За яких українська економіка може наздогнати економіку Швейцарії?

19 вересня 2015, 13:02
Власник сторінки
Заступник директора ГО «Публічний аудит»
0
258
За яких українська економіка може наздогнати економіку Швейцарії?

«Прогнози» перших осіб держави щодо того, що за 20 років ВВП України буде дорівнювати рівню Швейцарії, з погляду економічних законів пояснити складно.

Можна навести два варіанти, за яких такий сценарій міг би справдитися.

Міністр фінансів Наталія Яресько завбачує, що при рості українського ВВП на рівні 4% в рік (базовий прогноз МВФ), до 2040 року вітчизняний ВВП зросте з теперішніх $ 84 млрд до $ 600 млрд. «А це рівень добробуту такої країни як Швейцарія на сьогоднішній день», – сказала вона. Підтримує її думку і Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. «Уявіть собі, сталося диво, на яке я дійсно сподіваюся, і українська економіка протягом наступних 25 років буде зростати на рівні 4%. Знаєте, що це означає для України? Це означає те, що ВВП України буде дорівнювати Швейцарії і трошечки менший, ніж Саудівська Аравія, Об’єднані Емірати. Друге. Це означає те, що заробітна платня в Україні — увага! — середня заробітна платня в Україні буде складати 1960 дол. на одного громадянина країни», — заявив очільник Уряду під час виступу у Верховній Раді в четвер.

За домовленостями з кредиторами про реструктуризацію приватного боргу України, погоджених із МВФ, ВВП країни до 2019 року має становити $ 125 млрд. Якщо цей показник взяти за базис, то при умові зростання на 4 % щорічно, до 2040 року ВВП України становитиме $ 285 млрд. ВВП Швейцарії зараз перевищує $ 685 млрд. Тому з точки зору формальної логіки і законів економіки заяву міністра фінансів пояснити складно.

Населення Швейцарії становить 8 млн людей; ВВП на душу населення в країні – трохи більше $ 85 тис. Населення України, за даними на кінець 2014 року, становить 43 млн осіб. Відповідно до офіційної статистики, показники номінального ВВП України на душу населення в 2014 році знизилися на більш ніж $ 900 – до рівня $ 3 тис. Оскільки в 2015 році курс гривні до долара знизився ще більше, реальний ВВП за результатами року зменшиться ще на 9–10% – отже і ВВП на душу населення буде меншим, ніж минулорічний показник.

Для того щоб рівень українського ВВП відповідав Швейцарії, є два можливі варіанти: або населення країни має бути 3,4 млн осіб, або ж, при збереженні теперішніх показників кількості населення, ВВП України повинен становити $ 3 655 млрд, а на сьогодні це недосяжний показник, який рівнозначний ВВП Німеччини.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.