У Путіна відбирають союзників

09 листопада 2015, 15:55
Власник сторінки
Народный депутат Украины
0
61
У Путіна відбирають союзників

Агресивна політика Путіна по відношенню до Заходу штовхає ЄС до перегляду списку союзників. Ті, хто раніше і мріяти не міг про увагу Європи, зараз може опинитися її другом.

Агресивна політика Путіна по відношенню до Заходу штовхає ЄС до перегляду списку союзників. Ті, хто раніше і мріяти не міг про увагу Європи, зараз може опинитися її другом. Саме так сталося з Білоруссю: із 31 жовтня призупинили дію європейські санкції проти Олександра Лукашенка та його поплічників.  Загалом, з «чорного списку» ЄС було виключено 170 осіб. Подібні кроки були зроблені і з боку Сполучених Штатів – пом’якшено обмежувальні заходи щодо Білорусі.

Найбільш вірогідно, залучення на свій бік союзників Москви на Заході розглядають як один із варіантів боротьби з Росією. Прихильність політичних лідерів, які підтримують зв’язок з російським президентом , - це  вагомий важіль впливу. Використовуючи відміну санкцій для того, аби завербувати друзів Кремля, Європа і Штати розширюють свій вплив біля російських кордонів.

Лукашенко теж має власні інтереси у зближенні з Європою. Його поведінка свідчить, що відновлення зв’язків з Європою є нагальним завданням білоруського лідера. Звільнення політв’язнів, добровільне посередництво у російсько-українському конфлікті, відмова від командно-адміністративних методів ведення економіки засвідчують, що Лукашенку потрібен Захід. Скоріш за все, що його інтерес має фінансове підґрунтя – Білорусь потребує грошей та фінансових вливань, для чого у Заходу більше можливостей, ніж у Москви. Підтримка ЄС та США може забезпечити стабільність білоруської економіки та лояльність суспільства до президента.

Відтак перспективні розрахунку Лукашенка та ЄС знайшли точки дотику. Зближення Білорусі та Заходу грає на руку всім, крім Росії, від якої віддаляються не тільки західні партнери, але і найближчі союзники.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: США,Лукашенко,Європейський Союз,санкції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.