Про радикалізм первинний , і радикалізм вторинний

18 листопада 2015, 14:42
Власник сторінки
Писатель,политический эксперт
0
47

На правому і право-радикальному спектрі - тісно, і конкурентно! Але первинні сценарії, котрі втягують в боротьбу все конкурентне середовище, здатні формувати лише поодинокі гравці!




Місяць простояв під Кабміном тарифний майдан…Можна його сприймати як фінішну технологію на виборах до місцевого самооврядування, можна як старт позачергових виборів до ВРУ, а можна ще й як приватизацію, перетворення в головний маркер політсили теми тарифної політики як такої. Тільки поряд з тарифним майданом тут же паралельно виникає кілька судових перемог РПЛ в історії з Ігорем Мосійчуком..Тарифний майдан спровокував на певні дії й інші політсили, так технологи Капліна розгорнули власний цирк в Маріїнському парку, а Юлія Тимошенко сама пробувала якось опанувати коника ттарифної політики.. Взагалі то перенасиченість правого спектру, і право-радикального разом з ним, змушує політиків діяти більш ніж необачно, часом навіть всупереч політичній логіці, швидше співвідносно з логікою шоу-бізнесовою
Суди, тарифний Майдан, а ще раніше – вихід із правлячої коаліції, і в сумі це дало свій ефект- Радикали, ті що РПЛ здається остаточно зайняли свою специфічну нішу в українській політиці. Цікавими є результати виборів до органів місцевого самоврядування – саме ці вибори завершили портрет виборця радикальної партії – це жителі сіл і малих містечок, ті , кого можна назвати сіллю землі української. Ті, хто не вірить вже нікому, і якщо вже й Ляшко зі своєю партією їх зрадить, вони знайдуть неполітичний спосіб помститися політичному класові.

Ляшко й справді діє на перший погляд більше в короткочасних форматах, кожен крок його можливо робить слабкішими суперників ніж зміцнює його політсилу… Юля, Самопоміч, як колишні партнери по коаліції виявилися тими що наздоганяють на тлі Ляшка – він саме їх випереджає на півкроку. Вихід Ляшка з коаліції перекрив можливість для виходу з коаліції саме Батьківщини і Самопомочі…Якщо Ляшко початково забезпечив собі свободу маневру, то після його свободи, виявилося, що маневровість Ляшка є нічим іншим, як обмеженням маневровості його колишніх партнерів по коаліції… Ну хіба в цьому він не партнер головних фракцій більшості?
А тепер – про судові процеси..Кілька виграних справ дають підстави говорити про певний сценарій, особливо синхронізуючи успіхив суді із завершенням стояння тарифного майдану…Тоді з таким успіхом можна завершення стояння синхронізувати із приходом нових платіжок, якраз на другий день оголошення результатів виборів київського міського голови… А платіжечки, як кажуть, більш ніж переконливі… Тож судові перемоги Ляшка можуть бути й справді елементом спротиву суддівського лоббі реформам…А з іншого боку – хіба розумна влада кілька незручних ля себе судових рішень здатна сприймати як поразку, тим більше поразку від Ляшка, котрий звичайно набагато більш незручний як суперник для влади, але ж він не ворог країни, яким є зручний для влади Опоблок … Тож тут для розумної влади створюється новий коридор можливостей, і питання лише - як з цього скористається Банкова? Але зенерувавши судовий сценарій, навряд чи Ляшко зачепиться за нього надовго, бо наступні сценарії змусять його грати ще й проти конкурентів на правому і право-радикальному спектрі. А тут товчуться всі кому не ліньки, і якщо Батьківщина , хоч і повязана партнерством з ЄНП, завжди має можливість зіскочити ліворуч, то і Самопоміч, і РПЛ, і Правий Сектор, і Укроп, і Свобода, маючи приблизно рівноцінний потенціал змушені будуть розігрувати сценарії злиття і поглинання…Про що свідчать дещо заздалегідь проголошені заяви і Свободи і Яроша про можливість створення єдиної політсили…І є ще й УНА-УНСО, і КУН, і ОУН, котрі теж мають окрім політичного бек-граунду ще й досвідчених військовиків, тому РПЛ з його комбатами тут не монополіст, але із суудовими успіхами, із законодавчим лідерством, може стати не менш привабливим обєднавчим майданчиком. Місцеві вибори насправді урівняли в потенціалі багато політсил, але політичне довголіття здобуде лише та політсила котра безперервно навязуватиме іншим свою гру.. В активі Ляшка за останній рік лідерство в наступних сценаріях – вето на ринок землі с/г призначення, боротьба за реструктуризацію валютних заощаджень , соціальна норма -1200 кубів газу на сезон замість 200 для приватних господарстві, і це на тлі перемог в судах робить цю політсилу достатньо виразною на тлі інших конкурентів…Варто лише згадати провальну спробу Юлії Тимошенко протиснути закон про ренту з газовидобутку… Ляшко змушує інших повторювати його власні кроки, а це свідчить про те, що конкуренти незабаром спробують опанувати його тактику, тільки чи стоятиме на місці , сам Ляшко, чи його політсила вже розігруватиме іншу карту, адже, наприклад, відсутніть міжнародної складової в діяльності партії вже зараз обмежує її потенціал.. Навіть Свобода свого часу гралася в союзи з націоналістами Ле Пена, аж доки ті не оголили свої стосунки з кремлівськими карликами…  
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.