Уряд руйнує український науковий потенціал

05 грудня 2015, 14:12
Власник сторінки
0
108
Уряд руйнує український науковий потенціал

Уряд руйнує український науковий потенціал. Ссвоїм непрофесоналізмом та закритістю при ухваленні суспільно-важливих рішень Уряд руйнує наукову систему держави

Уряд руйнує український науковий потенціал

 

Наприкінці листопада 2015 року Мініфіном було презентовано (чи просто оприлюднено) проект основного фінансового кошторису країни – Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік».

Вже традиційно (стало українським ноу-хау) бюджет на наступний рік приймається поспіхом, думкою громадськості та експертного середовища урядовці не цікавляться (обговорення проекту йде тільки в урядових кабінетах та серед народних обранців).

Цікавинкою проекту стало положення статті 30 Проекту про фактичну руйнацію наукової системи держави. Планується реорганізувати національні (спеціалізовані) академії. Правильно чи ні? Це повинно стати предметом тривалого обговорення. А в нас, як завжди… раптом… без громадського попереднього обговорення, а на обговорення вже не має часу. Декількома абзацами руйнується вся наукова система держави.  А при розгляді цього питання вже в сесійній залі пані ЯрЕсЬкО чи ЯцЕнЮк  будуть «кричати» о необхідності ухвалення цього рішення в терміновому порядку (будуть згадувати вимоги міжнародних фінансових інституцій, війну на Сході України). Шановні урядовці досить прикриватися війною! Якщо ви неспроможні якісно працювати на своїх посадах – політична відповідальність (відставка). Оприлюднення проекту бюджету за місяць до нового року це незадовільна робота фінансово-економічного блоку Уряду. Роботу над бюджетом потрібно починати заздалегідь та мати політичну волю та силу обговорювати проект бюджету. Де прозорість та відкритість урядової бюджетної політики?

Вже не говоримо, що досить спірно передбачати у проекті державного бюджету норми, які регулюють зовсім інші правовідносини, не бюджетні. Це є предметом регулювання  недавно прийнятого Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Досить необґрунтованим також виглядає позбавлення НАН України статусу головного розпорядника бюджетних коштів (передається МОН). Академічна спільнота у всьому світі діє на правах широкої автономії та самоврядності. А в нас пропонують визначити НАН відповідальним виконавцем у системі (!!!) МОН.

Крім іншого йде мова про фактичне чисельне звільнення наукових працівників та ліквідацію (припинення діяльності) наукових установ. Якщо згадати, чим в нашій країні закінчується реорганізації державних установ – «дерибаном» земель та майна.  

Нещодавно дивився документальні фільми про розвиток науки в різних країнах. В 90-х роках професура та кандидати науки вже опинились на ринках та інших торгівельних площах, частина поїхала на постійне проживання в США, Росію, Німеччину, Ізраїль та ін. держави, у зв’язку з тим, що держава не може запропонувати альтернативу науковцям (при реорганізації) – в 2016 році наші талановиті вчені поїдуть в інші країни, де держава піклується про науку, а не «тупое» скорочення фінансування, державний апарат не дивиться на перспективу. Позиція влади, що у науці залишаться тільки конкурентоспроможні –помилкова. Доречи, згадана помилкова позиція держави щодо «тупого» скорочення фінансування  (без аргументації) специфічних напрямків, наприклад, олімпійського руху, стало  наслідком, що частина наших чемпіонів вже покинула країну (прийняли інше громадянство), а інші покинуть її після олімпійських ігор.

Наступні науковці …

Повинен бути діалог Уряду з громадськістю та зацікавленими особами (в нашому випадку - науковцями).

Трансформація наукової системи необхідна, але еволюційним шляхом.

Також є питання в інтересах кого діє Уряд, кому вигідна руйнація наукової системи?

 

 

Громадський діяч, аспірант, лауреат Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України, лауреат Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування

Антон Сошников

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: наука,бюджет Украины,зрада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.