Куди подіти сепаратистів без громадянства?

03 грудня 2015, 14:46
Власник сторінки
Народный депутат Украины
1
131

Сьогодні в суспільстві широко дискутується проблема позбавлення громадянства за злочинний сепаратизм.

Зокрема, відповідна петиція, яка пропонує анулювати українське громадянство радикальним сепаратистам, вже набрала більше 26 тисяч підписів. Відтепер президент зобов’язаний розглянути це питання.

Слід сказати, що попри об’єктивну необхідність боротьби із загрозами сепаратизму в Україні, позбавити особу статусу громадянина практично неможливо на будь-якій підставі. Вдаватися до таких кроків забороняє міжнародне право, насамперед, Декларація прав людини (ст. 17), яка гарантує кожній особі право на громадянство та забороняє примусово його позбавляти. Крім того, Україна приєдналася до Конвенції про скорочення безгромадянства та Конвенції про статус апатридів (осіб без громадянства), які будуть порушені в разі втілення вищевказаної ініціативи.

Тому ліпшим варіантом може бути покарання злочинних сепаратистів у законний спосіб згідно з нормами кримінального права. Адже позбавленням їх громадянства Україна не убезпечить себе від діяльності, що спрямована на підрив державного суверенітету, оскільки цю діяльність можна проводити і без українського паспорту.

Крім того, з-поміж багатьох інших нюансів ця проблема має один важливий контраргумент для прибічників патріотичної петиції. В нашому суспільстві популярні настрої, відповідно до яких було б несправедливо утримувати сепаратистів у в’язницях за рахунок громадян. До того ж, навіть ув’язнений має гарантовані державою права. Відтак прихильники наведеної позиції рішуче виступають за позбавлення злочинців громадянства та видворення їх з країни. Але постає питання: куди їх висилати? Адже вони нізвідки не приїхали, а народилися і прожили в Україні все життя. Кому вони потрібні і хто їх прийме? В сучасному світі не передбачено окремих гетто для сепаратистів з усіх країн, які позбавили розкольників свого громадянства.

Таким чином, вирішувати цю, безумовно, важливу проблему слід без емоцій, фантастики і архаїчних методів. Якщо вигнання древнього грека за межі полісу кілька тисяч років тому було для вигнанця гіршим за смерть і дійсно протвережувало йому мізки, то в нинішніх умовах у такий спосіб навряд чи можна досягнути подібної мети. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,гражданство,сепаратизм
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.