, тому доводиться давати їм субсидії.

Чому уряду вигідно заганяти громадян оформляти субсидії? Чому не зменшити тарифи на комунальні послуги? Тут є причинно-наслідковий зв'язок, який полягає в необхідності повернення до дотування з Державного бюджету державних монополій, що надають комунальні послуги. Зараз це відбувається за рахунок субсидій. Тобто, якщо раніше прямі дотації з бюджету відправлялися на рахунки «Укренерго», «Теплокомуненерго», «Нафтогазу», то тепер — це умовна адресна субсидія, яка виділяється на людину. У той же час людина не користується цими грошима, а нарахована сума перераховується тому, хто надає послуги. Відповідно, якщо зменшувати тарифи до рівня, який людина зможе погасити, то знову-таки підніметься питання рентабельності тих, хто надає комунальні послуги.

Торік Верховна Рада прийняла поправку до законодавства, згідно з якою не допускається прийняття тарифів нижче економічно обґрунтованих. А економічно обґрунтовані тарифи включають в себе виробництво послуги й інвестиційну складову для монополіста виробництва на території адміністративно-територіальної одиниці. Іншими словами, у нас виходить замкнуте коло. НКРЕКП не може образити монополістів у сфері комунальних послуг і встановити тариф нижче економічно обґрунтованого, бо є закон. Однак при цьому розуміє, що такий тариф населення через бідність не заплатить.

Відповідно, відкидаємо питання бідності населення, викидаємо питання НКРЕКП, і виходить, що ця система субсидій просто фінансує монополії на рівні їх рентабельності і прибутковості. Люди тарифи заплатити не можуть, а підприємства ображати не можна. Тому придумали активно роздавати субсидії. Чим більше людей оформлять субсидії, тим більші видатки Державного бюджету.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.