Куди рухатиметься гривня?

10 червня 2015, 13:35
Власник сторінки
Заступник директора ГО «Публічний аудит»
0
514
Куди рухатиметься гривня?

Наразі Уряд вживає всіх дій до нерозгойдування курсу валют, але вже влітку 2015 року може відбутися різкий скачок долара.

Як відомо, днями вдалося досягти домовленостей із Європейською комісією про фінансову допомогу НАК «Нафтогаз України» на придбання газу (за умови нестачі у нього коштів). Раніше цього не було, оскільки функцію «гаманця» для НАКу виконував НБУ, але умовами нової програми співпраці з МВФ обмежено можливість регулятора фінансувати та валютувати НАК за рахунок міжнародних резервів. Останньою сумою прямої валютної інтервенції мають стати $100 млн влітку 2015 року, після чого НАК має набути статусу повноцінного гравця валютного ринку. Якщо такий покупець вийде на міжбанківський валютний ринок, гривню очікує стрімке знецінення.

Цілком ймовірним є повторення ситуації лютого цього року, коли відбувся рекордний обвал гривні і долар коштував 40 грн. Наразі вживаються всі дії до утримання курсу, але вони мають тимчасовий характер та не триватимуть вічно.

Наразі курс гривні визначається в ручному режимі, на що вказує низка факторів. Так, валютна виручка в країну не надходить, адже суттєво скоротилися експортно-імпортні операції: експорт впав на 32,6%, імпорт – на 35,6%. Подібна ситуація повинна була спричинити дефіцит валюти на міжбанку, а отже, й падіння гривні. Проте цього не відбувається, більше того, міжнародні резерви збільшуються та становлять, за останніми даними НБУ, $ 9,6 млрд, а курс гривні зміцнюється та тримається у вузькому коридорі.

Через скорочення експорту й імпорту мали б зменшитися податкові відрахування до бюджету, але Кабмін, навпаки, подає статистику їх збільшення. Тобто, внаслідок різкого підвищення цін українці почали більше витрачати, дістаючи з закроми свої заощадження. Гривневих доходів у силу 2-річного заморожування індексації заробітних плат та пенсій їм не вистачає, і вони обмінюють валюту – наприклад, у травні вони продали на $177 млн більше, ніж купили.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: валютный рынок,гривна,курс долара
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.