Вугільний міраж Міненерго

14 вересня 2015, 09:21
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
376

Міненерго України за півтора місяці до початку опалювального сезону «розродилося» наказом про необхідність накопичення на складах теплових електростанцій майже 3 млн. т вугілля.

Хоча у кращому випадку вдасться назбирати близько 2 млн. т. І в такому випадку закрадається думка: для чого влада ставить перед ТЕС наперед провальні завдання?

 

Штучний план

 

Насамперед дивує надзвичайно запізніле планування запасів вугілля Міненерго. Рішення про обсяги накопичення треба було ухвалювати у квітні-травні. І до того ж потрібно було узгоджувати технічні і фінансові можливості купівлі вугілля з усіма ТЕС.

 

Адже наявні проблеми у доставці вугілля із зони АТО, відсутність вільних коштів у ТЕС, вплив нестабільної роботи атомної і гідрогенерації на роботу теплової генерації – це все пов’язано із процесом накопичення вугілля. Але схоже, що Міненерго «тупо» і нахабно робить вигляд, що не знає про ці болючі питання енергоринку.

 

Але рішення вже ухвалено. Згідно наказу Міненерго №566 від 01.09 2015 року

на 1 листопада 2015 року ТЕС повинні мати на складах 2,792 млн. т вугілля. Із них вугілля газової і антрацитової груп затверджені в однаковому обсязі – майже по 1,4 млн т.

 

І тут варто звернути увагу на те, що Міненерго найвищу планку накопичення запасів поставили перед «ДТЕК Східенерго» - 721,3 тис. т, «ДТЕК Дніпроенерго» - 688,1 тис. т, «ДТЕК Західенерго» - 439 тис. т. Усі ці компанії, зрозуміло, об’єднує один власник – компанія «ДТЕК». Цікаво, що так звані нормативи Міненерго для ТЕС суттєво завищені.

 

Відповідно, план Міненерго по виконанню норм запасів вугілля є не більше, ніж міражем і не може бути виконаним. Адже зараз на складах накопичено вугілля в 1,5 млн. тон. Отож, щоб назбирати 2,8 млн. тон необхідно привезти іще 1,3 млн. тон. – а це майже удвічі більше.

 

Кожного дня потрібно залишати на складах 25 тис. тон вугілля. І це окрім 65 тис тон, яке спалюють для поточної роботи ТЕС. Аби реалізувати план Міненерго щодня треба привозити 90 тис. тон, але де-факто на всі ТЕС надходить лише 77 тис. тон вугілля. Саме тому план міністра Демчишина по накопиченню вугілля не буде виконаний. І це буде виключно його політичною і енергетичною відповідальністю.

 

За таким рішенням легко проглядається намір Міненерго перекласти відповідальність за проходження опалювального сезону на «ДТЕК». І тим самим розпалити новий виток конфлікту із компанією Ахметова. Адже попередня публічна «дискусія» Міненерго і «ДТЕК» щодо тарифів для ТЕС завершилися безрезультатно.

 

Більше вугілля – більший тариф

 

Хоча, більше виграла, звичайно, влада. Оскільки не підвищуючи тариф для теплових електростанцій Міненерго зекономило мільярди гривень… для збільшення рентабельності АЕС і ГЕС. За підсумками першого півріччя 2015 р. рентабельність АЕС зросла на 46% - до 2,2 млрд. грн, ГЕС – на 98% до 403 млн. грн. Теплова генерація отримала негативний фінансовий результат. 


ТЕС групи «ДТЕК» отримали збитків на 3,4 млрд. грн. Іще одна приватна компанія «Донбасенерго» у січні-червні 2015 р. скоротило чистий прибуток у 10,7 разів в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року - до 57,9 млн. грн. Державна генерація «Центренерго» у січні-червні 2015 р. отримала збиток 268,3 млн. грн проти 76,4 млн. грн чистого прибутку за аналогічний період 2014 року.

