Наразі до Верховної Ради поданий законопроект № 3035

06 вересня 2015, 15:53
Власник сторінки
Юрист
0
101

Наразі до Верховної Ради поданий законопроект № 3035 “Про особливий режим спеціальної конфіскації майна”, автором якого є Тетяна Чорновол.

Оскільки в пресі мене прив’зали до цього законопроекту та  Тетяни, хочу його прокоментувати.
Суть законопроекта полягає у тому, що вже існуючий вид кримінально-правової відповідальності – спеціальна конфіскація – застосовується до колишніх високопосадовців та їх оточення незалежно від винесення вироку щодо них у кримінальних справах.
На перший погляд – не вкладається в поняття презумпції невинуватості. Але це тільки на перший погляд.
Застосування конфіскаці без вироку у кримінальній справі – це не тільки норма законодавства європейських країн. Це і вимога до нас в рамках Плану наближення до Євросоюзу.
Звичайно, як юрист я залишаються на позиції, за якою закон має бути один на всіх. Проте це не означає, що не повинно бути особливостей застосування тих чи інших санкцій для окремої категорії осіб.
Так, народні депутати в нас мають імунiтет. Це означає, що по відношенню до них практично не можливо розслідувати економічні кримінальні справи. Їх не можна затримати, вони мають можливості продовжувати давати вказівки та переховувати майно під час провадження. Щодо суддів – те ж саме. Чи означає це, що слід чекати поки вони не перестануть займати свої посади щоб конфіскувати незаконно нажите майно? А до цього давати їм можливість його переховувати?
Тепер щодо головних “фігурантів” законопроекту- колишнього Президента Януковича та його оточення:
Після втечі Януковича в річці у Межигір’я виловлювали численні втоплені документи. У справі Курченка в Харкові під час “пожежі” в його банку зникли докази видмівання коштів.  Є інформація, що навмисно знищені дані в бази ДФС. Нещодавно УП писала про втрату доказів у справі Клименка.
В той же час в нас вкрай зарегульоване кримінально процесуальне законодавства. Все має бути задокументоване-запротокольоване. Нотатки на серветці як у справі Березовського проти Абрамовича в Лондоні в нас не пройдуть.
То що робити? Залишати винних на волі і, головне, їх мільярди на рахунках в банках? В нас не має такої фінансової можливості та часу. Завдяки їм Україна – країна банкрот.
Тим більше, що в цьому випадку не потрібно вигадувати колесо. Все давно придумане за нас.
Законопроект, який сьогодні викликав “обурення” у вигляді статті, що одночасно вийшла на багатьох веб-сайтах, в якій нас сумбурно (видно, що писалося наспіх) лякають Європейським судом, насправді є калькою (!) європейського законодавства.
І більш того, можливість стягнути майно без вироку як передумови в нас є вже сьогодні.
За законодавством України застосувати спеціальну конфіскацію до майна, що набуто незаконним шляхом (внаслідок правопорушення, без сплати податків) можна у двох випадках: 1) закінчення кримінальної справи шляхом винесення вироку та 2) у зв’язку з закриттям справи внаслідок вичерпання можливості зібрати докази (п. 9 ст. 100 та п. 3 ст. 284 КПК України). Це стосується справ, в яких фігурують глибокі офшори з юрисдикцій, які не співпрацюють з правоохоронними органами, в яких знищені докази і подібних. Однак у другому випадку справа має бути закрита, а особи уникнуть відповідальності.
Тобто щоб стягнути півтора мілйярда доларів США у вигляді цінних паперів, які арештовані в Україні на рахунках офшорних компаній Арбузова, та ще півтора мільярда на рахунках Януковича та його оточення, заморожені внаслідок санкцій в Європі, потрібно закрити проти них справу. Це економічно доцільно. Але не доцільно політично. І може мати відповідні наслідки.
В той же час в Латвії, наприклад, є можливість виділити матеріали щодо майна у кримінальній справі в окреме провадження та звернутися до суду за його стягненням. Якщо в суді буде доведено, що походження майна є незаконним – воно буде конфісковане судом в дохід держави. До речі така доля чекає 80,5 мільйонів доларів США Курченка та інших, аретованих правоохоронцями на рахунках в Латвії, якщо ми не переарештуємо їх в рамках власних кримінальних проваджень найближчим часом.
І внесений в Раду законопроект по суті передбачає те ж саме, що і латвійське законодавство. Конфіскація майна за рішенням суду, якщо буде доведено, що воно належить колишнім високопосадовцям та їх оточенню та його набуття не було законним. Тобто все в рамках Конституції.  
І не треба слухати тих, хто наразі запевняє, що стягнення майна Януковича загрожує нам позовами до Європейського суду. Навпаки. Конфіскація без попереднього вироку щодо майна, набутого внаслідок корупції та відмивання коштів є вимогою до нас Євросоюзу. Ця норма закіплена в Конвенції ООН проти корупції та в Директиві Євросоюзу 2014/42/EU.
Більш того, законопроект накінець-то (!) створює умови для стягнення майна не залежно від того, на кого його юридично оформили колишні високопосадовці. На офшори чи родичів. Як в усіх країнах Європи. А інікше в нас ситуація як на страусиній фермі: ось він страус, але сховав голову у пісок, і начебто його не має. Так і активи колішних посадовців: ось вони працюють, але оскільки “голови” в них в офшорах – правоохоорнні органи їх начебто юридично “не бачать”. І це в той час коли всі західні партнери блокують активи Януковича та оточення. В нас же вони продовжують приносити їм прибутки. Хоча їх продаж – як раз і створив би умови для притоку інвестицій в країну за рахунок реализації корупційних активів. І привабливий інвест клімат і боротьба з корупцією.
Отже ніхто цей закон, якщо його буде прийнято, та конфіскацію, затосовану на підставі нього, не зможе оскаржити. Тому і паніка. І вона, повірте, здійнялася велика. Такої кількості дзвінків “колишніх” в Україну не було з часу їх втечі.
Єдине, що треба зробити, на мій погляд, це замінити перелік осіб в законпроекті на загальну категорію “високопосадовців (в тому числі колишніх) та їх оточення”.
В усьому решті – “Браво, Таню!” Головне, щоб Парламент видався такий же мужній, як ти. І не продався. Бо торги за неприйняття будуть великі. Ціна дуже висока.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.