Скнара в Україні: сумнівні зв'язки Порошенка

04 серпня 2015, 22:36
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
539

Переклад скандальної статті в німецькому «Шпігель» про бізнес Президента Порошенка

Скнара (жмот) в Україні: сумнівні зв’язки Порошенка

З Києва доповідає Бенджамін Біддер

(підпис під фотографією: «Петро Порошенко: президент та підприємець»)

Петро Порошенко пообіцяв повалити владу олігархів і самому відділитися від своєї компанії. Насправді ж бізнес українського Президента процвітає. А його ділові зв’язки викликають питання.

У вухах українців ще й досі бринить передвиборче гасло, з яким Петро Порошенко рік назад вступив на посаду Президента: «Жити по-новому», значилося на його плакатах. Порошенко обіцяв покінчити з практикою, коли багаті бізнесмени в Україні купують політичний вплив для того, щоб заробити ще більше грошей.

Ця “де-олігархизація” буде «стосуватися кожного», заявляв глава країни – хоч і сам був олігарх. З тих пір президент справді дещо вгамував деяких мільярдерів. Рінат Ахметов, найбагатший олігарх країни, втратив свій вплив. Магнат Ігорь Коломойський був звільнений з посади губернатора Дніпропетровської області.

Але, схоже, що нові правила діють не для всіх. Власна фірма Порошенка у будь-якому випадку процвітає. Під час передвиборчої кампанії він ще обіцяв швидко її продати. Зараз він каже, що, зважаючи на важку економічну ситуацію, він ще не знайшов покупця. Кондитерська фабрика «Рошен» належить йому й по сьогоднішній день та розширюється. «Рошен» відкрив 14 нових магазинів, один з яких – на київському бульварі Хрещатик.

Попри глибоку економічну кризу на диво добре розвивається також і банк Порошенка: його бізнес зріс у 2014 році на 84,5 відсотка. В цій інституції також бере участь бізнес-партнер Порошенка: Костянтин Ворушилін. Він же зараз керує державним фондом гарантування вкладів. Організація має у випадку банкрутства банків виплачувати відшкодування вкладникам.

Інтереси бізнес-зав’язків Порошенка очевидно поширюються також і на енергетичний сектор. Керівництво у Києві має плани щодо реструктуризації галузі, яка занепадає. Однак його підхід кидає тінь на главу держави. Оскільки контракт на вигідну державну закупівлю отримав тільки давній діловий партнер Президента. А приватизації великої мережі електростанцій, підтримуваної Міжнародним валютним фондом (МВФ), перешкодив міністр енергетики. Він також в минулому вів бізнес із Порошенком.

Контролери пішли у відставку на знак протесту

Детальний виклад: Багато електростанцій в Україні застаріли. Керівництво у Києві у зв’язку з цим вирішило купили одразу 37 нових трансформаторів. Контракт був наданий вітчизняному виробнику з індустріального міста Запоріжжя. Водночас ціна на трансформатори вважається безнадійно завищеною. За підрахунками українських медіа це обладнання коштує вдвічі більше ніж трансформатори Siemens або ABB.

Викликає обурення в Україні також те, хто отримує прибуток від великих державних замовлень. Завод у Запоріжжі належить російському мільярдеру Костянтину Григоришину, давньому партнеру по бізнесу Порошенка. На знак протесту проти розміщення цього держзамовлень кілька членів уповноваженої контрольної комісії подали у відставку.

Це не єдиний випадок сумнівної практики президентського табору. Насправді Уряд намагається просунути продаж ЦентрЕнерго, другого за величиною оператора електростанцій в Україні. Міжнародний валютний фонд також закликає до швидкої приватизації. Декілька західних інвесторів проявили свій інтерес, серед них французький концерн GDF(Gaz de France) Suez. Але міністерство енергетики в Києві почало чинити спротив.

Міністр енергетики Володимир Демчишин є довіреною особою Порошенка. Офіційно Демчишин гальмує приватизацію, оскільки ринок електроенергії має бути спочатку реформований. Інсайдери вважають все це відмовкою: правда полягає в тому, що міністерство енергетики хоче відлякати іноземних інвесторів, а потім продати ЦентрЕнерго партнерові Порошенка Григоришину.

«Професійний підхід»

Міністра енергетики Демчишина відносять до табору Григоришина. Про це інформує, зокрема, портал новин LB.ua. Сам міністр заперечує це. Він притримується «професійного підходу» до мільярдерів.

Поведінка Демчишина живить сумніви у його професіоналізмі. Міністр не тільки спускає на гальмах переговори щодо продажу західним інвесторам, а перешкоджає їм цілеспрямовано. За даними осіб, які знайомі з процесом, міністр знеохотив зацікавлених французів з GDF Suez до покупки. Начебто ситуація з безпекою є нестабільною. Французи не мають достатнього досвіду. «Це смішно», — каже інсайдер. Адже, зрештою, GDF Suez «з 90 мільярдів євро обороту є одним з найбільших постачальників електроенергії у світі».

Запити до міністерства енергетики та GDF Suez залишилися без відповіді.

Не бажає розлучатися Петро Порошенко й зі своїм телевізійним каналом “5 канал”. Це викликає незадоволення навіть в його власній фракції. Сергій Лещенко, депутат з “Блоку Петра Порошенка”, проводить паралель з італійським екс-прем’єр-міністром та медіамагнатом Сільвіо Берлусконі. Це був «поганий приклад» для Порошенка, вважає Лещенко.

СТАТТЯ: Dieі zweifelhaften Poroschenko-Connections


Олег Ляшко,
Народний депутат України,
Лідер Радикальної партії

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: МВФ,президент,Roshen,Константин Григоришин,Радикальна партія,Київ,Україна,Олег Ляшко,олігархи,бізнес,Петро Порошенко,фракція РПЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.