 

Це стало наслідком того, що тариф для ТЕС протягом 2015 року зменшився на 4%. Тим часом тарифи для ТЕЦ зросли на 20%, «Енергоатому» - на 35%, «Укргідроенерго» - на 108%, альтернативної енергетики – на 117%. У результаті зростання тарифів товарна продукція атомної генерації зросла на 5,1 млрд. грн, відновлювальної енергетики - на 3,4 млрд грн, ТЕЦ - на 3,4 млрд грн, ГЕС - на 1,4 млрд грн. Теплові електростанції отримали майже мільярд збитків – «мінус» 900 млн. грн в товарній продукції. Таким чином, підвищення тарифів іншим видами генерації сталося, насамперед, за рахунок зниження вартості електроенергії, яку виробляють ТЕС.

 

У результаті підвищення оптової ринкової ціни на електроенергію, а також зростання тарифу для населення в 2015 році, сума товарної продукції зросла на 12,8 млрд грн. Збільшення оптової ціни стало можливим за рахунок підвищення тарифів всім виробникам електроенергії, окрім теплової генерації, тариф якої знизився. До того ж, зниження тарифу ТЕС відбулося на тлі збільшення витрат на паливо для генерації – вугілля, газ і мазут. Лише вартість вугілля у 2015 р. підвищилася на 17-20% щодо IV кварталу 2014 року.

 

До цієї проблеми слід додати неплатежі за поставлену електроенергію. Заборгованість «Енергоринку» перед ТЕС на даний час становить майже 8 млрд. грн. Із цієї суми боргу держава винна «ДТЕК» 6 млрд. грн. Показово, що лише за вісім місяців цього року борг перед «ДТЕК» зріс майже на 30%.

 

Так, з усіх 12,8 мільярдів гривень, які були отримані від підвищення тарифів, на потреби ТЕС було скеровано лише 1,5 млрд. грн. При цьому ТЕС виробляють 24% товарної продукції енергоринку. Тому не дивно, що в такій фінансовій ситуації «ДТЕК» бере кредити. Останнім став кредит «Ощадбанку» для компанії «ДТЕК Західенерго» на суму 0,8 млрд. грн.

 

Відповідно, якщо Міненерго хоче «покращення» у вугільній галузі уже сьогодні, то не варто категорично заперечувати обґрунтування, що тариф має бути не нижче 1-1,2 грн за кВт.

 

І тим паче, що у такому випадку Міненерго не варто дивуватися, що «ДТЕК» апелює до відсутності коштів для закупівлі вугілля. І не дивно, що компанія заявила про припинення імпорту вугілля. «Тому у нас принципова позиція: ми не готові привозити імпортне вугілля. Близько 2 млн тон вугілля є в Луганській і Донецькій областях. Сьогодні ми робимо все, щоб перевезти це вугілля на станції. З вугіллям «Г» не бачу жодних проблем. З антрацитами ситуація вирівнюється. Якщо говорити про нашу компанію, то на двох з трьох станцій у нас вугілля більш ніж достатньо», - сказав гендиректор «ДТЕК» Максим Тимченко.

 

Власне, згідно з міністерським наказом на ТЕС «ДТЕК» до 1 листопада має бути накопичено 1,84 млн. тон вугілля. І зараз «ДТЕК» накопичив більше 60% необхідного для Міненерго запасу або 1,14 млн. тон. Щоправда, нині ускладнює ситуацію зупинка поставки вугілля із неконтрольованих територій Донбасу, яка невигідна як Міненерго, так і «ДТЕК».

 

Отож, в умовах штучного заниження тарифу для ТЕС, зумисного необґрунтованого завищення показників накопичення вугілля і посиленого зношення ресурсу теплових станцій. Нинішні непроектні режими експлуатації ТЕС, які за останній рік системно практикують «Укренерго» і «Енергоринок», ведуть до підвищеного зносу, зростання аварійності і ремонту.

 

Разом усі фактори можуть мати вибухонебезпечний ефект взимку, який називається «блек-аутом» або вимкненням енергосистеми України. І тоді усі накази Міненерго про накопичення вугілля можна буде спалити у звичайній грубці-буржуйці, щоб трошки зігрітися у холоді і темноті. Адже тоді вони більше ні для чого не згодяться.


Юрій Корольчук, член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: вугілля,Владимир Демчишин
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.