Правда про реструктуризацію держборгу

11 вересня 2015, 14:04
Власник сторінки
Економіст
0
297

Частина 2

Проте, угода з кредиторами містить набагато більшу загрозу. Україна зобов’язалася компенсувати інвесторам ,так зване списання, доходами в майбутньому. Так, протягом 20 років з 2021р. по 2040р. Україна має додатково сплачувати кредиторам частку приросту ВВП. Нагадаємо, що після реструктуризації, облігації мають погаситися в період з 2019р. по 2027р. Отже, сам борг має бути вже сплачено, а Україна продовжуватиме платити по ньому. Якщо річний приріст ВВП країни становитиме від 3% до 4%, то сума оплати складе 15% приросту. Якщо ж перевищуватиме 4%, то сплачувати доведеться вже 40% приросту. Оплата починається коли ВВП України перевищить 125,4 млрд.доларів. В абсолютних цифрах це означає: при зростанні від 3% до 4%, Україна з початку має сплачувати щороку приблизно 188 млн.доларів ,а по мірі зростання економіки ця сума може сягнути 412 млн.доларів на рік. А в цілому за 20 років досягти 6 млрд.доларів. Якщо ж приріст ВВП буде 5% на рік, то додатково доведеться сплачувати від 501 млн. доларів до 1330 млн.доларів щорічно. За 20 років Україна має сплатити 18,3 млрд.доларів за кожний відсоток приросту ВВП понад 4%. Наведені цифри в багато разів перевищують суму так званого списання. Чи не зависока ціна за відстрочення погашення боргу на 4 роки?

Деякі чиновники вже встигли заявити, що, мовляв, нічого страшного не має, бо приріст ВВП України не досягне 3% річних в найближчі 25 років, і нічого кредиторам ми не заплатимо. Тобто, Уряд не збирається розвивати економіку, виходити з кризи та підвищувати рівень життя. Нагадаємо, що за 2013р.ВВП України склав 1505,5 млрд.грн., що за тодішнім курсом становило 188,2 млрд.доларів. Згідно до прогнозів п.Яресько за 2015р. ВВП має скласти 84,3 млрд.доларів. Щоб повернутися на рівень хоча б 2013р. при темпі зростання 3% на рік доведеться чекати 27 років. Щоб мати перспективу, наша країна має збільшувати ВВП на 6-7% щороку. Але за це доведеться сплатити кредиторам десятки мільярдів доларів. Уряд і кредитори прирекли нашу країну на бідність та жалюгідне існування на довгі роки, вони позбавили наших дітей і онуків надії на краще життя. Народ має вжити всіх заходів щоби не допустити реалізацію цієї злочинної угоди.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.