Закриття кордонів: дилема для Європи

17 листопада 2015, 14:34
Власник сторінки
Народный депутат Украины
0
43
Закриття кордонів: дилема для Європи

Рятуючись від війни та злиденних умов існування, тисячі біженців з Сирії, Афганістану, Лівану масово рушили до європейських країн, поставивши останніх у вкрай складне становище.

Через нищівну інтенсивність міграційних потоків перед європейськими країнами виникла дилема: продовжувати політику мультикультуралізму або вживати рішучих протекціоністських заходів з обмеження міграційного тиску.  

Потік біженці не лише спустошує бюджети європейських країн і несе загрозу традиційним європейським цінностям. Зростання мігрантів також є викликом внутрішній безпеці Європи. Протягом останніх років Захід сподівався асимілювати вихідців зі Сходу, розчинити їх у європейському населенні, зробити з них французів, німців, англійців тощо. Та наразі дедалі частіше виникають сумніви у життєздатності вказаного підходу.

Теракти у Франції показали, що їх виконавці - громадяни Європи, які не просто не асимілювалися, але створюють у межах європейських держав агентурні терористичні мережі. І вони набагато страшніші, ніж їхні однодумці, які залишилися на Сході. Вони працюють зсередини: знають прогалини у системі європейської цивільної безпеки, вміють безперешкодно перетинати кордони, непомітно перевозити зброю та вербувати майбутніх терористів.

Відтак, Європа опинилася перед вибором: закривати кордони або продовжувати ліберальну політику у питанні біженців. Звісно, проблема гостра і неоднозначна. Не  всі вихідці зі Сходу несуть загрозу європейській безпеці, більшість з них - звичайні люди, які лишилися без власних домівок та прагнуть втекти від війни. Для них ніяке закриття кордонів не стане перешкодою на шляху до цивілізованого ти мирного світу. Вони підуть в обхід блокпостів та прикордонних патрулів, будуть ризикувати життям, але не полишать мрію опинитися у Європі.

Враховуючи це, Amnesty International закликала ЄС не закривати зовнішні кордони. На думку правозахисників, подібні заходи не зупинять потік біженців, а тільки створять для  них небезпеку і призведуть до нових випадків порушення прав людини.

Наразі Європі можна хіба що поспівчувати - який би шлях вона не обрала,  він навряд буде надійний і принесе швидкий результат. Напевно, найбільш вірогідним варіантом розвитку подій у такій ситуації стане якомога пильніша перевірка біженців та посилення прикордонного контролю замість повного його закриття.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: тероризм,Євросоюз,біженці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.