Заява РПЛ щодо мораторію на зміни до Конституції на час військової агресії

07 серпня 2015, 22:36
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
214

ЗАЯВА фракції Радикальної партії Олега Ляшка щодо необхідності мораторію на внесення змін до Конституції України на час збройної агресії Росії проти України


Верховна Рада України 16 липня 2015 року включила до порядку денного та направила до Конституційного суду України законопроект про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації, поданий як невідкладний Президентом України. В ньому, водночас, міститься пункт про фактичне внесення в текст української Конституції положення про особливий статус частини Донбасу, прихований у вигляді спеціального конституційного закону про «особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей».
Таке положення у запропонованих змінах до Конституції України є наслідком виконання Президентом Порошенком нав’язаних йому особисто (а не Україні!) Путіним-Меркель-Олландом ганебних «мінських домовленостей». Ми вкотре наголошуємо на їхній незаконності та неконституційності в рамках правового поля України, а також невідповідності міжнародному праву як таких, що були підписані під примусом.
Президент Порошенко не мав жодних повноважень виносити на торги у Мінську питання конституційного устрою держави, що знаходиться у виключній компетенції Верховної Ради і народу України. Зокрема, він порушив межі міжнародних переговорів, встановлені парламентом ще в квітні 2014 року з метою не допустити під час проведення будь-яких переговорів зовнішнього диктату з питань, що порушують наш суверенітет та незалежність.
Реалізація у Конституції та законах України так званих «мінських домовленостей» також призведе до амністії терористів, політичної легалізації бойовиків як обраних на виборах «політиків», фактичної подальшої автономії ДНР і ЛНР та їх соціально-економічного утримання за рахунок України.
Тисячі українських воїнів, мирних громадян, які віддають своє життя сьогодні на фронті, відстоюють територіальну цілісність, суверенітет та незалежність держави. Вони жертвують своїм життям не за особливий статус «окремих районів», не за особливий статус для терористів, які сьогодні вбивають наших людей, а завтра можуть стати владою.
Україна не програвала війни та не підписувала акту капітуляції, щоб дозволяти зовнішнім силам диктувати нам наш внутрішній устрій та конституційний лад. Нам, українцям, жити за українською Конституцією. Не членам Венеційської комісії, не нашим друзям і партнерам в Європі і в Америці. І внесення змін до неї може бути виключно наслідком суверенної волі українського народу та його представницького органу. А не результатом «ламання парламенту через коліно» під диктатом зовнішніх сил. Держава, яка дозволяє диктувати собі ззовні, яку Конституцію мати, якою мовою говорити, в яку церкву ходити, який державний устрій мати, це не держава, це не суб'єкт, а об'єкт права.
«Мирний план» Президента Порошенка, який є, насправді, набором односторонніх політичних поступокдержаві-агресору і міжнародним партнерам, готовим розв’язати проблему за рахунок України, ще стане предметом майбутнього розслідування спеціальною тимчасовою слідчою комісією відповідно до ст. 111 Конституції України або й правоохоронними органами.
Верховна Рада України у своїй Постанові від 27.01.2015 №129 визнала Російську Федерацію державою-агресором, що підтримує тероризм та блокує діяльність Ради Безпеки ООН, чим ставить під загрозу міжнародний мир і безпеку. Збройна агресія Росії проти України також широко засуджена міжнародним співтовариством, зокрема, в резолюціях Парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ і НАТО.
Фракції Радикальної партії Олега Ляшка заявляє, що внесення змін до Конституції України у час збройної агресії Російської Федерації проти України, фактичного виникнення умов воєнного стану та відвертих спроб зовнішнього диктату щодо конституційного устрою країни є абсолютно неприпустимим.
З огляду на вищезазначене, ми вимагаємо відповідно до частини другої статті 157 Конституції України, яка забороняє внесення змін до Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану, запровадити мораторій на внесення змін до Конституції України до подолання збройної агресії Росії проти України.
Фракції Радикальної партії Олега Ляшка вважає, що розгляд будь-яких змін до Конституції України можливий лише після повного припинення збройної агресії Росії проти України, зокрема після:
- припинення вогню та застосування збройної сили;
- виведення з території України іноземних військ, незаконних збройних формувань, військової техніки, а також бойовиків і найманців;
- ліквідації терористичних організацій ДНР та ЛНР;
- відновлення суверенітету України на всіх тимчасово окупованих територіях;
- встановлення контролю України на всій лінії українсько-російського державного кордону.


Прес - служба РПЛ


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: НАТО,президент,переговори,Радикальна партія,кордон,терористи,Олланд,Ангела Меркель,Україна,Путін,Мінськ,агресія,Конституція,ОБСЄ,Петро Порошенко,Російська Федерація,окупація,ДНР,ЛНР
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.